Lainaustoiminnot

Lainaus ja palautus

Aineiston laina-aika on neljä viikkoa. Videoiden, DVD-levyjen, lehtien sekä konsoli- ja lautapelien laina-aika on 2 viikkoa. Joitakin uutuuksia voi myös olla 2 viikon laina-ajalla.

Asiakaskortti on esitettävä aina lainattaessa. Kadonneen tai tuhoutuneen kortin tilalle lunastettava uusi kortti maksaa 3€. Kortilla voi lainata myös Kainuun kimpan kirjastoista (Kajaani, Suomussalmi, Ristijärvi, Paltamo, Puolanka sekä Hyrynsalmi)

Lainausautomaatilla voi lainata ja uusia omat lainat (ei voi palauttaa). Lainatessa saa lainakuitin lainoista.

Lainausautomaatti

 

Laina-ajan jatkaminen:
  • puhelimitse kirjaston neuvonnasta, puh. 044 7255 390
  • uusimalla lainat kirjaston yleisöpäätteellä tai Kainet-verkkokirjaston kautta (https://kainet.finna.fi/). Omiin lainatietoihin pääsemiseksi tarvitaan pin-koodi (neljä numeroa) joka ensin talletetaan kirjastossa
  • lainat voi uusia viisi kertaa

Lainat voi palauttaa kirjastoon tai kirjastoautoon sekä kirjaston ollessa suljettuna kirjaston yöpalautusluukkuun. Kainet-seutukirjastoista lainatut voi palautta mihin tahansa seutukirjastoon.

Myöhässä olevasta aineistosta ilmoitetaan asiakkaalle kirjeellä tai sähköpostilla ja tällöin peritään myös myöhästymismaksuja.

Asiakas saa halutessaan automaattisen huomautuksen erääntyvistä lainoista sähköpostiinsa esim. kolme vuorokautta ennen palautuspäivää. Sähköpostiosoite tallennetaan kirjaston neuvonnassa.

Omatoimi

Kirjastoa voi käyttää myös silloin kun henkilökunta ei ole paikalla. Kirjautuminen tapahtuu ulkona olevassa kirjautumisyksikössä kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla. Alle 15-vuotiailta vaaditaan huoltajien suostumus. Ulkopuolisia ei saa päästää sisään omalla kortilla. Lainata voi lainausautomaatilla. Osa tiloista on suljettu ja esim. kopiokone ei ole tuolloin käytössä. Kirjastossa on tallentava kameravalvonta ja liiketunnistimet!

Varaus ja seutuvaraus

Lainassa olevaa – myös hyllyssä olevaa – aineistoa voi varata. Varaus tehdään:

  • käymällä kirjastossa tai soittamalla neuvontaan (puh. 044-7255 390).
  • asiakas voi myös itse tehdä varauksia kirjaston yleisöpäätteellä tai Kainet-verkkokirjaston kautta
  • asiakas voi varata joko Kuhmon kirjastosta tai Kainet-kimpan kirjastoista (=seutuvaraus)

Varausmaksua ei oman aineiston käytöstä peritä. Seutuvaraus maksaa 3 € ja se voidaan tehdä Kainet-kimpan kirjastojen aineistosta (Kajaanin, Suomussalmen, Paltamon, Puolangan, Hyrynsalmen tai Ristijärven kirjaston materiaaleihin).

Asiakkaalle ilmoitetaan gsm-viestillä, kirjeellä tai sähköpostilla varatun aineiston saapumisesta. Asiakas ilmoittaa neuvontaan, miten hän haluaa saapumisilmoituksen saada. Saapuneet varaukset ovat itsepalvelukärryssä, ja varausilmoituksessa on oma varausnumero. Omat varaukset voi ottaa ja lainata vaikka automaatilla.

Kaukolainaus

Aineistoa, mitä ei löydy Kainuun kirjastoista, on mahdollista tilata mm. maakunta- tai yliopistokirjastoista. Kaukolainamaksu on 7€ /tilaus (2020 alkaen). Lähettäjäkirjasto määrittää laina-ajan. Useat korkeakoulukirjastot lainaavat kurssikirjallisuutta vain omille opiskelijoilleen.

Valokopioina toimitetuista kaukolainoista peritään lisäksi lähettävän kirjaston veloittama kopiomaksu.

Kaukolainaus muille kirjastoille (Kainuun ulkopuolelle)

Kuhmon kirjasto lainaa materiaalia myös Kainuun ulkopuolisille kirjastoille, mutta perii silloin maksua 10 €. Aineisto on selattavissa Kainuun yhteisessä verkkopalvelussa: https://kainet.finna.fi/. Kirjasto ei lainaa aineistoa, joka on kotiseutukokoelmassa tai käsikirjastossa. Sijaintipisteisiin kuuluvat  pääkirjasto ja kirjastoauto.
Aikakauslehdistä viimeisin numero on lukukappaleena kirjastossa, vanhempia numeroita lainataan.

Kopioiden hinta on 0,40€ / sivu. Kopio voidaan toimittaa sähköisesti pdf-tiedostona.