Tiedote 11/2021 Elinvoimaa matkailusta – Kuhmo Suomussalmi hanke/Kuhmon matkailukuulumiset


Kiitos kaikille hankkeen kevään info ja ideointitilaisuuteen sekä syksyn 2021 Kuhmon matkailun aamiaistilaisuuteen osallistuneille!

Visitkuhmo facebook ja instagram tilit avattu 2021

Facebook: https://www.facebook.com/visitkuhmo, Instagram: https://www.instagram.com/visitkuhmo/

Kuhmon ja Suomussalmen erämaamaiset kalastuskohteet ovat mukana Arktiset Vedet 10. juhlavuoden tuotantokaudella Discovery+ suoratoistopalvelussa 5.11.2021 ja Kutosella 19.11.2021 alkaen. Jaksossa 6. viihdytään Kuhmossa itärajan järvi- ja jokikalastuksen parissa.

Arktiset Vedet jaksot on tilattu toimenpiteenä Elinvoimaa matkailusta – Kuhmo Suomussalmi hankkeessa.

Retkikunnan muut jäsenet ovat KHL-kiekkotähdet Teemu Hartikainen, ja Markus Granlund sekä psykologi Tuomas Grönman, jotka taipuvat niin eräkokkaukseen, maastopyöräilyyn kuin joogaankin.

Jaksojen trailerit ovat näkyvillä Visit Kuhmon ja Visit Suomussalmen somekanavissa Facebookissa ja Instagramissa!

Arktiset Vedet ohjelmakaudet 7 ja 8 tavoittivat Discovery Finlandin kanavilla (TV5, Kutonen, Dplay) viikottain keskimäärin yli 200.000 luonnosta ja kalastuksesta kiinnostunutta suomalaista. Loppusyksyn 2021 uusi ohjelmakausi 10 esitetään kokonaisuudessaan uudelleen keväällä ja kesällä 2022.

Maastopyöräily kartoituksen esiselvitys tehty, maastopyöräilyseminaari ja reittien kartoitukset tulossa keväällä 2022

Esiselvityksessä asiantuntijoiden haastatteluja: Pyöräilymatkailukeskus, paikallisten aktiiviharrastajat, maastopyöräilyä Kuhmossa fb -ryhmä, matkailuyrittäjät, Ylläs ympärivuotiseksi -hankkeen projektipäällikkö (Ylläs – Bike Master Plan), Navico Oy, Roll Outdoors, Raseborg Bike Session – pyörämatkailuseminaari. Pyörämatkailukeskuksen Heli Laukkanen esiintyi Kuhmon matkailun aamiaistapaamisessa 14.10.2021.

Ystävyydenpuisto, kuva: Harri Tarvainen

Maastopyöräilyä harrastavat etsivät usein tietoa reittisovelluksista, kuten Trailmap ja jälki.fi. Muita reittisovelluksia ovat Ridegps (https://ridewithgps.com/), Komoot, Trailworld, mtbreitti (kaupallinen, myy reittejä), joihin harrastajat käyvät lisäämässä itse reittejä. Viralliset tahot, eli kunnat, Metsähallitus ja yritykset yms. voivat viestiä vain virallisista reiteistä.

Valtakunnallinen kysely pyörämatkailun parissa toimiville:

Suomessa on menossa pyörämatkailubuumi, miten buumi vaikuttaa taloudellisesti? Auta Pyörämatkailukeskusta keräämään valtakunnallista dataa pyörämatkailun taloudellisista vaikutuksista. Vastaa kyselyyn 19.11. mennessä osoitteessa https://link.webropol.com/s/pyoramatkailukysely2021 . Kyselyyn vastaaminen vie 5-10 minuuttia. Voit vapaasti jakaa kyselyä myös muille alueellasi pyörämatkailun parissa toimiville. Kyselyn tulokset julkaistaan joulukuussa 2021 Pyörämatkailukeskuksen toimesta.

