Puurakentamisen seminaari Kuhmossa joulukuussa


Tervetuloa mukaan kuulemaan ja keskustelemaan puurakentamisesta sekä Puurakentamisen terveysvaikutukset -tutkimushankkeesta!

Kuhmon kaupunki järjestää torstaina 16.12.2021 Kuhmo-talolla kaikille avoimen tilaisuuden, jossa esitellään kaupungin puurakentamiseen ja sen kehittämiseen liittyviä hankkeita. Samalla julkistamme Puurakentamisen terveysvaikutukset -tutkimushankkeen loppuraportin ja esittelemme tutkimuksessa saatuja tuloksia. Seminaariosuudessa on etäseurantamahdollisuus. Tilaisuuden järjestämisessä huomioidaan terveysturvallisuusohjeet. Huomioithan, että Kuhmo-talon tiloissa on maskipakko ja suosittelemme maskin käyttöä myös muissa vierailtavissa tiloissa. 

Tilaisuuteen osallistuvilla on lisäksi mahdollisuus päästä tutustumaan kuhmolaisiin puurakentamisen kohteisiin, kuten Tuupalan puukouluun, jossa Puurakentamisen terveysvaikutukset -tutkimusta toteutettiin.

Ilmoittautuminen tilaisuuteen on sulkeutunut, mutta seminaariosuutta pääset seuraamaan tästä linkistä

Päivän ohjelma

9.00 Aamukahvitilaisuus (Kahvila Juttua, Kuhmo-talo)

10.00–12.00 Seminaari (Lentua-sali, Kuhmo-talo)

  • 10.00 Avaussanat. Kestävä kehitys kunta- ja kaupunkistrategioissa. Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä.
  • 10.15 Kuhmon Sammon Takoja 2021 Juha Virta. Juha Virta on Oy CrossLam Kuhmo Ltd:n hallituksen puheenjohtaja sekä kuhmolainen puurakentamisen suunnannäyttäjä.
  • 10.25 Kainuun metsäbiotalouden uusi ekosysteemi -hanke. Kuhmon kaupunki, projektikoordinaattori Tuomo Määttä.
  • 10.35 Kuhmon puinen sote-asema – Kestävää sote-rakentamista Kainuusta -hanke. Kuhmon kaupunki, projektipäällikkö Sirpa Huttunen.
  • 10.50 Puurakentamisen terveysvaikutukset tutkimushanke ja tutkimustulokset. Kajaanin yliopistokeskus tutkimuspäällikkö Pekka Kilpeläinen ja laboratorioinsinööri Veijo Sutinen.
  • 11.30 Kajaanin yliopistokeskuksen johtaja, professori Vesa Virtanen.
  • 11.35 Yleisökysymykset.
  • 11.55 Lopetussanat. Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä.

12.00–13.00 Lounastauko (omakustanteinen)

13.00 Alkaen tehdasvierailu Elementti Sampo Oy

14.20 alkaen vierailu Tuupalan puukouluun

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Puurakentamisen terveysvaikutukset -tutkimushanke

Kuhmon Tuupalan puukoulussa toteutettiin uraauurtava Puurakentamisen terveysvaikutukset -tutkimushanke, jossa tutkittiin puurakentamisen terveysvaikutuksia ja alakoululaisten kokeman stressin lähteitä. Hankkeen päätavoitteina on tuottaa luotettavaa, puolueetonta ja kaikille avointa tietoa puukoulun terveysvaikutuksista ja terveydelle todennäköisesti hyödyllisistä ominaisuuksista sekä levittää tutkimuksen tuloksia mahdollisimman laajasti ja siten tehdä tunnetuksi puurakentamisen hyötyjä. Tutkimuskohteena toimi vuonna 2018 toimintansa aloittanut Tuupalan puukoulu, joka on ainutlaatuinen ja moderni puurakentamisen kohde.

Puurakentamisen terveysvaikutukset – tutkimuksella tietoperusteista tukea puurakentamiselle ja puun käyttömuotojen lisäämiselle – hankkeen rahoittajina toimivat Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 – 2020 ja Suomen Metsäsäätiö. Tutkimus toteutetaan Kuhmon kaupungin aloitteesta. Tutkimuksen toteuttaja on Kajaanin yliopistokeskuksessa sijaitseva Mittaustekniikan yksikkö.

Lisätiedot

Kaupunginjohtaja Tytti Määttä, p. 044 7255 220, tytti.maatta@kuhmo.fi

Projektiassistentti Camilla Aspivaara, p. 040 610 1687, camilla.aspivaara@kuhmo.fi