Vaietut arktiset sodat -digitaalinen näyttely avattiin Kuhmossa


Vaietut arktiset sodat on Suomen ensimmäinen kansainvälinen historiadokumenttisarja, joka on myyty laajasti maailmalle ja voittanut kansainvälisiä palkintoja. Sarja käsittelee toisen maailmansodan vähiten tunnettuja tapahtumia arktisella alueella. Nyt sarja jalkautuu digitaaliseksi näyttelyksi Kuhmoon tarjoten ennennäkemätöntä kuvamateriaalia historiasta kiinnostuneille.

Digitaalisista näyttelyistä on valmisteilla näyttelyjen ketju eri puolille Pohjolaa, jossa jokainen näyttely keskittyy omaan aihepiiriinsä ja ajanjaksoonsa. Ensimmäinen näyttely avattiin nyt Kuhmoon, jossa fokus on arktisessa sodankäynnissä ja talvisodassa.

Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määtän mukaan Talvisotamuseon yhteyteen avattu digitaalinen näyttely on merkittävä avaus uuteen.

– Kuhmon kaupungilla on vakaa halu ja tahtotila kehittää museotoimintaa yhä näkyvämmäksi ja myös yhteisöllisemmäksi, Määttä toteaa. 

TV-sarjan tuottanut NTRNZ media Oy valmisteli sarjaa vuosia. Taustalla on useiden ammattilaisten ja historioitsijoiden mittava tausta- ja arkistotyö, sekä satoja tunteja taltioitua haastattelumateriaalia.

– TV-sarjaa varten haastattelimme asiantuntijoita eri puolilta Eurooppaa, ja vain murto-osa materiaalista mahtui sarjaan. Nyt nähtävässä näyttelyssä ääneen pääsevät eri maiden historioitsijat ja asiantuntijat. Useat tapahtumat taustoitetaan perusteellisesti ja syvemmin kuin TV-sarjassa oli mahdollista. Lisäksi historiasta kiinnostuneille materiaalista löytyy paljon uusia yksityiskohtia ja faktoja, NTRNZ median vastaava tuottaja Teemu Hostikka kertoo.

Visuaalinen digitaalinen näyttely

Toisen maailmansodan tapahtumista tehtiin TV-sarjaa varten yli 100 animoitua 3D-karttaa, jotka sisälsivät uskomattoman määrän tilastotietoa. Lisäksi yli 600 mustavalkovalokuvaa väritettiin ja muutettiin kolmiulotteiseksi. Sarjan visuaalisuus on saanut kiitosta kansainvälisesti voittamalla muun muassa Hampurin World Media Festivalin parhaan historiadokumentin pääpalkinnon.

– Digitaalinen näyttely antaa katsojalle enemmän aikaa ihastella, tutkia ja sisäistää eri visuaalisten elementtien ja tilastojen sisältöä kuin TV-sarja. Siksi on mielestäni perusteltua, että pystymme julkaisemaan ennennäkemättömän kokonaisuuden materiaalia uudessa innovatiivisessa muodossa, Teemu Hostikka toteaa.

Vaietut arktiset sodat – digitaalinen näyttely koostuu kosketusnäytöille kootuista kokonaisuuksista, joita katsoja voi omaan rytmiinsä tutkia ja opiskella. Lisäksi nähtävillä on lyhytelokuva, joka keskittyy toisen maailmansodan ensimmäisiin hetkiin arktisella alueella. Näyttely muodostaa Talvisotamuseon kanssa mielenkiintoisen sotahistoriallisen vierailukohteen.

– Talvisotamuseo, uusi näyttely ja Kuhmon taistelupaikat tarjoavat yhdessä paljon kiinnostavaa ja totuudenmukaista tietoa Suomen ja Neuvostoliiton välillä käydystä talvisodasta, Tytti Määttä toteaa.

Näyttely sijaitsee Kalevalan Taidepajalla Talvisotamuseon (Väinämöinen 11) läheisyydessä. Digitaaliseen näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

 

Tutustuitko näyttelyyn? Anna palautetta digitaalisesta näyttelystä täällä: palautekysely