Uusia koronatartuntoja Kainuussa


Kuhmossa on todettu kaksi tartuntaa, joista toinen ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä aiempaan tartuntatapaukseen liittyen. Suomussalmella ja Kajaanissa on todettu kaksi tartuntaa. Näistä kuudesta henkilöstä kolme on ollut jo aiemmin karanteenissa, eikä jatkoaltistuksia ei ole tiedossa. Karanteenissa olevilta odotetaan kuitenkin edelleen tartuntoja ilmaantuvan. Kainuussa koronaviruksen ilmaantuvuus on 51,4 (per 100 000 as / 14 vrk). Kainuu on edelleen perustasolla, lukuun ottamatta Kajaania, joka on kiihtymisvaiheessa.

Turvavälien ja kasvomaskien käyttöä suositellaan vahvasti

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa oman perheen ulkopuolisissa lähikontakteissa. Matkaillessa on noudatettava varovaisuutta ja paikallisia ohjeistuksia.

Kesätapahtumissa, konserteissa ja vastaavissa tilaisuuksissa järjestäjien on huolehdittava turvallisuudesta ja varmistettava, että lähikontakteja voidaan välttää ja yleisöllä on mahdollisuus käsihygieniaan sekä tehdä muita tartuntoja ehkäiseviä toimia.

Tartuntojen vähentämisessä kontaktien rajoittaminen on avaintekijä. Suuremmissakin joukoissa on hyvä pysytellä omassa porukassa, jotta altistumismahdollisuuksia olisi vähemmän. Tapahtumajärjestelyissä näihin tulee kiinnittää erityistä huomiota, esimerkiksi tarjoamalla mahdollisuuksia riittävän väljään osallistumiseen ja yleisöä ohjeistamalla”, kehottaa vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola.

Koronatestiin tulee hakeutua matalalla kynnyksellä, mikäli koronaan viittaavia oireita esiintyy. Ajanvarauksen voi tehdä Kainuun Omasoten kautta tai esimerkiksi KAKS:n testiajanvarauksesta 040 165 0020, joka on avoinna päivittäin klo 8 – 19

Ohjeiden noudattamista suositellaan edelleen – kesätapahtumissa toimittava vastuullisesti

Koronapandemia jatkuu edelleen, eikä perusohjeiden noudattamisesta tule luopua. Turvaväleistä ja kasvomaskin käytöstä on huolehdittava muissa kuin oman perheen tai lähipiirin kohtaamisissa.

Matkaillessa on syytä noudattaa varovaisuutta. Yleisötapahtumissa, kesäjuhlissa tai vastaavissa järjestäjien tulee huolehtia terveysturvallisista järjestelyistä. Ohjeiden noudattamisessa korostetaan erityisesti osallistujien vastuullisuutta.

”Erityisesti nuorten keskuudessa levinneiden tartuntojen vuoksi Kainuun sote vetoaa nuoriin sekä nuorten läheisiin. ”Tällä hetkellä voimme annetuilla ohjeilla jatkaa kesänviettoa, mutta jokaisen on tehtävä osansa, jotta tilanne ei pääse huonommaksi”, selventää vs pandemiapäällikkö Tuomo Erola Kainuun sotesta.

Ota koronarokotus vuorollasi

Kainuussa rokotetaan heinäkuussa vain tehosterokotuksia, joihin ajat on annettu. Uusia aikoja ei voi varata tällä hetkellä. Tämän hetken arvion mukaan valmistetoimitukset mahdollistanevat uusien rokotusten jatkamisen Kainuussa elokuun alkupuolella.

Jotta rokotukset etenevät suunnitellusti on tärkeää, että varatut rokotusajat käytetään, eikä aikoja peruta esimerkiksi lomailun vuoksi.

Kuntalaisia muistutetaan myös, ettei rokotevalmistetta voi valita paikan päällä. Lisäohjeita löytyy soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

Lisätiedot

Pandemiapäällikkö Tuomo Erola, p. 044 797 4872