Lauvus

Lauvuskylä sijaitsee Kuhmon ja Nurmeksen rajalla. Kylä rajoittuu itäpuolella laajaan erämaa-alueeseen. Jämäsvaaralla avautuu jylhät maisemat ja reittejä on moneen makuun.

Lauvuksen historia ja maisemat kielivät kylän olleen aikoinaan maatalousvaltainen. Osa pelloista on vielä viljelyksessä muutamilla maatalousyrittäjillä. Kylällä on paljon vapaa-ajan asutusta Lauvusjärven, Tervajärven, Raatejärven ja Ristijärven ympärillä. Kylän yleinen uimapaikka on Pahalammen rannalla, josta löytyy myös laituri, wc ja nuotiopaikka. Lauvuksella ja Rastilla on kunnostettu yhteinen ampurata Jämäsjärventiellä.

Lauvuksen kyläyhdistys kokoontuu yksityisomistuksessa olevalla vanhalla kauppakiinteistöllä. Kyläyhdistys järjestää joululauluiltoja sekä kokouksia kyläläisille. Kesäisin järjestettävät kyläjuhlat on vuosittainen perinne, johon kokoontuu koko kylä. Kyläjuhlissa tapahtumaa järjestämässä on myös Kuhmon 4H-yhdistyksen tapahtuma-auto. 4H- auto vierailee liikuntakentällä useamman kerran kesäisin. Kyläläiset kokoontuvat myös useasti metsästyksen merkeissä paikallisen metsästysseuran mutterinmuotoiselle erämajalle.

Kylän nähtävyyksistä kuuluisin on Kiehuva hete, johon pääset Kaunistontieltä. Hetteellä maansisältä pulppuaa nestettä ja vesihöyryä. Lauvuksen kylällä retkeilemään pääset Alanteensärkille. Särkille pääset Jämäsjärventieltä. Särkkämaisemat ovat upeat vesistön pilkistäessä puiden lomasta. Polun varrelta löydät laavun taukopaikaksesi.

Kuhmon keskustaan 30min