Vepsä-Ahovaara

Vepsä-Ahovaaran kylä on yhdistynyt Vepsän ja Ahovaaran kylistä. Yhdistyminen on aikoinaan tapahtunut koulujaon mukaan. Kylä on laaja ja sen lähimmät asukkaat asuvat kaupungin keskustasta vain kymmenen minuutin ajomatkan päässä. Kaunis kylätie kiemurtelee korkealle vaaran laelle avaten upeat maisemat. Kylältä löytyy niin maalaismaisemaa kuin perinteistä järvitarjontaakin. Kesäasukkaat viihtyvät alueella ja alueen asukasluku tuplaantuu mökkiläisten saapuessa.

Kylällä toimii Vepsä-Ahovaaran kylätoimikunta. Toimikunta järjestää kaikille kyläläisille avoimia tapahtumia, esimerkiksi makkaranpaisto- ja joululauluiltoja. Kyläläisillä ei ole omaa kokoontumispaikkaa, joten kokoontumiset ja tapahtumat järjestetään asukkaiden kotona. Kyläläiset toimivat yhteistyössä mm. metsästysseuran kanssa hirvikeiton merkeissä.

Miettulantien varrelta lähtevä Petranpolun retkeilyreitti johdattelee Jämäsvaaran upeisiin metsämaisemiin. Matkan varrelta löytyy taukopaikkoja. Jämäsvaarasta löytyy myös suunnistajille tuttuja vaaramaisemia.

Kylällä on kasvanut vahvoja kulttuurivaikuttajia. Kuhmolaisteatterin kantava voima oli aikoinaan Kauko Huusko. Kaatiolla vuonna 1978 kuvatussa elokuvassa Vartioitu kylä, oli Kaukolla yksi päärooleista. Elokuvassa esiintyi myös muita kyläläisiä.

Kylältä on kotoisin myös kirjailija-taiteilija Irma Hannula. Irma on julkaissut yli kymmenen lastenkirjaa, jotka on itse kirjoittanut ja kuvittanut. Osa kirjojen tarinoista löytyy myös YouTubesta.

Valokuvaaja Jorma Komulainen on kylän kasvatteja. Hän on tehnyt uransa lehtikuvaajana ja tehnyt valokuvakirjoja. Hänestä tuli 1970-luvulla Kuhmon Kamarimusiikin ensimmäinen virallinen valokuvaaja.

Tangoprinssi Markku Uhlbäckin lapsuusmaisemat ovat Vepsä-Ahovaaran kylällä. Markulla on Seinäjoen Tangomarkkinoilta kaksi prinssimeriittiä ja Kiuruveden Iskelmäviikkojen voitto.

Alueelta löydät myös koskikalastuspaikan, joka johtaa kylän halki. Jussi-Pentin koskesta löydät lisätietoa sivulta kuhmonkosket.fi

Kylän yrittäjistä kuuluisimpia lienee Hannu Kyllönen – puunveistäjä, joka loihtii puusta mm. taideteoksia ja on alansa huippuosaaja hirsirakentamisessa. Kylässä on lisäksi useita maatalousyrittäjiä.

 

Alueen yrityksiä:

Pölökynveistäjä Hannu Kyllönen www.polokynveistaja.fi

Kuhmon keskustaan 20 min.

 

 

Pölökynveistäjä H.Kyllösen teoksia

Ahovaaran maisemaa

 

Maisemaa Raatevaaralta