Vaikuta!-teemapäivänä nuoret valloittavat Kuhmon kaupungintalon


27. ja 28. lokakuuta Kuhmossa järjestetään nuorten Vaikuta!-teemapäivät, jolloin 7.-8.-luokkalaiset kuhmolaisnuoret kokoontuvat kaupungintalolle yhteiskunnallisen vaikuttamisen merkeissä.

Teemapäivän aikana oppilaat pelaavat pienryhmissä seppo.io-nimisellä digitaalisella oppimisalustalla Vaikuta!-peliä, joka koostuu Tähti-tehtävistä ja Timantti-työpajoista.

Teemapäivän tarkoituksena on nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen vahvistaminen. Päivän aikana päättäjät ja kaupungin viranhaltijat ohjaavat nuorten työpajoja ja kuuntelevat heidän ideoitaan ja mielipiteitään.

Kuhmon kaupungin viestinnän asiantuntija Jarkko Piiraisen mukaan tänä vuonna tapahtuman pääteemoina ovat kestävä kehitys, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus.

– Kaikki ovat ajankohtaisia ja tärkeitä teemoja. Kuhmon kaupungin päämääränä on kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti turvata tuleville sukupolville yhtä hyvät tai paremmat elämisen mahdollisuudet kuin nykyisillä sukupolvilla on. Tässä työssä tarvitaan kuhmolaista me-henkeä ja yhteistyötä.

Piiraisen mukaan Kuhmon kaupunki on laatimassa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa, ja sen yhteydessä halutaan kuulla kuntalaisia mahdollisimman laajasti.

– Nuoret pääsevät nyt kärkijoukkona vaikuttamaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tekoon. Myöhemmin on asian tiimoilta luvassa vielä Kuhmon raadin kokoontuminen sekä verkkokysely. Näiden foorumien kautta kuka tahansa pääsee osallistumaan suunnitelman valmisteluun, Piirainen kertoo.

Erityisnuorisotyöntekijä Marika Huusko kertoo, että nuoret pääsevät Vaikuta!-päivän aikana pelaamisen ja leikkimielisen kisailun merkeissä harjoittelemaan esimerkiksi myös Kuhmon nuorisotyön budjetoinnin suunnittelua sekä miettimään keinoja koulujen ruokahävikin vähentämiseksi.

– Vaikuta!-teemapäivä tarjoaa nuorille varmasti hauskan tavan tutustua vaikuttamiseen. Pääasia onkin, että päivää vietetään yhdessä rennolla meiningillä, ja siitä jää kaikille osallistujille hyvä fiilis, Huusko sanoo.

Hänen mukaansa lukiolaisten verkkokuuleminen samasta aihepiiristä toteutetaan marraskuussa oppituntien aikana samaisella Seppo.io-digialustalla.

Vaikuta!-teemapäivä on Nuorten Suomi ry:n ja ALL-YOUTH-tutkimushankkeen yhteistyössä kehittämä toimintamalli, joka on ideoitu yhdessä nuorten kanssa.

Kuhmossa Vaikuta!-teemapäivä toteutetaan yhteistyössä kaupungin nuorisopalveluiden sekä käynnissä olevan ”Täyttä elämää Kuhmossa – kestävä kehitys elämään arjen teoissa” -hankkeen kanssa.