Jonkeri

Jonkerin kylän löydät Kuhmon ja Nurmeksen rajalta. Jonkerin kylälle ajaessa maisemat muistuttavat korpimaisemaa ja kylän rajaseutumenneisyys on aistittavissa.

Kylästä on aikoinaan kilpaillut useampi kunta ja kilpa on päättynyt Kuhmon voitoksi. Kylällä on kuitenkin säilynyt naapurikunta Nurmeksen karjalainen perimä ja kyläläiset sanovatkin kylää karjalaishenkiseksi kyläksi. Jonkeri on Vuoksen vesistöön kuuluvaa aluetta.

Jonkerista löytyy  valtakunnallinen rajakivi. Rajakivi on Ruotsin ja Venäjän välillä Stolbovassa v. 1617 solmitun rauhan rajamerkki. Jääkauden muokkaaman Jonkerin maisema on poikkeuksellisen vaihteleva – moreenikasaumia ja louhikoita. Alueelta löydät myös kaksi Hiidenporttia, joista toinen sijaitsee Louhijoella ja toinen Jongunjoella. Retkeilemään pääset Kieverrysjärven retkeilyreitille, jonka varrelta löydät myös laavun. Kyläläisten yhteinen uimapaikka on Jongunjoella sekä Porojärvellä. Jongunjoelta löydät myös veneenlaskupaikan sekä laavun.

Kylältä on aikoinaan lähtenyt useampi kärrytie, joista toinen on vienyt rajan taakse ja  toinen on Nurmekseen johtava tie eli ”kapulatie”. Kapulatie on vienyt Jonkerin kylältä Lieksaan asti. Tietä pitkin on kuljettu kylälle kirkonmenoihin aikoinaan ennen autoja ja polkua ylläpidetään tänäkin päivänä.

Jonkerin kylässä toimii aktiivinen Jonkerin kyläyhdistys, jolla on useampi kokoontumispaikka. Kokoontumispaikkana on Rajakiven Riistamiesten maja – Rajahonka sekä Jonkerin vanha kyläkoulu. Vanha kyläkoulu on nykyään yksityisen omistama. Kyläyhdistys kokoontuu ja järjestää erilaisia tapahtumia vuoden aikana joululauluista hirvipeijaisiin. Lisää kyläyhdistyksen toiminnasta  sekä kylästä.

Kuhmon keskustaan 25min

Jonkerin maisemaa

 

Jonkerin Rajakivi

 

Rajakivelle vievät pitkospuut