Blogi – Mooses Mentulalle Kuhmo ”on aina tärkeä paikka”


Kainuun kirjamessut järjestetään jälleen Kuhmossa 18.–19.11. Sunnuntain ensimmäinen esiintyjä on entinen kuhmolainen Mooses Mentula, joka julkaisi syyskuussa uuden romaaninsa ”Toiviokoski” (Wsoy). Kirjavinkkiblogin haastattelussa Mentula kertoi uudesta kirjastaan sekä suhteestaan Kuhmoon ja kirjastoon.

Kuvassa tummahiuksinen mies katsoo kameraan, kädet edessään ristissä.

Kuva Veikko Somerpuro

 

Toiviokosken maailma

Nykyisin Tuusulassa asuva Mentula on kirjoittanut monipuolisesti niin artikkeleita lehtiin kuin kaunokirjallisiakin tekstejä. ”Toiviokoski” valmistui heinäkuun lopulla, mutta tarina jatkuu tulevaisuudessa. Mentula kertoo ideoineensa ja kehitelleensä jo toista romaania. ”Uppouduin Toiviokosken päähenkilöihin Vilhoon ja Elsaan sekä tehdaskauppalaan niin syvälle, että haluan pysytellä siellä vielä pitkään.” Uppoutuminen onkin osa Mentulan kirjoitustyyliä, ja hän käyttää myös metodinäyttelijöiden niksejä. Esimerkiksi kirjailija sitoi kätensä pariksi päiväksi kylkeensä ja opetteli sytyttämään tulitikun yksikätisenä. Tällä tavoin Mentula pyrki tavoittamaan toisen päähenkilön, Vilhon tuntemuksia käden menettämisen jälkeen.  Kirjoittamisen edetessä hän myös kokee hahmot oikeiksi ihmisiksi, jotka ilmaantuvat usein uniin.

Sodan vaikutukset niin sotilaisiin kuin heidän perheisiinsä ovat osa romaanin maailmaa.  Sotatraumojen nouseminen merkittävään rooliin liittyy Mentulan mukaan Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan, vaikka tarinan hahmotteleminen oli alkanut aikaisemmin. Toisaalta halu käsitellä aihetta johtui myös edesmenneen isoisän kohtalosta. Kirjailijan mukaan isoisä oli henkisesti vammautunut sodassa niin paljon, ettei pystynyt näyttämään enää tunteitaan. Mentulan mukaan kirjan kantava teema on kuitenkin toivo: rakkaus kantaa ja elämä tarjoaa tulevaisuudessa parempaa, jos vain jaksaa tehdä töitä ja yrittää. Mentula toivookin kirjan jälkeen lukijoiden ajattelevan vaikeuksien olevan voitettavissa, vaikka tilanteet voivatkin joskus vaikuttaa epätoivoisilta.

”Kolmen kuusen” Kuhmo

Aikaisemmassa romaanissaan ” Jääkausi” (Wsoy 2016) kuvataan kuhmolaisille tuttuja paikkoja, ja Mentulan mukaan Kuhmoa ja kuhmolaisia nähdään hänen kirjoissaan jatkossakin. Haastattelussa Mentula viittaa Kuhmoon kerran ”kolmen kuusen” paikkana.  Aikaisemmasta tuotannosta ja tämän haastattelun vastauksista välittyykin kuva miehestä, jolle Kuhmo on ja pysyy tärkeänä. Hän eli lapsuutensa ja nuoruutensa täällä, muun muassa kirjoittaen lukiolaisena Kuhmolaiseen. Hän vierailee täällä yhä ajoittain tuttujen maisemien takia. Kirjamessuvierailuun liittyen Mentula odottaakin Pajakkakosken äärellä kävelyä, mutta myös rönttösten ja ruissihtileivän syömistä.

Mitä hän odottaa itse tapahtumalta?

”On mahtavaa tulla esiintymään vanhoille kotikonnuille. Odotan mielenkiintoisia keskusteluja niin yleisön kuin muiden tapahtumaan osallistuvien kirjailijoidenkin kanssa. Kirja valmistuu lopullisesti vasta jokaisen lukijan päässä, joten on aina kiehtovaa kuulla lukijoiden näkemyksiä kirjoistani.”

 

Ensimmäinen kortti paloaseman tornin kirjastoon

Lopuksi Mentulalta kysytään tuttuun tapaan haastateltavan kirjastosuhteesta. Ensimmäisen korttinsa hän sai alle kouluikäisenä Kuhmon kirjastoon. Tällöin kirjasto sijaitsi vielä paloaseman tornissa, jossa nykyisin sijaitsevat muun muassa kaupungin nuorisotilat. Mentula muistaa kortin olleen muovitaskun suojaama ja kirjoituskoneella kirjoitettu.

Hän on omien sanojensa mukaan viettänyt aikaansa kirjastossa todella paljon. Aikoinaan lukion hyppytunneilla oli nautinnollista hakea hyllystä hyvää luettavaa, lainata kuulokkeet ja sulkeutua tunniksi lukemaan ja kuuntelemaan vinyylilevyjä. Nykyisin Mentulalla on aina iso pino lainattuja kirjoja, ja hän osallistuu kirjastojen haastattelu- ja musiikkitapahtumiin. Kirjoittamistyön kannalta kirjasto on Mentulalle myös tärkeä: hän on etsinyt taustatietoja kirjastosta, sekä välillä vuokrannut Tuusulan kirjaston tutkijanhuonetta kirjoittamista varten.

Mentula myös viittaa kirjastoihin yhtenä suomalaisen sivistyksen peruskivenä.  Hänen mukaansa on upeaa, että maassamme on järjestelmä, jonka kautta varallisuustasosta riippumatta saa käyttöönsä paljon julkaistua tietoa ja kirjallisuutta.

Maritta Lintusen kirja ”Sata auringonkiertoa” (Wsoy 2023) on Mentulan lukuvinkki tulevalle talvelle. Mentulan mukaan romaani on kunnianositus Ylä-Karjalalle ja sen sitkeille ihmisille, mutta myös lähtemisen pakolle ja kotiseutuikävälle. Ennen kaikkea se on ylistys murteelle, jota Mentula innostuu kuvailemaan runollisin sanankääntein vaarojen rinteillä puroina ja soiden silmäkkeinä pulpahtelevana. Käytettyä kieltä Mentula kehuu muutenkin vuolaasti: ”Kieli on monessa kohdassa niin kaunista ja kuvauksissaan täsmällistä, että lauseet täytyy lukea monta kertaa.”

Kirjan voi lainata myös Kuhmon kirjastosta, tämän blogin kirjoittaja vinkkaa.

Seuraava kirjavinkkiblogi julkaistaan joulukuussa. Haluaisitko lukemisvinkkejä tietyistä aiheista tai pyytää tekemään kirjavinkkauksen aikuisten kirjoista ryhmällesi (esimerkiksi työpaikalle tai yhdistyksen tapaamiseen)? Ota yhteyttä: kaupunginkirjasto@kuhmo.fi.

Kuhmon kaupunginkirjastoa voi seurata sosiaalisessa mediassa:

Facebook : Kuhmon kaupunginkirjasto

Instagram: Kuhmon kaupunginkirjasto