Sodan jäljet – sotahistorian viikonloppua vietetään 21.-23.10. Kuhmossa


Viikonlopun aikana pääset kuulemaan monipuolisesti sotahistoria-teemaisia luentoja, tutustumaan opastetusti maastokohteisiin. Kuhmon talvisotamuseon perusnäyttely sekä kesällä julkaistu Vaietut arktiset sodat– diginäyttely ovat tapahtuman ajan avoinna yleisölle. Ohjelman keskiössä ovat sunnuntaina Talvisotakierros Kuhmossa ja lauantaina ”Rauhallisesti se on otettava” -seminaari sodan taakoista ja niistä selviytymisestä.

 

Sodan jäljet – sotahistoria viikonlopun ohjelma

perjantaina 21.10.
Talvisotamuseo avoinna klo 17-20, pääsymaksu 5 €
+ uusi Vaietut arktiset sodat -diginäyttely klo 9-21, ilmainen

lauantaina 22.10.
”Rauhallisesti se on otettava” -Seminaari sodan taakoista ja niistä selviytymisestä
Kuhmo-talon Pajakka-salissa, ilmainen

Talvisota-aiheinen illallinen/illanvietto Hotelli Kalevalassa, hinta 38 €
hanuristi Jessica Kilpeläinen (ennakkovaraus)

Talvisotamuseo avoinna klo 17-20, pääsymaksu 5 €
+ uusi Untold Arctic Wars -digisotanäyttely klo 9-21, ilmainen

sunnuntaina 23.10
Talvisotakierros Kuhmossa klo 9-14, oppaana Lassi Piirainen, hinta 10 €

Koko viikonlopulle on tarjolla majoitustarjous Hotelli Kalevalassa.

 

Seminaarin tiedote

“RAUHALLISESTI SE ON OTETTAVA” – SEMINAARI SODAN TAAKOISTA JA NIISTÄ SELVIYTYMISESTÄ

Vuoden takainen seminaari ”Sodan haavat – Ylisukupolviset taakat” on saamassa jatkoa. Silloin ei ollut vielä arvattavissa, kuinka ajankohtainen teema tulee olemaan Ukrainan sodan alettua helmikuussa 2022. Ukrainan sota traumatisoi valtavat määrät ihmisiä ja palauttaa aiempia traumaattisia sotien kokemuksia ihmisten muistiin ja samalla kehoon. Ukrainan teemaakin uudessa seminaarissa varmasti sivutaan, koska sotaa paenneita ukrainalaisia on Kainuussakin satoja, mutta pääteemana ovat kuitenkin Kainuun kansan taakat, joita kannamme mukanamme aikaisemmista sodista ja niiden vaikutuksista.

Suuri osa traumoista paranee koska ihmisillä on siihen erilaisia luonnollisia keinoja, mutta osa niistä jää vaivaamaan sukupolvisena taakkana. Näitäkin taakkoja voidaan kuitenkin käsitellä yksilöllisesti ja yhteisöllisesti. Näitä uusia selviytymiskeinoja tarvitaan niin Kainuussa kuin Ukrainassakin. Lauantaina 22.10.2022 klo 9.00 – 15.00 Kuhmo-talon Pajakka-salissa on tarjolla sekä kulttuurista ilmaisua toisen maailmansodan ajasta, että alustuksia eri kriiseihin, traumatisoitumiseen ja toipumiseen liittyvistä teemoista.

Tilaisuuden avaa SH ja traumapsykoterapeutti Sari Yli-Juuti. Eero Schroderus Suomussalmelta esittää monologina Hyryn Väinön tarinan. MAJ (evp) ja väitöskirjatutkija Lassi Piiraisen aiheena on sota ja sotilaat – näkökulmana Tuntematon sotilas. Sari Yli-Juuti ja HLL, tietokirjailija, traumakouluttaja Kati Sarvela tuovat naisnäkökulmaa sodan taakkoihin ja niistä selviytymiseen. VTM Ari Huotari käsittelee kuhmolaisten sotakokemuksia. Ennen lounastaukoa on vielä Akseli Karppasen musiikkiesitys.

Lounaan jälkeen ohjelmaa jatkaa Kainuun prikaatin sotilaspastori Heikki Korva, ja aiheena on henkisen kriisinkestävyyden koulutus 2020-luvun asevelvollisille. 45 minuuttia on varattu tämän jälkeen paneelikeskustelulle, jonka jälkeen on Akseli Karppasen toinen musiikkiesitys ja tilaisuuden päättäminen Kati Sarvelan toimesta. Kahvia ja mahdollisesti lounastakin on tarjolla Juttua-kahvilassa.

Varmistaaksesi paikan Pajakka-salissa voit ilmoittautua sähköpostitse (iloajatoivoa@gmail.com) tai tekstiviestillä (0400 295 973). Ainakin osa alustuksista tallennetaan ja niitä tulee katsottavaksi Youtubeen Kuhmo Mielenterveysseura ry:n kanavalle.

 

Kuhmon talvisotakierros 23.10.2022

Kuhmon talvisotakierros toteutetaan 23.10.2022 Kuhmon kaupungin järjestämään Sodan Jäljet sotahistoria viikonloppuun liittyen. Talvisotakierros alkaa Hotelli Kalevalan pihasta, josta linja-auto lähtee liikkeelle klo 09:00. Linja-auto kiertää myös Hotelli Kainuun kautta, josta matka jatkuu klo 09:15.

Talvisotakierroksen ensimmäinen kohde on Jyrkänkoski, jossa tutustumme joulukuun 1939 taisteluihin ja entisöityyn puolustusasemaan. Matka jatkuu Rastin kautta Luelahteen, jossa perehdymme mottitaisteluihin ja vierailemme esikuntakukkulalla.

Saunajärvellä perehdymme talvisodan alkutaisteluihin ja tutustumme entisöityyn puolustusasemaan. Matka jatkuu Kilpelänkankaalle, jossa perehdymme helmi-maaliskuun 1940 ankariin torjuntataisteluihin.

Retkilounas (ota eväät matkaan)

Paluumatkalla perehdymme vielä Dolinin hiihtoprikaatin kohtaloon Vetkon – Kesselin alueella, sekä Osasto Kekkosen taisteluihin Tyrävaarassa. Talvisotakierros päättyy Hotelli Kalevalan pihaan noin klo 14:00 ja Hotelli Kainuun eteen noin klo 14:15.

Kuhmon Kalevalankankaan kehittäminen kalevalaisuuden ja sotamatkailun näkökulmista -hankkeessa on työstetty sotahistoriateemaista viikonloppua Kuhmoon ajalle 21.-23.10. Pilottiviikonlopun nimeksi muodostui Sodan jäljet – sotahistoria viikonloppu.

Lisätietoja:
Hannu Lehtonen, projektipäällikkö, hannu.lehtonen@kuhmo.fi, p. 0406806308
Kuhmon Kalevalankankaan kehittäminen kalevalaisuuden ja sotamatkailun näkökulmista -hanke