Sähkökatkoihin varautuminen

Jos sähköntuotanto ja -tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta, Suomeen voi syntyä sähköpula. Sähköpulaan voidaan mahdollisesti joutua esimerkiksi talven kylmimpinä pakkasjaksoina. Tällöin sähkön käyttöä joudutaan rajoittamaan kiertävin, noin kahden tunnin mittaisin sähkökatkoin.

Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään. Fingridin mukaan mahdolliset sähkökatkot toteutetaan hallitusti ja ennakkoon tiedottaen.

Tietoa sähköpulasta Fingridin sivuilla

Hyvä tapa varautua mahdolliseen sähkökatkoon on hankkia kotiin kolmeksi vuorokaudeksi riittävä kotivara, eli ylimääräistä ruokaa, vettä ja muita tarpeellisia tarvikkeita.

Lue lisää kotivarasta 72tuntia.fi-sivustolta

Miten varautua sähkökatkoon ja miten sähkökatkon aikana tulee toimia?

Muuta:

Tiedotteita:

***

Fingridillä on mahdollisen sähköpulan varalle kolmiportainen menettely, joka kuvaa tilanteen vakavuusastetta. Fingrid tiedottaa tämän kolmiportaisen menettelyn mukaisesti, kun tilanne mahdollisesti kiristyy. Kuhmon kaupunki seuraa Fingridin tiedotusta ja tiedottaa kuntalaisia sähköpulan riskin kasvaessa.

Kuhmon kaupunki viestii mahdollisesta sähköpulasta tällä sivulla, kotisivujen ajankohtaisissa uutisissa, mediatiedotteilla sekä kaupungin sosiaalisen median kanavissa (Facebook, Instagram ja Twitter). Huoltajille ja opiskelijoille viestitään Wilman avulla.

Kuhmon kaupungin tavoitteena on turvata varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio kaikissa olosuhteissa. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja hyvinvointialue vastaavat maakunnan sote-palveluista ja tiedottavat tahoillaan vastuualueidensa toiminnasta.

Kun sähköpulan riski on suuri, sähkönkäyttöä on hyvä karsia minimiin.

Näin minimoit sähkönkulutuksesi:

1. Älä lämmitä sähkösaunaa

2. Älä käytä kuivausrumpua sekä pyykki- ja astianpesukonetta

3. Vältä sähköauton latausta ja auton esilämmitystä

4. Säädä sähkölämmitystä alemmas

5. Vähennä lämpimän veden käyttöä

6. Vältä uunin ja lieden käyttöä

7. Vältä viihdelaitteiden käyttöä

8. Sammuta myös muut sähkölaitteet ja valaisimet, joita et tarvitse