Vartius

Vartiuksen kylän löydät Venäjän rajan tuntumasta. Vartiuksessa toimii rajanylityspaikka. Kylällä leviävät vesistöt kaunistavat maisemaa ja houkuttelevat mökkiläisiä kesäasukkaiksi.

Kylällä toimiva Vartiuksen kyläyhdistys on aktiivinen kyläyhdistys, joka omistaa vanhan kyläkoulun. Koululla on useita vuokra-asuntoja ja tiloja käytetään kansalaisopiston toimintaan. Talon isoja tiloja on jaettu osiin ja tiloissa toimii myös paikallinen hieroja. Koulun rannassa sijaitsee hirsisauna sekä rannassa veneenlaskupaikka. Kylätalon pihalla on iso liikuntakenttä, mihin on rakennettu lentopallokenttä, joka kerää väkeä yhteen kesäisin. Kyläyhdistys ylläpitää hiihtolatua kylätalon ympärillä ja joka talvi järjestettävä Eliaksen-hiihto kerää väkeä hiihdon ja taukotulien pariin. Kylällä toimii useita metsästysseuroja, joiden kanssa yhdistys tekee yhteistyötä. Änättijärven rannalta löydät nuotiopaikan.

Kylän nähtävyytenä voidaan pitää Hornean petäjää, jonka löydät Kuhmoon päin menevän tien varrelta. Kannattaa kokeilla kuinka pitkälle puunhalauksesi yltää, ympärikö asti vai puoleen väliin? Kylältä löytyy myös vanha ortodoksinen hautausmaa. Vanha perinteinen tervanpoltto on kylällä perinteitä kunnioittava tapahtuma. Kylän vanha vesimylly sijaitsee rajalle päin menevän tien varrella. Mylly henkii entisajan insinöörityötä isoine hammasrattaineen ja sulautuu upeasti kauniiseen luontoon. Kylällä toimii karhukeskus Bear Centre, joka nimensä mukaisesti on keskittänyt palvelunsa karhujen ympärille.

 

Kuhmon keskustaan 50 min

Vartiuksen kylätalo

Kylätalon sauna järvenrannalla

Hornean petäjä