Juhlavuottaan viettävä Ystävyyden puisto laajenee lähes Kuhmon taajamaan – puiston alueilla tehdään kesällä kunnostustöitä


Koronapandemia peruu ja siirtää eteenpäin Kuhmon Ystävyyden puiston 30-vuotisjuhlavuoden tapahtumia. Maastotöissä kuitenkin edetään ja Ystävyyden puisto laajenee juhlavuotenaan muutamilla pitkään valmistelussa olleilla laajennusalueilla. Liitettäviä alueita ovat muun muassa Varissalo ja Kotasaari Lentualla. Myös Kuhmon taajaman läheisyydessä sijaitseva Harakkasaari liitetään osaksi Lentuan luonnonsuojelualuetta ja siten koko Ystävyyden puistoa.

Kuva: Sini Salmirinne Metsähallitus

Harakkasaaressa tapahtuu tänä kesänä: alkukesästä saaressa tehdään arkeologinen katselmus ja saareen rakennetaan uudet tulistelupaikat tykötarpeineen.

Juhlavuoden merkeissä Metsähallitus avaa nettiin paikkatietopohjaisen yleisökyselyn. Asiakkaat voivat antaa Ystävyyden puistoon ja Harakkasaareen liittyvää tietoa ja palautetta. Kerättyä informaatiota hyödynnetään Ystävyyden puiston hoito- ja käyttösuunnitelman päivityksessä. Kysely on avoinna 31.8.2020 saakka tässä linkissä.

 

Retkeilijöiden käyttöön tulossa uusia esitteitä ja kunnostettuja puitteita maastoon

Kuhmon kaupunki, Suomen ympäristökeskus, Metsähallituksen Luontopalvelut ja venäläiset kumppanit olivat suunnitelleet joukon erilaisia juhlavuoden tapahtumia ja talkoita. Ne on jouduttu perumaan koronatilanteen vuoksi. Myös Ystävyyden puiston 30-vuotisjuhlaseminaari siirretään lokakuulta 2020 pidettäväksi keväällä 2021.

Ville Heikkisen luontokuvista koostuva Ystävyyden puiston juhlavuoden näyttely peruuntui maaliskuussa. Näyttely oli avautumassa Helsinkiin, kulttuurikeskus Stoaan. Uusi näyttelyajankohta on alustavasti neuvoteltu syksyyn. Koronakiikkiin Stoan aulaan jäänyt Petolan komea Terho-karhu viettää kesänsä pääkaupunkiseudulla ja palaa Kuhmoon yhdessä näyttelyn kanssa. Näyttely avataan Kuhmo-talolla lokakuussa.

Juhlien peruuntuessa arki porskuttaa ja Metsähallitus etenee suunnittelemiensa kunnostustöiden kanssa. Levävaaran erämaatilan päärakennus maalataan alkukesällä. Eri puolilla puistoa tehdään kunnostustöitä niin poluilla kuin taukopaikoilla. Esimerkiksi Lentualla ja Iso-Palosella kunnostetaan laavuja ja Lauttavaarassa uusitaan luontopolun pitkoksia.

Kesäksi saadaan uusi, koko Kuhmon käsittävä retkiesite. Retkeilijöille on tehty myös uudet esitteet Ystävyyden puiston eri kohteista. Esitteitä on saatavissa muun muassa luontokeskus Petolasta, joka avaa jälleen ovensa kesäkuun alusta.

Ystävyyden puiston juhlavuoden järjestelyihin on saatu eduskunnan myöntämä 50 000 euron jakovara, jonka käytöstä päättävät yhdessä Metsähallituksen Luontopalvelut ja Kuhmon kaupunki.

Metsähallituksen Luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Sen vastuulla ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet