Suomen ympäristökeskus muistuttaa isojen hallien kattojen lumikuormariskeistä


Suomen ympäristökeskus (Syke) muistuttaa, että isojen hallien, maneesien ja erityisesti kuplahallien kattorakenteita kannattaa nyt tarkkailla aktiivisesti lumikuorman varalta. Rakennevirheet alkavat tyypillisesti ilmetä, kun maaston lumikuorma kasvaa noin 100 kiloon neliömetrillä. Tämä raja ylitetään jo monin paikoin Lapissa, Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Kuplahallien osalta riskiraja on vain 50–60 kiloa, mikä vastaa paksuudeltaan noin 30 sentin lumikerrosta.

Lumen pudottaminen kannattaa jo ennen riskirajan saavuttamista

”Suurten hallien ja maneesien omistajilla on lakisääteinen velvollisuus tarkkailla aktiivisesti lumikuormaa ja rakennuksen kantavien rakenteiden kuntoa. Tarvittaessa on huolehdittava lumen poistosta katoilta ammattilaisten avulla. Nyrkkisääntönä on, että suuren hallin katolla oleva 50 senttimetrin lumikerros pitää poistaa ja kuplahallien katoilta 20–30 senttimetrin kerros”, korostaa tutkija Harri Myllyniemi Sykestä.

Vesikaton kantavien rakenteiden suunnittelu- ja rakennusvirheet voivat aiheuttaa vakavia riskejä etenkin laajarunkoisissa halleissa kuten urheiluhalleissa, suurissa myymälöissä, ratsastusmaneeseissa sekä teollisuusyritysten ja maatalouden tuotanto- ja varastorakennuksissa.

 

Viikonlopulle ennustetut sateet nostavat toteutuessaan lumikuormaa entisestään

Oulun eteläpuolisessa Suomessa lunta on ajankohtaan nähden 20–50 kg/m2 keskimääräistä enemmän. Suurin lumikuorma on tällä hetkellä Itä-Suomessa. Kainuussa lunta on 150 mm, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa hieman vähemmän. Monin paikoin myös Tunturi-Lapissa lumikuorma ylittää 150 kg/m2.

Tulevalle viikonlopulle ennustetut sateet nostavat toteutuessaan lumikuorman yli 100 kg/m2 Länsi- ja Keski-Suomessa sekä etelärannikolla.

Pien- ja kerrostalot kestävät tyypillisesti hyvin paksunkin lumikerroksen

Omakoti-, pari- ja rivitalot sekä kerrostalot eivät kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman kestävyyden osalta. Kiinteistön omistajien tulee kuitenkin varmistaa, ettei katolta pääse putoamaan lunta tai jäätä ihmisten päälle. Pien- ja kerrostalojen katoille ei ole syytä mennä ilman kunnollisia turvavarusteita, jotta ei vaaranneta omaa eikä sivullisten turvallisuutta.

Lue alkuperäinen artikkeli vesi.fi

Lisätietoja:
Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 439, etunimi.sukunimi@syke.fi

Hydrologi Yrjö Kivinen, Suomen ympäristökeskus, p. 029 251 020, etunimi.sukunimi@syke.fi