Aalto-yliopiston Wood Program -juhlavuotisprojekti nousee Kuhmon torille


Torilavasta halutaan Kuhmoon arkkitehtoninen nähtävyys ja uusi maamerkki. Projektityön tavoite on tuoda puurakentamiseen myös jotain uutta ja kokeellista.

 

”Kuhmon torille nousee jotain uniikkia”, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Huotari totesi Espoon Otaniemessä, kun puuarkkitehtuuriohjelman opiskelijat esittelivät luonnoksensa Kuhmon torilavaksi.

Aalto-yliopiston opiskelijaryhmä toteuttaa joka vuosi Wood Program -projektin. Sen aikana ideoidaan, suunnitellaan, valmistellaan ja pystytetään näyttävä puurakenne. Opintokokonaisuuden 30-vuotisjuhlavuonna yhteistyökumppanina toimii Kuhmon kaupunki. Projektityö on Kuhmon torille nouseva torilava.

Projektin vetäjillä ja opiskelijoilla on takana kiireiset kuukaudet. Ryhmä vieraili marraskuun alussa Kuhmossa. Sen jälkeen opiskelijat suunnittelivat oman ehdotuksensa Kuhmon torilavaksi. Kaikki 17 ehdotusta esiteltiin kaupungin edustajille joulukuun puolivälissä Otaniemessä.

”Jokainen työ on osoittanut, millaista osaamista ja ammattitaitoa koulutusohjelmassa on. Olen erittäin vakuuttunut siitä, että tämä porukka pystyy tekemään torille uskomattoman katseenvangitsijan ja toimivan kokonaisuuden”, Huotari toteaa.

 

Innovatiivisia ratkaisuja puurakentamiseen

Toteutettavaksi valittua luonnosta on työstetty koko ryhmän voimin eteenpäin. Luonnoksessa on riittänyt ratkottavia haasteita. Keväällä lavalle tehdään muun muassa tuulitunnelitesti. Myös akustiikkaa kehitetään.

Työnimellä ”Kide” kulkevan katoksen rakenteellinen haasteellisuus ja arkkitehtoninen innovatiivisuus istuvat hyvin Kuhmon kaupungin suunnitelmiin. Metsistään ja puuteollisuudesta tunnettu kaupunki haluaa elinkeinopäällikkö Pekka Horttanaisen mukaan olla jatkossakin puurakentamisen edelläkävijä.

”Kuhmossa on totuttu tekemän vaativia projekteja. Tässä työssä on monia mahdollisuuksia, joissa puuala pääsee esittelemään osaamistaan.” Kesäkuun alussa Otaniemessä valmistettu ja viimeistelty työ pystytetään Kuhmon torille. Materiaalina käytetään kuhmolaista puutavaraa sekä liimapuuta ja kertopuuta.

Lisätiedot:
Pekka Horttanainen, elinkeinopäällikkö, Kuhmon kaupunki, 044 7255 304