Hybridivaikuttaminen kiusaa arkeamme ja kuormittaa viranomaisia


Itärajan tilanne on puhututtanut kuntalaisia ja sen näimme Kuhmon tiistai-illan keskustelutilaisuudessa. Itärajan tilanne on viranomaisten hallinnassa erinomaisesti mutta valppautta tarvitaan myös meidän jokapäiväisessä arjessamme.

Hybridivaikuttaminen on termi, jota viranomaiset ovat käyttäneet viime aikojen rajatapahtumista. Mutta mitä muuta hybridivaikuttaminen voi olla kuin rajan toiminnan hankaloittamista henkilöpaperittomia maahantulijoita itärajalle kuskaamalla?

Tärkeä on muistaa, että perinteinen sodankäynti ei ole hybridivaikuttamista. Nimensä mukaisesti hybridivaikuttaminen on monien erilaisten keinojen yhdistelyä. Hybridiautossahan yhdistyy polttomoottorin ja sähkömoottorin ominaisuuksia, samaan tapaan hybridivaikuttamisessa yhdistyy monenlaisia isompia ja pienempiä
konsteja ja tekniikoita. Sisäministeriö kuvaa hybridivaikuttamista pahantahtoiseksi ulkoiseksi vaikuttamiseksi. Selväksi on käynyt, että ihmisiä ei Venäjän rajalla ole kovin hyväntahtoisesti siirrelty.

Suomalaisten arkeen on yritetty vaikuttaa sähkönsaannin ja sähkön hintojen kautta, Nord Stream -kaasuputkien vahingoittaminen oli myös hybridivaikuttamista.
Järjestelmiin liittyvää vaikuttamista ja kiusantekoa ovat erilaiset kyberiskut. Kyberiskusta tai palvelunestohyökkäyksestä puhutaan silloin kun esimerkiksi pankkien, kuntien tai Kelan verkkosivuja ja sähköisiä palveluja häiritään tai jumitetaan.

Tiedämme, että pinna kiristyy jokaisella kansalaisella, jos pankit ovat jumissa tai Kelan palvelut eivät pelitä. Sitähän kiusantekijät ja hyökkääjät juuri haluavat.

Yksittäiset päättäjät tai yhteiskunnan avainhenkilöt voivat joutua myös tiedolla vaikuttamisen kohteeksi. Pahantahtoinen taho voi levittää propagandamielessä väärää tietoa eli disinformaatiota, tiedolla voidaan jopa kiristää. Netin puskaradioihin ja erilaisiin keskusteluryhmiin ei ole luottamista, sillä emme voi olla varmoja, mitä aikeita on keskustelujen villitsijöillä.

Hybridivaikuttamisella tähdätään epävarmuuteen ja yhteiskunnan yhtenäisyyden horjuttamiseen.

Onneksi me tiedämme, mistä on kyse. Pidämme jatkossakin päämme kylmänä emmekä lähde väärien tietojen tai häiriövaikutusten lietsomiseen.

 

Juhana Juntunen

Kaupunginjohtaja