Härmänkylä

Härmänkylän löydät Hyrynsalmen ja Ristijärven rajoilta. Härmänkylällä on kullanarvoinen historia, sillä kylällä on harjoitettu kullanhuuhdontaa ja paikat huuhdontaan Matarapuron varrella ovat edelleen olemassa.

Matarapuron varrella oleva laavu tarjoaa upean kokemuksen pieneen hengähdykseen. Laavun ja kullanhuuhdontapaikan löydät läheltä toimintakeskusta.

Kylän nähtävyytenä voidaan pitää myös Tasangon talomuseota. Museon historia ja esineistön määrä esittelee Suomen taloutta ja elämää ennen viivakoodeja.

Härmänkylällä toimiva Härmän kyläyhdistys on kylän kantava voima palvelutarjonnassa. Yhdistys omistaa ja ylläpitää vanhaa kyläkoulua ja on muuntanut talon toimintakeskukseksi. Toimintakeskuksella järjestetään erilaisia tapahtumia, kansalaisopiston kursseja puupiiristä jumppaan sekä kokouksia. Toimintakeskus muuntautuu moneen tarpeen mukaan ja yksi palvelu kyläläisille on luotu parturin palvelusta kerran kuussa. Taloon kuuluvat asunnot on vuokrakäytössä ja esimerkiksi vuosittain Vuosangassa tapahtuva Puolustusvoimien harjoitusten henkilökunta vuokraa talon käyttöönsä. Kyläyhdistys tekee myös tiivistä yhteistyötä, joten hirvipeijaiset ja kokoukset toteutuu toimintakeskuksella. Keskuksen pihasta perustetaan joka talvi oma kylälatu, joka puikkelehtii metsän siimeksessä. Kaupungin kirjastoauto palvelee kyläläisiä viikoittain.

Kylällä toimii Arolan juna-asema. Samat raiteet vievät Iivantiiran Ypykän lastauspaikalle.

Kuhmon keskustaan 40 min

 

Härmän toimintakeskus

Matarapuro ja laavu

 

Tasangon talomuseo