Tiedote ja toimintaohjeita koronaan liittyen varhaiskasvatuksen asiakkaille 4.2.2021


Hyvät huoltajat!

Kaikissa Kuhmon päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa lapsi luovutetaan joko ulkona tai ovella varhaiskasvatukseen.

Kuhmon varhaiskasvatus seuraa viranomaisten ohjeita, suosituksia ja määräyksiä ja toimii niiden mukaan, jotta koronavirukseen liittyviltä tartunnoilta vältyttäisiin. Kuhmon kaupungilla on myös omat toimintaohjeet henkilöstölle ja varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen asiakkaille. Keskeistä kaupungin omassa ohjeistuksessa on, että kaupungin henkilöstö, varhaiskasvatuksen hoitolapset ja perusopetuksen oppilaat ovat vain terveenä töissä/hoidossa/koulussa. Tärkeää on huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, pitää turvavälit ja välttää tarpeettomia kontakteja.

Varhaiskasvatusyksiköiden erilaisuudesta johtuen yksiköiden välillä voi olla toisistaan poikkeavia ohjeistuksia ja toimintaohjeita. Alla oleva ohjeistus koskee koko varhaiskasvatustamme.

 

Kun lapsella on hengitystieoireita

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, nuha, lihaskivut, pahoinvointi tai ripuli. Jos lapsella on sairastumiseen viittaavia oireita, häntä ei saa tuoda varhaiskasvatukseen.

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen.  Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen(ellei ole tiedossa koronakontaktia).

Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta. Jos oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, tulee ottaa yhteys omaan terveysasemaan tai numeroon 116 117.

 

Kun lapsi sairastuu hoitopäivän aikana

Jos lapsi sairastuu hoitopäivän aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa aikuisen valvonnassa. Aikuisella on käytössään kasvosuoja ja hän välttää lähikontaktia sairastuneeseen säilyttäen riittävän etäisyyden.

 

Koronatestiajan varaaminen

Aika koronatestiin varataan osoitteessa omasote.kainuu.fi. Alle  10-vuotiaan lapsen  ajanvaraus on  helppo ja nopea tehdä  omasoten kautta  vanhemman tunnuksilla. Jos omasoten käyttö ei ole mahdollista, varaa aika omalta terveysasemalta tai päivystysapunumerosta 116 117.

 

Kun lapsella on todettu koronavirustartunta

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois varhaiskasvatuksesta tartuntatautilääkärin antamien ohjeiden mukaisesti.

 

Matkustelu ulkomailla

Mikäli lapsi palaa ulkomailta koronan vuoksi riskimaaksi luokitellusta kohteesta, on hänen jäätävä omaehtoiseen kotikaranteeniin.

 

yhteistyöterveisin   Mirja Pussinen

Varhaiskasvatuksen johtaja  puh. 044 725 5317