THL suosittelee toistaiseksi vain Pfizerin koronarokotetta alle 30-vuotiaille miehille


Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että alle 30-vuotiaille miehille ja pojille tarjotaan ainoastaan Pfizer-Biontech Comirnaty-koronarokotevalmistetta.

Kyseessä on varotoimi, joka liittyy harvinaiseen sydänlihastulehduksen sivuvaikutukseen nuorilla miehillä. Kainuussa ei ole todettu yhtään koronarokotteeseen liittyvää sydänlihastulehdusta, mutta keskeytämme toistaiseksi Modernan rokotteen käytön alle 30-vuotiailla miehillä. Jatkorokotuksissa heille käytetään Pfizer Biontechin -valmistetta”, kertoo pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Kainuussa käytettävistä rokotteista yli 90 % on Pfizer Biontechin -rokotetta. Naisilla sekä 30 vuotta täyttäneillä miehillä Modernan Spikevax -valmisteen käyttö jatkuu normaalisti. Muutos ei vaikuta myöskään rokotusten saatavuuteen eikä rokotusaikatauluihin.

THL seuraa tilannetta ja arvioi jatkoa tutkimusten perusteella

THL:n suositus Spikevax-rokotteen ikärajasta on varotoimi, ja sitä arvioidaan uudelleen marraskuun aikana, kun tutkimuksen tulokset tarkentuvat.

Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan koronarokotettujen sydänlihastulehdukset ovat ylipäätään harvinaisia, ja sydänlihastulehduksia ilmenee jatkuvasti erilaisten infektioiden seurauksena myös rokottamattomilla. Rokotuksen jälkeen havaittuja sydänlihastulehduksia on todettu eniten nuorilla miehillä kahden viikon sisällä toisen mRNA-rokoteannoksen saamisesta. Riski on naisilla ja vanhemmilla miehillä huomattavasti pienempi kummankin mRNA-rokotteen kohdalla.

THL suosittelee edelleen, että kolmansia rokoteannoksia ei toistaiseksi anneta lainkaan alle 30-vuotiaille miehille, koska seurantatietoa kolmansien annosten yhteydestä sydänlihastulehduksen riskiin on vielä vähän. Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, joiden riski saada vakava koronavirustauti on merkittävästi suurempi kuin muilla saman ikäisillä. Alle 30-vuotialle voimakkaasti immuunipuutteisille miehille suositellaan kolmanneksi rokoteannokseksi Biontech-Pfizerin Comirnatya.

Alle 40-vuotiaiden rokotuskattavuus Kainuussa edelleen alle 80 %

Kainuussa yli 40-vuotiaista yhden koronarokotuksen on saanut noin 90 % väestöstä. Toisen annoksen osalta kattavuus on tätä alempi, mutta sen odotetaan lähiviikkoina vielä nousevan. Sitä vastoin alle 40-vuotiaiden rokotuskattavuus on alle 80 %, eikä uusia ensimmäisiä rokotteita juurikaan enää kysytä.

Alueelliset tapausmäärät eivät ole enää jatkaneet laskuaan. Valtakunnallisesti on nähtävissä tautitapausten määrän lisääntyminen, joka näkyy myös sairaala- ja tehohoitoa tarvitsevien määrässä. Nykyinen rokotuskattavuus muodostaa yksilötason suojan, mutta ei laumasuojaa. Erityisesti jokaisen rokottamattoman riskiryhmään kuuluvan on oman itsensä vuoksi syytä viivytyksettä rokottautua”, muistuttaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Koronarokotukset Kainuussa saa kuntien rokotuspisteillä, joiden aukioloajat löytyvät soten verkkosivuilta.

Kainuussa uusia koronatartuntoja

Alkuviikolla Kainuussa on todettu 16 uutta tartuntaa.

Kainuussa ovat voimassa edelleen varotoimia koskevat suositukset. Erityisesti rokottamattomien tai vielä vajaan rokotussarjan saaneiden tulee noudattaa varovaisuutta.

Lisätiedot

Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari, p. 044 7974 668