Sinilevähavainnot: missä ja miten voin ilmoittaa itse havainnoista?


Lämmin ja tyyni sää on edistänyt sinilevien kasvua niin merialueilla, kuin järvissäkin. Tyynellä säällä sinilevä voi muodostaa runsaitakin pintakukintoja eli massaesiintymiä. Tavallisesti runsaita sinilevien pintaesiintymiä tavataan runsasravinteisissa järvissä heinä-elokuun aikana. Miten tunnistaa sinilevä ja miten voit ilmoittaa tekemistäsi sinilevähavainnoista? Lue ohjeet alta!

Kuva: Vesi.fi -karttapalvelusta.

Lämpimien kelien aikana viime viikkoina Suomessa on tehty lukuisia havaintoja sinilevästä. Valtaosa kansalaisten ilmoittamista sinilevähavainnoista koskee vähäistä määrää sinilevää. Sinilevää on toistaiseksi havaittu yksittäisillä järvillä, mutta yleisesti ottaen vähän. Siitä huolimatta on hyvä pitää silmät auki ja tarkkailla levätilannetta omilla lähirannoilla.

Tällä hetkellä Kuhmossa sinilevää on havaittu vähäisessä määrin kolmessa paikassa, jotka näet ylläolevasta karttakuvasta.

Miten tunnistan sinilevän?

Vähäinen määrä sinilevää näkyy vedessä kelluvina hippuina tai hiukkasina. Nämä hiput ovat vihertäviä ja joskus kellanvihreitä. Jos leväpitoista vettä ottaa astiaan, levähiukkaset nousevat vihreinä hiukkasina pintaan. Runsas sinilevä taas muodostaa selvästi näkyviä levälauttoja, jotka voivat ajautua myös rannoille. Sinilevälautan tunnistaa siitä, että sitä ei voi nostaa kepillä vedestä, vaan se hajoaa: mikäi levä jää keppiin, se on jotain muuta levää kuin sinilevää.

Sinileviä tulee varoa, sillä osa niistä on myrkyllisiä: Myrkyllisiä leviä ei kuitenkaan pysty silmämääräisesti erottamaan myrkyttömistä, joten kaikkea sinilevää pitää varoa. Leväistä vettä ei saa niellä eikä käyttää löylyvetenä. Myös uimista pitää välttää, samoin veden käyttöä syötävien kasvien kasteluun. Älä päästä koiria tai muita kotieläimiä juomaan sinileväpitoista vettä tai polskuttelemaan siinä. Eläimetkin voivat sairastua levämyrkyistä tai jopa kuolla niihin.

Sinilevämyrkyt voivat aiheuttaa erilaisia yleisoireita, kuten pahoinvointia, kuumetta, flunssan kaltaisia oireita, silmien punotusta tai iho-oireita. Yleensä myrkytysoireet ilmenevät muutaman tunnin kuluessa altistuksesta ja mikäli epäilet saaneesi oireita sinilevistä, ota yhteys lääkäriin!

Ilmoita sinilevähavainnoista

Mikäli havaitset sinilevää, siitä kannattaa tehdä havainto karttapalveluun. Arvokkaimpia ovat havainnot, joita on tehty samasta paikasta eri päivinä. Ennen havainnon lähettämistä kannattaa vielä selvittää kokeneemman havaitsijan kanssa, kuinka runsas esiintymä on ja onko kyseessä varmasti sinilevä. Kansalaiset voivat ilmoittaa sinilevähavaintoja ja perustaa omia havaintopaikkoja havaintolähetin kautta. Huomaa, että havaintopaikan sinilevätilanne voi muuttua nopeasti esimerkiksi säätilanteen mukaan!

Sinilevätilanne Vesi.fi –karttapalvelussa missä voit myös ilmoittaa helposti omat havaintosi.