Puuarkkitehtuuriprojekti Kuhmossa


Aalto-yliopiston puuarkkitehtuuriin erikoistuvat opiskelijat toteuttavat joka vuosi Wood Program -projektin, jossa ideoidaan, suunnitellaan, valmistellaan ja pystytetään näyttävä puurakenne. Yhteistyökumppanina Wood Program -opintokokonaisuudessa vuonna 2023 - 2024 on Kuhmon kaupunki ja kohteena Kuhmon torille tuleva torilava/tapahtumakatos.

Projektiryhmä on 7.-8. marraskuuta tutustumassa Kuhmoon – sekä kohdealueeseen että paikalliseen arkkitehtuuriin ja puuteollisuuteen. Kuhmolaisilta kysyttiin ajatuksia ja ideoita torilavaan liittyen ja opiskelijat hyödyntävät tuloksia suunnittelussa.

– Kuhmossa on erityistä eksotiikkaa, ja se luultavasti näkyy myös suunnitelmissa. Tarkoituksena on rakentaa jotain ihan uutta, akateemisesti kiinnostavaa ja kokeellista, yliopisto-opettaja Jaakko Torvinen Aalto-yliopistosta kertoo.

Arkkitehtuurin opiskelijat ovat ympäri maailmaa: Japanista, Alankomaista, Chilestä, Kreikasta, Venäjältä, Bangladeshista, Kroatiasta, Ruotsista ja myös Suomesta. He ovat tehneet tutkimusta Kuhmosta jo etukäteen ja olipa yksi opiskelija tilannut jopa paikallislehti Kuhmolaisen, jotta ymmärtäisi paremmin paikallista elämää. Torilavan tarkoituksena on myös lisätä keskustan aktiivisuutta sen mahdollistamien toimintojen myötä.

– Uusi torilava lisää keskusta-alueen elinvoimaisuutta ja tuo myös lisätuloja, elinkeinopäällikkö Pekka Horttanainen toteaa.

Aalto-yliopiston edustajat vierailivat Woodpoliksella viime keväänä, ja toive projektiyhteistyöstä alkoi viriämään Kuhmon vahvan puuteollisuuden innostamana. Keskustelua käytiin kaupungin edustajien kanssa ja yhteistyö saatiin alulle. Puuarkkitehtuurin opiskelijat odottavat sitä, että he pääsevät näkemään koko prosessin suunnittelusta valmistumiseen, joka on yliopisto-opiskelijalle harvinaista. Uusi puinen torilava valmistuu kesäkuun alussa ja opiskelijat itse tulevat rakentamaan sen.

– Toivon, että tämän vierailun avulla opiskelijat vaikuttuvat kuhmolaisesta luonnosta ja puuosaamisesta ja hyödyntävät sitä niin tässä projektissa kuin tulevaisuuden suunnittelutöissäkin. Odotan arkkitehtuurisesti jotain ainutlaatuista, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Huotari miettii.

Lisätietoja
Pekka Horttanainen, Elinkeinopäällikkö, Puh. 044 7255 304, pekka.horttanainen@kuhmo.fi
Heikki Huotari, kaupunginhallituksen pj, puh. 044-3329089