Lentiira

Lentiiran kylä sijaitsee Kuhmon itärajalla. Kylää voidaan kutsua kirkkokyläksi. Lentiirassa on Kuhmon kaupungin kirkon lisäksi toinen kirkko, mikä osoittaa, että kylä on aktiivinen ja voimissaan oleva kylä.

Kirkkokylä nimikkeen Lentiira on saanut jo kolmannesta kirkostaan. Ensimmäinen kirkko oli kirveskansan rakentama 1800- luvulla. Poltetun kirkon tilalle rakennettiin toinen kirkko, joka epäonnisesti paloi myös 1989. Nykyinen kirkko on rakennettu 1991 ja kokoaa väkeä koolle. Kirkon pihassa on muistomerkki palaneelle kirkolle. Kylällä on myös oma hautausmaa.

Lentiiran keskustassa tien varressa komeana kokonaisuutena sijaitsee kylätalo. Kylätaloa ylläpitää Lentiiran kyläyhdistys. Vanhaan koulukeskukseen on rakennettu kahvila ja juhlatilat. Kahvila on kyläyhdistyksen pyörittämä ja on ollut jo 10 vuotta perinteisesti auki lauantaisin. Koulun tiloihin on remontoitu kuntosali, juhlatila sekä majoitustilat. Koulun tiloissa pyörii myös kansalaisopiston kurssit sekä viikoittain vieraileva kirjastoauto palvelee asukkaita. Talon pihalla on urheilukenttä, skeittiparkki, laavu ja reitistö lyhyelle hyvinvointireitille. Talvella kentälle jäädytetään luistelukenttä ja pihaan tehdään hiihtoladut. Kylän ympärillä on toinenkin pitempi hiihtolatu. Hiihtoladut löydät täältä.

Lentiirasta löytää kirkasvetisen Änättikosken. Änättikoski sijaitsee helpon yhteyden päässä. Sinne on helppo liikuntarajoitteisenkin päästä. Kosken rannassa on tulipaikka, kota ja wc. Änättikoski laskee Aittokoskeen, mikä on rauhoitettu kalastukselta, mutta upea luontokokonaisuus. Lisää tietoa kalastuksesta kalallakainuussa.fi sekä Kuhmon koskista osoitteesta kuhmonkosket.fi.

Lentiirassa toimii useampi matkailualan yritys ja luonnon tarjonnasta pyritään ottamaan kaikki irti. Alueella järjestetään mm. Karhunkatselukierroksia. Tervanpolttoa toteutetaan vuosittain ja siitä tuotettua tervaa myydään kaupoissa maanlaajuisesti. Lentiiran kylä on myös palkittu matkaluideoistaan. Lisää tietoa toimeliaan kylän nettisivuilta Lentiira.net ja FB lentiira.

 

Kuhmon keskustaan 30 min

 

Lentiiran kirkko

 

Monihaarainen vanha kuusi Kirkon vieressä

Koskikalastus paikka

Änättikoski

Lentiiran kahvila ja kylätalo