Esteettömien luontoreittien esiselvitys, potentiaalin tunnistaminen tehty kesällä 2021

 • Jo olemassa olevien esteettömien reittien potentiaalin tunnistaminen ja reittien nykytilanne.
 • Pajakkakosken esteettömän reitin kartoitus on tehty 6.10.2021 (Invalidiliitto / ESKE).
 • Esteettömien reittien kartoituksen koulutukset Kuhmon ja Suomussalmen kunnan työntekijöille. Koulutuksista on olemassa tallenne, jonka voi saada pyytämällä: johanna.vilhunen@kuhmo.fi
 • Lisää esteettömiä reittejä voidaan kartoittaa koulutusten pohjalta lisää keväällä / kesällä 2022.
 • Mikäli olet kiinnostunut keskustelemaan Kuhmon esteettömistä reiteistä voit laittaa sähköpostia tai soittaa Elinvoimaa matkailusta – Kuhmo Suomussalmi hankkeen projektipäällikölle, Johanna Vilhuselle
 • Myös Metsähallitus kehittää Kuhmon esteettömiä luontoreittejä. Alla kuva Lentuankosken uudistetusta polusta.
Kuva: Karoliina Rantala, MH, Lentua
Kuva: Johanna Vilhunen, Pajakkakoski

Esteettömät matkailupalvelut Kainuussa (matkailutoimijat)

 • Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Paraolympiakomitean Kokonaisvaltaisen esteettömän luontomatkailun askelmerkit Kainuussa -hankkeen toimenpiteenä toteutetaan kainuulaisille matkailuyrityksille suunnattu kysely, jonka tavoitteena on esteettömän ja saavutettavan (luonto)matkailun edistäminen Kainuussa.
 • Linkki kyselyyn matkailutoimijoille: https://link.webropol.com/s/esteetonmatkailu. Kysely on auki marraskuun puoleen väliin saakka.
 • Lomakkeessa on toimialastanne riippuen 10-13 kysymystä ja sen täyttäminen kestää 5-10 minuuttia. Kiitos vastauksistanne!
 • Lisätietoja kyselystä ja projektista antaa projektipäällikkö Arto Heikkinen, arto.heikkinen@kamk.fi, p. 044 710 1519.

Esteettömien reittien kuluttajakysely: https://link.webropol.com/s/esteettomyyskysely. Vastaa 7.11.2021 mennessä! Kyselyllä halutaan selvittää esteettömiä luontopalveluita tarvitsevien henkilöiden kiinnostusta luontomatkailuun sekä esiin nousseita pullonkauloja ja kehittämisideoista.

DIGITAALISUUS

Kuhmo on mukana Kainuun Arctic Lakelandin, kv -markkinointiyhteistyössä (osana Visit Finlandin Lakeland suuraluetta) sekä Kainuun kotimaanmarkkinointiyhteistyössä. Kuhmo löytyy nyt matkailualueena myös arcticlakeland.fi -nettisivuilta (https://arcticlakeland.com/, https://www.kainuu.fi/). Tulevista yhteisistä markkinointitoimenpiteistä tullaan viestimään yrittäjille.

Visit Kuhmo ja Visit Suomussalmi nettisivut valmistuvat keväällä 2022. Yritysten tuotekortit nousevat visit -sivustoille DataHubin kautta. Lisäksi sivustolle luodaan mahdollisuus omien tuotekorttien luomiseen.

Jaamme mielellämme hyviä kuva ja videomateriaaleja Visit Kuhmo somessa. Mikäli haluat tuottaa, antaa materiaalia sivustoille ja somekanaviin tai osallistua ja vaikuttaa uusien Visit Kuhmo -sivustojen tekemiseen, olethan yhteydessä johanna.vilhunen@kuhmo.fi

Visit Finlandin DataHub

 • Tietokanta, johon suomalaiset matkailualan yritykset voivat tallentaa tiedot yrityksestään sekä tarjoamista tuotteista ja palveluista.
 • DataHubin hyödyntäminen on ilmaista sekä matkailuyrityksille että datan hyödyntäjille.
 • Vaatimukset DataHubiin tuotetietojaan syöttäville yrittäjille: omat verkkosivut, tuotekortit vähintään englanninkielisenä (myös muiden kieliversioiden lisääminen on mahdollista ja suositeltavaa).
 • Rajapinnan kautta yritys- ja tuotetietoa voidaan hakea moniin eri kanaviin, kuntien Visit Finlandin verkkokanaviin ja B2B-kanaviin, alueellisille verkkosivuille, kaupallisille toimijoille ja moniin muihin kanaviin.
 • Seuraavat DataHubin perjantaiklinikoiden matkailuyrityksille ajankohtiin ja ilmoittautumisohjeisiin pääset TÄSTÄ LINKISTÄ.
 • Tietoa DataHubista ja lyhyt esittelyvideo TÄSTÄ LINKISTÄ.
 • Mikäli yritykset Kuhmossa haluavat mukaan DataHubiin ja tarvitsevat koulutusta tai ohjausta tuotteiden viemiseen perjantaiklinikoiden lisäksi, voimme järjestää yhteisiä työpajapäiviä.

