Puutarha

Pihapuutarhassa kasvaa pihlajia, koiranheisipuita, ruusuja, vuorenkilpiä, palavaa rakkautta ja särkynyttä sydäntä.

Päärakennuksen takana oli ja on talon varsinainen puutarha. Puutarhassa kasvavat vuonna 1880 istutetut lehtikuuset, sembramännyt, pihtakuuset, koiranheisipuut, pihlajat, tuomet ja katajat. Monivuotisia kukkia ovat kullero, iiris, ruskolilja, tarhapäivänlilja, vuohenjuuri, akileija ja kielo. Puutarhaa kiertää geometriskuvioinen hiekkakäytävä. Puutarhassa oli myös istuimia.

 

Ruusut

Tuupalassa kasvaa seuraavia ruusuja: suviruusu Rosa ”poppius”, kurttulehtiruusu Rosa rugosa, neuvoksenruusu Rosa x spaethiana, juhannusruusu Rosa pimpinellifolia ”Plena”, kirkonruusu Rosa Francofort sekä papulanruusu Rosa ”Staffa”.

 

Hyötypuutarha ja kellarit

Keittiön päädyssä olivat talon mansikkamaa, viinimarjapensaat, kasvimaa ja kellarit. Toinen kasvimaa oli piha-aitan takana.

Kuvassa viinimarjapensaita keväällä.

Kuvassa vanhojen kellareiden painanteita. Ruokakellari ja perunakellari olivat lähellä keittiökuistia, josta piialla oli lyhyt matka hakea voita, maitoa, perunoita ja muita ruokatuotteita. Kellareista yksi oli jääkellari, jonne jäät kuljetettiin kevättalvella. Perunakellareita oli lisää Myllypirtin lähellä.

Pihapuutarha

Umpipihamaisen pihapiirin keskellä oli pihapuutarha, jossa kasvoi useita pihlajia muodostelmassa.

Päärakennuksen kuistin edessä kasvoivat yksi- ja monivuotiset kukat.

 

Lehtikuusikuja

Lehtikuusikuja istutettiin Kainulaisten toimesta. Kuusikuja johti Tuupalan talosta Myllypirtille, joka oli Tuupalan talon torppa. Torpan rauniot ovat yhä jäljellä.

Kuusia on yhteensä 60 kappaletta, 30 molemmin puolin kujaa.

Lehtikuusikuja ja puutarhan puiden lukumäärä on rauhoitettu luonnonsuojelulailla vuonna 1956.

Lehtikuusikuja kulkee yksityisomistuksessa olevan Aitta-Tuupalan pihapiiristä Pajakkakosken rantaan.