Luontokuvaaja Ville Heikkinen on valittu vuoden 2022 Kuhmon Sammon Takojaksi


Luontokuvaaja Ville Heikkinen kohotettiin Kuhmon Sammon Takojaksi seremoniallisin juhlamenoin tänään 2. syyskuuta Kuhmo-talolla pidetyssä julkistustilaisuudessa.

Sammon Takoja on kuhmolainen roolihahmo, johon nimetään vuodeksi kerrallaan näkyvä kuhmolainen taitaja, jonka toiminta henkii paikallisen laadun arvostamista, myönteisyyttä ja tinkimätöntä viimeistelyä. Roolihahmon myötä Kuhmo, Suomen kalevalaisin kaupunki, haluaa nostaa esiin suomalaista ja kuhmolaista osaamista.

Iivantiiralaisen Ville Heikkisen valokuvat ovat viime vuosien aikana tulleet laajalti tunnetuksi, ja sosiaalisessa mediassa hänen kuvansa ovat herättäneet ihastusta ympäri maailman.

– Heikkinen tuo taidokkaissa valokuvissaan upealla tavalla esiin kuhmolaista moni-ilmeistä luontoa ja sen eläimiä, Sammon Takoja -asiantuntijaraadin puheenjohtajana toiminut Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen toteaa.

Tässä kuussa myös Pro Kainuu nuori 2022 -tunnustuspalkinnon saanut Heikkinen täyttää todella mallikkaasti Kuhmon Sammon Takojalle asetetut kriteerit.
– Laadukas työnjälki, hyvän jakaminen, ennakkoluuttomat ratkaisut, myönteinen ja yhteisöllinen asenne sekä toimiminen vastuullisesti. Nämä ovat Kuhmon Sammon Takojan arvoja, ja niistä myös Ville Heikkisen helposti tunnistaa, Rusanen perustelee valintaa.

Merkiksi Sammon Takojan roolista Ville Heikkinen sai käyttöönsä paikallista käsityötaitoa edustavat Sammon Takojan viitan, päähineen ja puuvasaran.

Heikkinen kertoo valinnan olleen hänelle itselleen pienoinen yllätys ja hän kiittää kaikkia häntä äänestäneitä.
–  Arvostan kovasti tätä valintaa ja odotan mielenkiinnolla mitä tuleva vuosi Kuhmon Sammon Takojana tuo tullessaan, hän toteaa.

Sari Rusanen esitti julkistustilaisuudessa toiveen, että Sammon Takoja -äänestyksen finalistit tästä vuodesta eteenpäin toimisivat tiiminä toisiaan tukien ja täydentäen, ja osallistuisivat erilaisiin Kuhmon edustustehtäviin.

Sammon Takojan julkistustilaisuus keräsi Kuhmo-talolle paikalle runsaan osallistujajoukon. Ilta oli merkittävä siinäkin mielessä, että tilaisuudessa esitettiin viime kesän Kamarimusiikissa kantaesitetty Kuhmon oma musiikkiteos, Outi Tarkiaisen säveltämä Woodland Fanfares sekä myös Kuhmon runoteoksesta inspiraationsa saanut Laulu Kuhmolle.

***

Kahdeksanjäseninen Sammon Takoja -asiantuntijaraati valitsi kolme ehdokasta neuvoa-antavaan yleisöäänestykseen, joka pidettiin 8.8.-19.8. Yleisöääniä annettiin yhteensä 420 kpl, joka on hieman enemmän kuin viimevuotisessa äänestyksessä. Sammon Takojaksi kohotettu Ville Heikkinen sai 51 % äänistä.  Muut ehdokkaat olivat Kaesan Kotileipomo Oy:n yrittäjät Marianne ja Henriikka Huusko (yhdessä) sekä Juminkeko-säätiön toiminnanjohtaja Olga Zaitseva.

 Ville Heikkinen on voittanut Vuoden Luontokuva -kilpailun kaksi kertaa, vuonna 2017 kuvalla ”Talven odotus” ja vuonna 2019 kuvalla ”Karhu ja korppi”.  Hän on kilpailun historiassa vasta neljäs kuvaaja, joka on onnistunut uusimaan voittonsa, ja hänellä on myös useita pienempiä palkintoja samaisesta kilpailusta. Pääaiheita hänen kuvissaan ovat kainuulaiset linnut ja nisäkkäät.

Kuhmon Sammon Takoja 2022 asiantuntijaraati

  • Sari Rusanen (raadin puheenjohtaja), Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja
  • Eero Holstila, Taideyliopiston hallituksen puheenjohtaja
  • Tuulikki Huusko, Huzza Oy:n yrittäjä
  • Aleksi Koivisto, Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtaja
  • Antti Komulainen, Kuhmon kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja
  • Pentti Malinen, maakuntajohtaja, Kainuun liitto
  • Anni Piirainen, Kuhmon nuorisovaltuuston puheenjohtaja
  • Juha Virta, diplomi-insinööri, CrossLam Ltd:n hallituksen pj.