Vuosanka

Vuosangan kylä sijaitsee Hyrynsalmen ja Kuhmon rajalla. Nimen alkuperä voisi viitata lappalaisuuteen – Vuosa on on poronvasa ja loppu on taivuttelun tulosta.

Vuosangan historiasta löytyy paljon viitteitä lappalaisuuteen ja  lappalaisten vanhaa asuinaluetta. Kylä levittäytyy laajalti ja vesistö ja sen kauneus on suuressa osassa. Vuosanganjärven rannat on karua kivireunamaa ja siellä täällä kauniita hiekkapoimukoita. Kylällä toimiva Vuosangan kyläyhdistys on kunnostanut Mäntylahden uimarannan. Uimarannalla on wc, tulipaikka, laituri ja veneenlaskupaikka. Upea näkymä avautuu hiekkarannalta järven selälle ja hyvin hoidettu ranta sekä karu kivikkoinen rantareunus kuljettaa sinut lappimaisiin maisemiin. Kyläyhdistys tapaavat ihmisten kotona Emäntien kerhon merkeissä sekä kesäjuhlilla uimarannalla. Kyläläiset ylläpitävät kylälatua, joka lähtee Vuosangan vaaralta.

Kivijärven rannalla sijaitsee Pirunkirkko sekä sen lähettyvillä Ristikivi, toiselta nimeltään Kuohunkirkko. Lappalaisten vanhoja hautoja sekä tervahautoja on alueella paljon. Autioniemi on erityisesti tutkittu lappalaisten vanhaksi asuinalueeksi ja historian jäämiä on maastossa paljon.

Vuosanka on tunnettu maavoimien harjoitusalueestaan. Vuosangan ampuma- ja harjoitusalue sijaitsee Metsähallituksen omistamalla alueella. Metsähallitus on vuokrannut alueen Puolustusvoimille ampuma- ja harjoitusalueeksi. Alueen laajuus on noin 13 850 hehtaaria, josta maalialuetta on 3 374 hehtaaria. Alue on rajattu keltaisin merkein ja varoituskyltein metsässä.

Alueella on useita geokätköjä ja yksi kohde on Koukkeronhiekat Kuivajärven rannalla. Koukkeronhiekoilla on Metsähallituksen vuokraama kämppä, veneenlaskupaikka ja upea hiekkaranta.

 

Kuhmon keskustaan 45 min

 

Vuosangan maisemaa

Kyläyhdistyksen ylläpitämä nuotiopaikka

Kivikkoinen rantamaisema

Uimarannan maisemaa