Nokkeluutta, luovuutta ja rautaista ammattitaitoa – Vuoden 2022 Kuhmon Sammon Takoja valitaan näistä ehdokkaista


Kuhmon Sammon Takojan valintaa varten koolle kutsuttu asiantuntijaraati on asettanut ehdokkaat tämän vuoden Sammon Takojaksi.

Viime vuonna ensimmäisen kerran nimetty Sammon Takoja on kuhmolainen roolihahmo, johon nimetään vuodeksi kerrallaan näkyvä kuhmolainen taitaja, jonka toiminta henkii paikallisen laadun arvostamista, myönteisyyttä ja tinkimätöntä viimeistelyä. Kautta aikojen ensimmäiseksi Sammon Takojaksi valittiin kuhmolaisen puurakentamisen suunnannäyttäjä Juha Virta.

Tämän vuoden ehdokkaat Sammon Takojaksi ovat luontokuvaaja Ville Heikkinen, Kaesan Kotileipomo Oy:n yrittäjät Marianne ja Henriikka Huusko (yhdessä) sekä Juminkeko-säätiön toiminnanjohtaja Olga Zaitseva.

Asiantuntijaraadin puheenjohtajana toimiva Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen kertoo, että raadilla oli kiitollinen ja hieman haastavakin tehtävä nimetä lopulliset ehdokkaat, sillä eri alojen erinomaisia taitajia on Kuhmossa paljon.

– Nyt nimetyt ehdokkaat kuvastavat upeasti sitä laaja-alaista osaamista, ammattitaitoa ja luovuutta, jota Kuhmosta löytyy, Rusanen toteaa.

Nimettyjä ehdokkaita raati päätyi esittämään yksimielisesti. Sammon Takojan valintakriteereissä mainitaan, että roolihahmossa ruumiillistuu laadukas työnjälki, luova kulttuuriajattelu, Kalevala-tieto tai vahva metsäsuhde.

– Kuhmon Sammon Takoja on sellainen, joka keksii nokkelia, omintakeisia ja ennakkoluulottomia ratkaisuja. Lisäksi hänen asenteensa on myönteinen ja hän jakaa hyvää. Nämä kriteerit täyttyvät esimerkillisellä tavalla kaikkien ehdokkaiden kohdalla, Rusanen kertoo.

Kuhmolaista luontoa ja sen eläimiä valokuvissaan upeasti esiintuova Ville Heikkinen on voittanut Vuoden Luontokuva -kilpailun kaksi kertaa. Yrittäjäsisarukset Marianne ja Henriikka Huusko jatkavat isomummonsa perustamaa kotileipomotoimintaa paikallisuutta ja perinteitä vaalien, ja samalla koko ajan uutta luoden. Olga Zaitseva johtaa modernin ja monipuolisen Kalevala-keskus Juminkeon toimintaa. Kulttuurikeskus tekee arvokasta työtä Kalevalaan liittyvää kulttuuriperinnettä vaalien ja tunnetuksi tehden.

Sammon Takojan valintaan pääse jokainen vaikuttamaan, kun neuvoa-antava yleisöäänestys järjestetään 8.8.-19.8. netissä ja lippuäänestyksenä. Sari Rusanen kannustaa kaikkia osallistumaan äänestykseen.

–  Sammon Takoja on meidän kaikkien kuhmolaisten yhteinen juttu. Tehdään tästä vähintäänkin yhtä tunnettu perinne kuin Naantalin Unikeon nimeäminen on, Rusanen kannustaa.

Kuhmon Sammon Takojaa voi äänestää verkossa osoitteessa: www.kuhmo.fi/sammon-takoja. Lippuäänestys järjestetään Kuhmon kaupungintalolla ja kirjastolla. Kaikkien äänestäneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken Kuhmon kaupunki arpoo 2 kpl Arto Erosen veistämää puista karhua.

Vuoden 2022 Sammon Takoja julkistetaan Kuhmon Taiteiden Taikayö -tapahtumassa perjantaina 2. syyskuuta.

Kuhmon Sammon Takoja 2022 asiantuntijaraati:

  • Sari Rusanen (raadin puheenjohtaja), Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja
  • Eero Holstila, Taideyliopiston hallituksen puheenjohtaja
  • Tuulikki Huusko, Huzza Oy:n yrittäjä
  • Aleksi Koivisto, Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtaja
  • Antti Komulainen, Kuhmon kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja
  • Pentti Malinen, maakuntajohtaja, Kainuun liitto
  • Anni Piirainen, Kuhmon nuorisovaltuuston puheenjohtaja
  • Juha Virta, diplomi-insinööri, CrossLam Ltd:n hallituksen pj.