Matkailun uudet VisitKuhmo-sivut on julkaistu 2022. Sivuja tehdään ja päivitetään vielä. Englanninkieliset sivut valmistuvat vuona 2023.

 

Kuhmo, Suomen metsäkeskeisin kaupunki, on tunnettu korkeatasoisesta musiikki- ja kirjallisuuskulttuurista, erityisesti kamarimusiikista ja Kalevalasta sekä yhteisöllisestä elämäntavasta, jossa arvostetaan hyvän jakamista, osaamista ja laatua.

 

Luonnon ja kulttuurin harmoniaa

Luonnon vetovoima ja kulttuurin rikkaus ovat pysyviä arvoja. Kaupungin rikas luonto metsineen, järvineen ja koskineen tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden virkistäytymiseen erilaisen liikunnan, kalastuksen ja metsästyksen parissa. Niille rakentuu myös Kuhmon matkailun keskeinen tarjonta.

Luonnon luomaa

Kuhmon luonto on erämaista taigaa, jonka maisemat ja upea eläimistö kuuluvat olennaisesti kaupunkikuvaan. Yhä vapaina virtaavista vesiväylistä nauttivat mm. virkistyskalastajat ja retkimelojat. Koskimelojille mieluisin on kevättulvien aika, jolloin veden vauhti on kiivaimmillaan.

Talvisessa taigassa hiihtelevä tavoittaa luonnonrauhan. Maisemat vaihtuvat vauhdikkaasti koiravaljakon kyydissä tai moottorikelkan sarvissa. Kuhmon luonto tarjoaakin virkistäviä, jopa unohtumattomia elämyksiä ympäri vuoden.

Kulttuurin tuomaa

Valtioiden ajoittaiset erimielisyydet eivät ole Kuhmon kohdalla siirtäneet rajalinjaa, joka on Euroopan vanhin, muuttumattomana pysynyt raja. Talvisodan tragediasta kertovat elävästi Kuhmon talvisotamuseo ja  osin entistetyt kenttälinnoitteet silloisilla taistelupaikoilla.

Levottomista ajanjaksoista huolimatta yhteys Suomen ja Vienan kansojen välillä on säilynyt. Tästä lienee tunnetuimpana esimerkkinä Elias Lönnrotin matkat Karjalan  laulumailla. Tuliaisina  tuodut Kalevalan tarveaineet hän sitten viimeisteli kansalliseepokseksi Kuhmossa, josta edelleen tehdään matkoja Vienan runokyliin. Kuhmo on valittu Unescon luovien kaupunkien verkoston kirjallisuuskaupungiksi vuonna 2019.

Juminkeko Kalevalan tietokeskuksena ja vienalaisen kulttuurin vaalijana jatkaa karelianistien viitoittamalla polulla. Kalevalan henki ja mystiikka ovat täällä jopa käsin kosketeltavia.

Kuhmon luonnolla ja kulttuuriperinnöllä on ollut osansa myös kansainvälisen Kuhmon Kamarimusiikki -festivaalin sekä musiikkijuhla Sommelon juurtumisessa kauas kulttuurimetropoleista. Kuhmo-talo tarjoaa tapahtumille upeat tilat.

Tervetuloa Kuhmoon – luonnon ja kulttuurin kaupunkiin!