Elinkeinopalvelut

Jokainen yritys pienestä kampaamosta suureen teollisuuslaitokseen on Kuhmolle tärkeä. Suurin osa Kuhmon yrityksistä on PK-yrityksiä. Kuhmossa on monipuolista yritystoimintaa puutuoteteollisuuden toimiessa elinkeinotoiminnan kärjessä. Puutuoteteollisuuden ympärille on syntynyt kukoistava yritysyhteistyöverkosto puun korjuusta valmiiden tuotteiden kuljettamiseen. Kuhmon kaupunki haluaa olla yritysten aktiivinen kumppani mm. ripeän kaavoituksen ja yhteisten kehittämishankkeiden kautta.

Kuhmo – biotalouden tositarina

Kuhmo on biotalouden tositarina.  Biotalouden piiriin voi lukea vahvan puutuoteollisuuden, lämpölaitoksen, metsä- ja maatalousklusterin sekä kansainvälisesti tunnetut villieläinten kuvausyritykset Wild Taigan brändääjinä.

Kuhmon kaupungin kehittämiskeskus Woodpolis on kehittänyt energiatehokasta puurakentamista yhteistyössä yritysverkostonsa, yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa. Kantolan Woodpolis teollisuusalue Kuhmossa on globaalisti ainutlaatuinen yritysekosysteemi. Woodpoliksen alueella tuotetaan vuositasolla noin 80 GWH enemmän energiaa kuin mitä siellä kulutetaan. Tiiviillä puuteollisuusalueella toimii mm. moderni yksityinen saha Kuhmo Oy  sekä lukuisia puutuotteisiin erikoistuneita yrityksiä, kuten hirsitalotehdas Oy Timber Frame Ltd, Suomen ensimmäinen CLT-tehdas (cross laminated timber, ristiin liimattu puu) Oy CrossLam Kuhmo Ltd, valmiita puuelementtihuoneistoja valmistava Elementti Sampo Oy, ikkunatehdas Kuhmon Ikkuna Oy jne. Myös suunnittelu- ja rakennusliikkeitä kuuluu Woodpolis-verkostoon.

Kuhmon kaupunki lienee maailmanennätyskaupunki uusiutuvan primäärienergian käytössä, sillä sen osuus kokonaisenergian käytöstä on noin 65 %.