Museopäivänä 18.5. maksutta Kuhmon museoihin – Odotuksissa vilkas kesäkausi


Keskiviikkona 18.5. vietetään kansainvälistä museopäivää. Tänä vuonna päivää vietetään teemalla ”museoiden voima”. Museopäivänä Kuhmon museon näyttelyihin on vapaa pääsy.

Talvisotamuseo

Kuhmon museolla on kaksi pysyvää näyttelyä: Talvisotamuseo ja Tuupalan talomuseo. Museonjohtaja Hilkka Tampio kertoo, että museolla valmistaudutaan jo palvelemaan kesäasiakkaita. Kotimaisia kävijöitä on viime vuosien lisääntyneen kotimaanmatkailun myötä ollut museoilla runsaasti.

– Matkailu- ja henkilöautoja pysähtyy Talvisotamuseon parkkipaikalle mukavan usein. Kuhmossa ja lähipaikkakunnilla on useita majoituspaikkoja, joista museot saavat asiakkaita.

Tampio odottaa ensi kesän olevan ulkomaisten kävijöidenkin osalta vilkkaampi kuin kahtena edellisenä vuotena.

– Talvisotamuseossa on keväällä käynyt jo yksittäisten asiakkaiden lisäksi ulkomaisia ryhmiä esimerkiksi Puolasta, Tanskasta ja Ranskasta, hän toteaa.

Talvisotamuseon näyttely kertoo talvisodan tapahtumien tarinaa. Vuonna 1994 avatussa museossa aiheina ovat muun muassa evakko, kirkonkylän kohtalo, rintama- ja lääkintähuolto sekä itse taistelut ja sodan jälkeinen aika.

Vuonna 1975 avatulla Tuupalan talomuseolla voi käydä tutustumassa, miten Kainulaisen perhe palvelijoineen asui Kuhmossa 1880-luvulta 1960-luvulle.

– Talossa on esitelty kamarikauppa, kestikievari, posti ja apteekki, jotka kaikki ovat toimineet Tuupalassa, Tampio kertoo.

Museotyön arjessa tapahtumia ja luettelointia

Kuhmon museolla otetaan vastaan esineitä, valokuvia ja arkistomateriaalia. Museotyön arjessa yksi keskeisimmistä tehtävistä onkin kokoelmien luettelointi.

– Kuhmon museon työssä painopiste on ollut useita vuosikymmeniä luetteloinnissa. Tämä mahdollistaa laadukkaiden näyttelyiden suunnittelun ja toteuttamisen, Hilkka Tampio toteaa.

Luetteloinnissa tallennetaan sähköisesti kaikki esineestä selville saadut tiedot ja esine valokuvataan. Luetteloinnin jälkeen esine sijoitetaan joko näyttelyyn tai varastoon.

– Valokuvista selvitetään muun muassa kuvaaja, kuvauspaikka, kuvan henkilöt ja mitä kuvassa tapahtuu. Kotiseutuarkiston aineisto järjestellään sisällön mukaan. Aineisto laitetaan arkistokansioihin ja viedään arkistoon, Tampio kertoo.

Kuhmon museoissa on kesäisin monenlaista tapahtumaa. Esimerkiksi heinäkuussa lapset vierailevat kummallakin museolla Hilpeän heinäkuun tunnelmissa.

– Tuupalan talomuseolla on useita tapahtumia kuten Koirapäivä, Käö kahtomassa, Helenan päivä, Lahjan päivä ja syksyllä Museoyö, Tampio listaa.

Tapahtumien tarkemmat tiedot löytyvä museoiden kotisivuilta: