Kainuussa uusia tartuntoja ja uusia rokotusikäryhmiä


Kajaanissa on todettu koronatartunta jo aiemmin Terrafamen akkukemikaalitehtaan tartunnoista karanteenissa olleella henkilöllä sekä toinen ulkopaikkakuntalaisen henkilön tartunta. Kainuun keskussairaalaan päivystyspoliklinikan odotustilassa on voinut altistua koronavirustartunnalle eilen 15.3. klo 18.54 - 19.54 välisenä aikana. Kainuun prikaatin tartuntaryppääseen on eilen ilmoitettu seitsemäs varusmiehen positiivinen testitulos.

Nyt ajan koronarokotukseen voivat varata 1946 tai sitä ennen syntyneet kainuulaiset.

”Vielä puhumme Kainuussa yksittäisistä tartunnoista ja prikaatin tapauksessa ryppäästä, emmekä epidemiasta. Yhteistä näille kuitenkin on, että tartunnan lähteet tulevat maakunnan ulkopuolelta. On syytä varautua, että tilanteen kehittyminen jatkuu ei-toivottuun suuntaan”, kommentoi Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Kajaanissa on todettu koronatartunta jo aiemmin Terrafamen akkukemikaalitehtaan tartunnoista karanteenissa olleella henkilöllä. Yksi lähipiirin altistunut henkilö on asetettu karanteeniin.

Terrafamessa on eilen todettu myös toinen, ulkopaikkakuntalaisen henkilön tartunta, johon liittyen viisi henkilöä on asetettu karanteeniin. Toistaiseksi ei ole tietoa liittyykö tapaus aiempiin tartuntoihin. Tartunnanjäljitys on meneillään.

Kainuun keskussairaalaan päivystyspoliklinikan odotustilassa on voinut altistua koronavirustartunnalle eilen 15.3. klo 18.54 – 19.54 välisenä aikana. Kainuun sote pyytää, että paikalla olleet henkilöt ottavat yhteyttä päivystysnumeroon 116 117 (lankapuhelimesta 08 6156 6000) tartunnanjäljitystä varten.

Kainuun prikaatin tartuntaryppääseen on eilen ilmoitettu seitsemäs varusmiehen positiivinen testitulos.

Koronarokotusten kattavuuden toivotaan nousevan – uusia ikäryhmiä lisätään

Koronarokote tulee tarjolle kaikille yli 16-vuotiaille suomalaisille. ”Kainuussa tavoitteena on, että suojaamme riskiryhmät ja aikuisväestön mahdollisimman laajalti. Tällä hetkellä yli 80-vuotiaiden rokotuskattavuus Kainuussa on vain 75 % eli noin 1400 henkilöä olisi vielä rokottamatta. Vakavan koronataudin riski on kuitenkin suurin vanhemmissa ikäluokissa, joten rokotus on erittäin suositeltavaa juuri heille”, kertoo Olli-Pekka Koukkari.

Koronarokotteiden saatavuuden odotetaan parantuvan Kainuussa lähiviikkoina, jolloin toimitusten arvioitu määrä tuplaantuu noin 2000 – 3500 annokseen viikossa. Uusia ikäryhmiä avataan jo ajanvarauksille.

  • Nyt ajan koronarokotukseen voivat varata 1946 tai sitä ennen syntyneet kainuulaiset. Ajanvaraukset: Omasote.kainuu.fi tai numerosta 044 709 3788.

Lisäksi rokotusvuorossa ovat sairausperusteiseen riskiryhmään kuuluvat 16 – 69 -vuotiaat, joilla on elin- tai kantasolusiirre, aktiivisyöpähoito, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus tai vaikea krooninen keuhkosairaus tai Downin syndrooma.

  • Sairausriskiryhmille on avattu oma ajanvarauksen takaisinsoittonumero 08 718 9303; nettiajanvaraus ei ole käytössä.

Lisää tietoa koronarokotuksista sekä vastauksia kainuulaisten yleisimpiin kysymyksiin löytyy teemasivustolta sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Erityiset tiedustelut pyydetään sähköpostitse korona@kainuu.fi.

AstraZenecasta odotetaan lisätietoja

Suomen lääketurvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat aloittaneet selvityksen haittavaikutusilmoituksista, jotka koskevat epäiltyä AstraZenecan koronarokotteen ja verisuonitukosten yhteyttä. Toistaiseksi ei ole nähtävissä, että tapauksia olisi rokotuksen jälkeen ilmaantunut oletettua enemmän. Isossa-Britanniassa AstraZenecan rokotetta on annettu yli 11 miljoonaa annosta, eikä lääkeviranomainen ole siellä havainnut rokottamisella olevan yhteyttä verisuonitukosriskiin.

THL ja Fimea suosittelevat toistaiseksi jatkamaan kansallista koronarokotusohjelmaa kaikilla myyntiluvan saaneilla koronarokotteilla, mukaan lukien AstraZenecan rokotteella.

 

Lisätietoja:

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö p. 044 797 4668