Saunajärvi

Saunajärven löydät Venäjän rajan tuntumasta. Saunajärven seutua ajellessa voi melkein aistia naapurimaan läsnäolon Rajavartiolaitoksen autojen läsnäolosta ja huomiokylteistä.

Kaunis Saunajärvi avautuu tien varrella. Saunajärvellä on useita muistomerkkejä talvisodan jäljiltä ja maastosta on löytynyt sodan jäämistöä talletettavaksi asti. Kuhmon taisteluista on koottu kartasto sodan muistomerkeistä ja moteista, sen löydät Kuhmon sivuilta. Saunajärveltä jatkaessasi Venäjän rajalle saakka löydät Täyssinän rauhan rajamerkin, joka on vuosisatoja pitänyt rajan samassa kohti.

Saunajärven kylä on suosittu metsästys- ja virkistyskalastus alue. Saunajärvi kutsuu antimillaan vapaa-ajankalastajia. Ympäristöstä löydät myös kokikalastukseen sopivia kohteita, katso lisää kuhmonkosket.fi . Järvelle on helppo pudottaa vene tienvarresta löytyvältä veneenlaskupaikalta.

Veneenlaskupaikan tien toisella puolella on kaunis entisöity mylly. Saunajärven kyläyhdistys kokoontuukin myllyn kupeessa kesäisin Niskakosken kuohuja ihastellen. Koski on aikoinaan muokattu puu-uittoja silmällä pitäen, mutta käyttö on jäänyt lyhyeksi. Saunajärven kyläyhdistyksellä ei ole yhtä ainoaa kokoontumispaikkaa, vaan tapaamisia pyritään järjestämään vuosittain uusiin kohteisiin. Joulun alla kokoonnutaan jonkun kyläläisen kotiin ja lauletaan joululauluja. Yhdistys on myös tiiviissä yhteistyössä paikallisen metsästysseuran kanssa, jolloin kylätoimintaa järjestetään myös metsästysmajalla.

Alueelta löytyy paljon luontoreittejä, joiden varrelta löytyy sotahistoriaa ja luonnonkauneutta. Kilpelänkankaan reitistö johdattelee historiallisen taistelupaikan läpi tarjoten samalla huikeita näkymiä. Polunvarrelta löydät myös uittomiesten parilaavun. Laamasenvaaralta löydät vanhan tukikohdan sekä Natura-alueen. Alue kuuluu Ulvinsalon luonnonpuistoon. Kelkkailureitistö on laaja Kuhmossa ja tämän kylän läpi se puikkelehtii upeasti. Kelkkailureitistöt löydät täältä.

Alueen yritykset:

Saunajärven lomamökithttps://www.saunajarvi.com/

 

Kuhmon keskustaan 35 min

Hiihtopataljoonan sotilaiden muistomerkki

Vanhoja korsuja löytyy pitkin Saunajärveä

 

Talvisodassa kaatuneiden muistomerkki

Laamasen vaaran reitti poikkeaa päätieltä

Saunajärven rannalla Venäläisten muistomerkki

 

Vanha mylly ja Niskakoski