Kuhmo mukana OTA-kampanjassa: Kesto: 4,5 kk, 15.8. – 31.12.2021

Kohdemarkkinat: DACH, Näkyvyys: 10 000 sivukatselua alueen kampanjasivuille. Näkyvyys osana Visit Finlandin kampanjaa sekä omana kohteena, alueen kampanjasivun tuottaminen ja muokkaus Outdooractiveen sivua muokataan kampanjan aikana sesonkien mukaisesti. Lisäksi alueen teemallinen esittelysivu (talviaktiviteetit), asiakaskohtainen kampanjaraportti. Lue lisää: https://www.outdooractive.com/fi/maakunta/suomi/kainuu/23675483/

Elimyssalo, kuva: Johanna Vilhunen

Kalallakainuussa.fi sivustojen päivittämistä on selvitetty. Niitä päivitetään Vesien luonnonvarat liiketoiminnaksi -hankkeessa Kuhmon tietojen osalta ja niiden päivittämistä koko Kainuun tasolla on aktivoitu.

Yrittäjät voivat myös päivittää tai viedä omat yritys ja tuotetietonsa outdooractive.comiin, johon jokainen voi saada tunnukset päivitystä / tietojen syöttöä varten. Mikäli tietojen syöttämisessä on haasteita, voimme järjestää yhteisen työpajan. Lisäkysymyksissä tai koulutustarpeissa voit laittaa sähköpostia: johanna.vilhunen@kuhmo.fi

TULOSSA:

 • Matkamessut 2022
  • Kuhmo on mukana matkamessuilla Arctic Lakeland yhteispisteellä. Yrityksille lähetetään pian lisätietoa mahdollisuudesta osallistua.
 • KUHMON KALASTUSMATKAILUSEMINAARI joulukuussa 2021 (Vesien luonnonvarat liiketoiminnaksi-hanke)
 • PYÖRÄILYMATKAILUFOORUMI alkukeväällä 2022 (tarkemmin tietoa myöhemmin)

 Muita Kuhmon matkailukentän ja yritysmaailman kuulumisia:

 • Kesällä 2021 auennut Puoti&Kahvila Kuwakamari on auki lauantaisin klo: 10.00 – 14.00. Lauantai 6.11. on Pyhäinpäivä ja silloin vietetään kakkulauantaita!
 • Kuhmon Kamarimusiikin uudet taiteelliset johtajat viulutaiteilijat Minna Pensola ja Antti Tikkanen ovat aloittaneet uudessa tehtävässään.
 • Kahvila Retro on talvikaudella auki perjantaisin ja lauantaisin klo: 10.00-23.00. Kahvila Retrossa on anniskeluoikeudet ja tarjolla pientä purtavaa. Kahvila on auki myös muita aikoina tilauksesta ja esim. kokouksiin.
 • Sormulan Puodissa on anniskeluoikeudet ja ensi viikosta lähtien oikea kebab-grilli. Uusina tuotteita ovat mm. nyhtöburgerit. Alkuvuodesta 2022 valikoimassa on myös pitsoja.
 • Hotelli Kalevalassa aloitti uusi hotellin johtaja Jari Virtanen syksyllä 2021. Hotelli Kalevalassa on tarjolla illallista viikon jokaisena päivänä sekä runsaasti erilaisia kiinnostavia tapahtumia pitkin vuotta. Hotelli Kalevalalla on myös Kuhmon ainoa sähkölatauspiste.
 • Kuhmon rantaraittia on pidennetty kesällä 2021 Pajakkakosken möljältä Suvantotielle, jonne tullut myös uusi laavu. Rantaraitin viitoituksia ja kyltityksiä ollaan uusimassa.
 • Kalevalan juhlatakomo vuokraa 2021 maastopyöriä.
 • Maesemapuodin avajaiset PERJANTAINA 12.11.2021 KLO 15-17 osoitteessa Kainuuntie 126 (Monitorin alapiha). Tarjolla kakkukahvit ja lasi kuohuvaa. Piipahda Maesemapuotiin tutustumaan upeisiin uusiin koivuvanerista tehtyihin sisustustuotteisiin. Muita yrityksen palveluita ovat viestintä ja sisällöntuotanto sekä puualan asiantuntijapalvelut. Lisää tietoa: Inkariina Sipiläinen, puh. 040 635 2235 puoti@maesema.fi | instagram @maesemapuoti

