Perusnäyttely

Kuhmon talvisotamuseon näyttelyssä voi tutustua tapahtumiin Kuhmossa talvisodan aikana. Interiööreissä eli sisätilanäkymissä esitellään mm. seuraavia teemoja evakko, kirkonkylä, rintamahuolto, lääkintähuolto, taistelut ja sodan jälkeinen aika.

Valokuvat

Näyttelyssä on 129 valokuvaa, joihin voi tutustua valokuvaluettelon avulla. Valokuvaluettelot ovat seuraavilla kielillä suomi, englanti, saksa, ruotsi ja venäjä. Valokuvista useat ovat valokuvaaja Veikko O. Kannisen kuvaamia.

Valokuvat ovat seuraavista kokoelmista:

  • SA: SA-kuva, Puolustusvoimat, Helsinki
  • KM: Kainuun museon kuvakokoelma, Kajaani
  • KSI: Keski-Suomen ilmailumuseon kuvakokoelma, Tikkakoski
  • VOK: V. O. Kannisen kuvakokoelma
  • Merkitsemättömät kuvat: Kuhmon museon kuvakokoelma.

Kartat ja esineet

Museossa on esillä paljon Kuhmoon liittyviä karttoja ja talvisotaan liittyviä aitoja esineitä. Näyttelyn suurikokoisimmat esineet ovat panssarintorjuntatykki 37K/36 ja panssaroitu tykinvetäjä T-20 Komsomolets m 1940. Näyttelyssä on runsaasti lääkintähuolto esineitä.

Voit tutustua mm. sodan seuralaiskasveihin ja syöpäläisiin (russakat, täit).

Voit ottaa kuvia seurueestasi tykinvetäjän vierellä!

Pienoismallit

Talvisotamuseolla on esillä neljä pienoismallia: Saunajärven Luvelahden motti, Polikarpov R-5 ja Tupolev TB-3 lentokone sekä Suojeluskuntatalo Korpilinna.

Tutkijannurkkaus

Tutkijannurkkauksessa on käsikirjasto, Pohjois-Karjalan Numismaatikot r.y:n lahjoittamia talvisodan aikaisia seteleitä, talvisodan aikana Kuhmossa taistelleiden vironsuomalaisten vapaaehtoisten muistotaulu ja Kuhmon kyläkouluille hankittujen sodissa kaatuneiden kuhmolaisten sankaritauluja.

Käsikirjastossa on talvisotakirjallisuutta, haastatteluja, rintamamiesmatrikkeleita, Kuhmon talvisotaa koskevia kopioita Kansallisarkistosta (entinen Sota-arkisto) mm. talvisodan taistelukertomuksista sekä lotta- ja suojeluskunta-aineistosta.

Kirjallisuusluettelo

Tapahtumista talvisodan aikana on julkaistu paljon kirjallisuutta.

Museorakennus

Hiitolarakennus valmistui alunperin osaksi Kalevalakylää, Lasten Kalevalaksi. Rakennusta ei ehditty sisustaa. Museo sai tyhjän rakennuksen käyttöönsä loppusyksyllä 1993.

Rakennussuunnittelija arkkitehti Heikki Kukkonen
Rakennus valmistui 20.6.1991
Talvisotanäyttelyn avajaiset 1.7.1994
Talvisotamuseo-nimi 1.1.2000

Muistolaatat

Talvisotamuseon tuulikaapin seinällä on esillä Suomen-poikien perinneyhdistys r.y:n ja Tammenlehvä Perinneliitto r.y:n muistolaatat.