Kenestä Kuhmon Sammon Takoja 2022? Osallistu äänestykseen!

Sammon Takoja on kuhmolainen roolihahmo, johon nimetään vuodeksi kerrallaan näkyvä kuhmolainen taitaja, jonka toiminta henkii paikallisen laadun arvostamista, myönteisyyttä ja tinkimätöntä viimeistelyä.

Sammon Takojan valintaan pääse jokainen vaikuttamaan, kun neuvoa-antava yleisöäänestys järjestetään 8.8.-19.8. netissä ja lippuäänestyksenä (kaupungintalolla ja kirjastolla). Äänestäneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken Kuhmon kaupunki arpoo 2 kpl Arto Erosen veistämää puista karhua.

Kuhmon Sammon Takojan valintaa varten koolle kutsuttu asiantuntijaraati on asettanut tämän vuoden ehdokkaiksi luontokuvaaja Ville Heikkisen, Kaesan Kotileipomo Oy:n yrittäjät Marianne ja Henriikka Huuskon (yhdessä) sekä Juminkeko-säätiön toiminnanjohtaja Olga Zaitsevan.

**

Ville Heikkinen

Kuhmolaista luontoa ja sen eläimiä valokuvissaan upeasti esiintuova Ville Heikkinen on voittanut Vuoden Luontokuva -kilpailun kaksi kertaa, vuonna 2017 kuvalla ”Talven odotus” ja vuonna 2019 kuvalla ”Karhu ja korppi”.  Hän on kilpailun historiassa vasta neljäs kuvaaja, joka on onnistunut uusimaan voittonsa, ja hänellä on myös useita pienempiä palkintoja samaisesta kilpailusta. Iivantiiralaisen Heikkisen kuvat ovat viime vuosien aikana tulleet laajalti tunnetuksi, ja sosiaalisessa mediassa hänen taidokkaat kuvansa ovat herättäneet ihastusta ympäri maailmaa. Pääaiheita hänen kuvissaan ovat kainuulaiset linnut ja nisäkkäät.

**

Marianne ja Henriikka Huusko

Yrittäjäsisarukset Marianne ja Henriikka Huusko jatkavat isomummonsa perustamaa kotileipomotoimintaa paikallisuutta ja perinteitä vaalien, ja samalla koko ajan uutta luoden. He ovat toimineet Kaesan Kotileipomon yrittäjinä vuodesta 2011 asti leipomoyritystä pitkäjänteisesti kehittäen, ihmisiä työllistäen ja uuteen investoiden. Vuonna 2020 Huuskon sisarukset valittiin vuoden Nuoriksi Yrittäjiksi Kainuussa. Valtakunnallisen ja nykyaikaisen leipomon kuuluisin tuote on varmasti Kaesan Rönttönen, joka on suojattu EU:n maantieteellisellä merkinnällä ainoana maailmassa.

**

Olga Zaitseva

Vepsäläissyntyinen kulttuuripersoona Olga Zaitseva johtaa modernin ja monipuolisen Kalevala-keskus Juminkeon toimintaa. Kulttuurikeskus tekee arvokasta työtä Kalevalaan liittyvää kulttuuriperinnettä vaalien ja tunnetuksi tehden. Juminkeossa järjestetään seminaareja, näyttelyitä, tuetaan lastenkulttuuria ja kulttuurivaihtoa sekä toteutetaan erilaisia hankkeita. Juminkeko esittelee myös lähisukukansojen kulttuureja. Kuhmo on saanut UNESCO:n kirjallisuuskaupunkistatuksen kansalliseepos Kalevalan ja karelianismin puolesta tehdyn työn pohjalta. Zaitsevan tekemällä työllä on suuri merkitys siihen, että Kalevala, runolaulu, kanteleen soitto ja kansanperinne elävät Kuhmossa edelleen.

Kuhmon Sammon Takojan tuntomerkit

  • Hänessä ruumiillistuu laadukas työnjälki, luova kulttuuriajattelu, Kalevala-tieto, vahva metsäsuhde tai hyvän jakaminen.
  • Hän keksii nokkelia, omintakeisia ja ennakkoluulottomia ratkaisuja.
  • Hänen asenteensa on myönteinen ja yhteisöllinen. Hän jakaa hyvää.
  • Hän ylläpitää taitojaan, on ylpeä osaamisestaan ja auttaa siirtämään sitä uusille sukupolville.
  • Hän toimii vastuullisesti.

Ketä sinä haluat äänestää Kuhmon Sammon Takojaksi? (Voit myös ehdottaa omaa ehdokasta)