Tiedot nousevat tapahtumienkainuu.fi -sivustolle niin, että kukin tapahtumajärjestäjä / yritys nostaa itse oman tapahtumansa sinne. Yrityksen tulee luoda tunnus ja kirjautua tapahtumienkainuu.fi -sivustolle. Vaikka tapahtumia on Kuhmossa mukavasti ovat kaikki tapahtumat tervetulleita rikastuttamaan alueemme tarjontaa! SLP-median koulutus tapahtumien viemiseen: https://eventz.freshdesk.com/support/solutions/articles/36000097731-luo-tapahtuma

Mikäli sinulla on tapahtuma, jota et kuitenkaan ehdi viemään tapahtumakalenteriin, voit ilmoittaa siitä johanna.vilhunen@kuhmo.fi, jolloin sitä voidaan nostaa mm. Visit Kuhmo nettisivuilla ja somessa.

Tuupalan museo. kuva: Tarja Kilponen

Kuhmon tapahtumia (lisää tapahtumia listassa olevien linkkien kautta sekä tästä linkistä: Kuhmon tapahtumat)

 • Tuonpuoleinen -näyttely Juminkeossa 10.10.-23.12.2021
 • Oli joita -näyttely 1.11.2021 klo: 8.00 lähtien Kuhmo-talolla
 • Wanhojen Tanssit Kuhmo-talolla 5.11.2021
 • Kuhmon Pajakkakino: Vuosisadan Häät (12), 5.11.2021 klo: 16.00
 • Kuhmon Pajakkakino: Eternals (12), 5.11. klo: 18.00
 • Pyhäinpäivän lounasbuffet 6.11.2021 klo: 11.00 Hotelli Kalevalassa
 • Puoti&Kahvilan Pyhäinpäivän kakkulauantai 6.11.2021 klo: 10.00-14.00
 • Pyhäinpäivän lounasbuffet 6.11.2021 klo: 11.00 Hotelli Kalevalassa
 • Kekri – Satokauden lopun juhlalounas 6.11. Uljaskan pirtissä ja soutuveneretki Rimmin kauniille kalmismaalle. Paikka tulee varata 5.11.2021 mennessä: p. 0447672030. Lisää tieota Vienan Portin Facebook sivulta tai puhelimitse.
 • Kuhmon Pajakkakino: Sorjonen, Muraalimurhat (16), 6.11.2021 klo: 15.30
 • Lavatanssikurssi Salsa Rajakadun salilla 7.11. klo: 12.00
 • Kuhmon Römppäviikot 8.-21.11.2021, ohjelma tämän linkin kautta.
 • Jokeri Pokeri Box – Ihan Simona! 9.11.2021 klo: 18.00
 • Lava-ammuntaa VI, 10.11.2021 klo: 18.30 Kuhmo-talolla
 • Maesemapuodin avajaiset 12.11.2021 klo: 15-17 osoitteessa Kainuuntie 126 (Monitorin alapiha). Tarjolla kakkukahvit ja lasi kuohuvaa.
 • Kuhmon Pajakkakino: Isä (12), 12.11. klo: 14.00
 • Suuri peli-ilta 12.11.2021 klo: 16.00 alkaen. Pelejä kaikenikäisille sekä PS4-pelien pelausmahdollisuus. Kuhmon kaupunginkirjasto.
 • Kuhmon Pajakkakino: Sokea Mies Joka Ei Halunnut Nähdä Titanicia (12), 12.11.2021 klo: 16.30
 • Kuhmolaisen tanssin ilta 12.11.2021 klo: 18.30 Kuhmo-talolla
 • Kuhmon Pajakkakino: Syke: Hätätila (12), 12.11.2021 klo: 19.00
 • Lavalla: Stand Up -koomikko Lasse Oikarinen 12.11.2021 klo: 19.30
 • Tarinoita kestävyysmurroksesta -näyttely loppuu 13.11.2021
 • Myötämöykkyneen, taidenäyttely Kuhmon Kaesan Kahvilassa marraskuun ajan
 • Tuo isä syömään! Hotelli Kalevalassa sunnuntaina 14.11. klo: 14.00 alkaen isät ja ukit ruokailevat puoleen hintaan A la Carte -listalta tai kolmen ruokalajin Isänpäivämenu 28 €. Pöytävaraukset puh. 08 655 4100.
 • Salsa & Kizomba Workshop 14.11.2021 klo: 13.00 Kuhmo-talolla
 • Laula kanssamme – Kuhmon mieslaulajien isänpäiväkonsertti 14.11.2021 klo: 15.00
 • Sydämen hiljaisuudessa, Kuhmon musiikkiopiston oppilaskonsertti 15.11.2021 klo: 19.00 Kuhmo-talolla, Vapaa pääsy
 • Kainuun kirjamessut 19.-20.11.2021:
  • 19.11.2021 klo:15-18.15 Kuhmon kaupunginkirjastolla. Satusopessa klo: 16.30-18.00 satuja, leikkejä ja pelejä lapsille.
  • 20.11.2021 Kuhmo-talolla klo: 10.00-16.00. Ohjelmassa mm. Tiina Piilolan ”Mytologia ja populaarikulttuuri” -luento ja Jouni Laaksosen Vaellustarinoita sekä paljon muita mielenkiintoisia luentoja ja oheisohjelmaa.
 • Hotelli Kalevalan PIKKUJOULUT 20.11.2021 sekä 26. ja 27.11.2021.
 • Novellikoukku kokoontuminen 26.11.2021 klo:14.00 Kuhmon kaupunginkirjastolla.
 • Naisten messut 28.11.2021 klo:12.00 JOULUINEN MYYJÄISTAPAHTUMA! Rajakatu 52.
 • Metsätontun retket – Joulunavaus Kalevalankankaalla 28.11.2021 klo: 15.00.
 • Talvisodan alkamisen vuosipäivä 30.11.2021 klo: 9.00, vapaa pääsy Kuhmon Talvisotamuseoon
 • Ritvan relax-viikonloppu – Pilates-viikonloppu Hotelli Kalevalassa 3.12.2021 klo: 15.00
 • Joulumieltä jokaiselle 4.12.2021 klo:18.00 Kuhmo-talolla.
 • Metsätontun retket – ILOINEN TONTTUKULKUE 8.12.2021 klo: 9.30-11.00. Lähtö Kontion kentältä (kaikki päiväkotien, eskarin ja kotihoidon lapset ovat tervetulleita).
 • Jussi & Sankarit 11.12.2021 klo: 12.00 bilebändi Hotelli Kainuu
 • St Petersburg Festival Ballet – Joutsenlampi. 11.12.2021 klo: 14.00 Kuhmo-talolla.
 • Hiljenny joulun tunnelmaan 13.12.2021 klo: 9.00, Tervatie 1. Pirtin hämärässä voit rauhoittua joulukiireen keskellä. Mahdollisuus laulaa joululauluja tai lukea jouluevankeliumia. Vapaa pääsy.
 • Satutuokio ja kaverikoirat, 21.12.2021 klo: 17:30 Kuhmon kaupunginkirjastolla
 • Koko perheen uudenvuodenkonsertti 31.12.2021 klo: 18.30 Kuhmo-talolla.
 • Kuhmon Talvi 20.-27.2.2022 https://kuhmontalvi.fi/
 • Sonata Arctica – Acoustic Adventures 5.3.2022 klo: 19.00

Lentiiran joulunajan tapahtumaa: https://www.lentiira.com/fi/talvi/joulu-uusi-vuosi

Kiitos ja ihanaa syksyn jatkoa ja talven odotusta kaikille!

Ystävällisin terveisin,

Johanna Vilhunen

Projektipäällikkö/Project manager

Kuhmon kaupunki

Kainuuntie 82, 88900 KUHMO, PL 15

+358 40 5583 904

johanna.vilhunen@kuhmo.fi

Elinvoimaa matkailusta – Kuhmo Suomussalmi

Elinvoimaa matkailusta – Kuhmo Suomussalmi hanke toteutetaan 1.1.2021-30.6.2023.