Lähde kirjallisuusmatkalle Kainuuseen ja Kuhmoon


Tiesitkö, että Kainuussa ovat syntyneet monet kirjallisuuden klassikot, kuten kansalliseepoksemme Kalevala samoin kuin Eino Leinon, Ilmari Kiannon, Isa Aspin ja Veikko Huovisen mestariteokset? Tutustu nyt Kainuun ja Kuhmon kirjallisuuskohteisiin!

Kuva: Kainuun liitto

Kirjailija- ja kirjallisuuskohteita löytyy ympäri Kainuuta. Kirjavaan kohteiden verkostoon lukeutuu esimerkiksi merkittäviä rakennuksia, näyttelyitä ja toimintakeskuksia, muistomerkkejä ja patsaita sekä lukuisia luontokohteita, jotka ovat toimineet inspiraation lähteenä tai tapahtumaympäristönä kuuluisille kohtauksille ja tarinoille. Kirjallisuuskohteita löytyy Kuhmosta, Kajaanista, Sotkamosta, Puolangalta, Paltamosta ja Suomussalmelta.

Kainuun liitto on tuottanut kirjallisuusreitistä kertovan esitteen, joka on saatavilla sähköisesti täältä, kuntien matkailuinfoista, pääkirjastoista ja Kainuun kirjallisuuskohteista. Kainuun kirjallisuuskohteisiin pääset tutustumaan helposti myös kuntakohtaisten mobiilisovellusten avulla, jotka ovat saatavilla Google Play -kaupasta sekä App Storesta. Löydät ne nimillä Visit Kuhmo, Visit Kajaani, Visit Puolanka, Visit Sotkamo ja Visit Suomussalmi. Sovellukset tarjoavat paljon tietoa paikallisista kirjailijoista ja kirjailijaseuroista, hotelleista ja ravintoloista sekä muusta alueen tarjonnasta. Mobiilisovellukset on kehittänyt Kajaanin ammattikorkeakoulu.

 

UNESCOn kirjallisuuskaupunki Kuhmon kohteet

Vuonna 2019 Kuhmo hyväksyttiin kansainväliseen UNESCO:n kirjallisuuskaupunkien verkostoon. Kuhmon sijainti, historia ja kulttuuriperinne Kalevalan ja kansanrunouden kannalta ovat antaneet pohjan kirjallisuuskaupunkina toimimiseen. Kuhmo tarjoaa tietoutta ja kirjallisuuteen pohjautuvia elämyksiä. UNESCO:n kirjallisuuskaupunkitoimintaa Kuhmossa koordinoi Juminkeko-säätiö yhteistyössä Kuhmon kaupungin kanssa.

Juminkeko 

Juminkeko on kansallinen Kalevala-keskus, joka vaalii ja tekee tunnetuksi Kalevalaa ja siihen liittyvää kulttuuriperinnettä. Juminkeossa voi tutustua maailman laajimpaan Kalevala-kokoelmaan, Kalevalan historiaan ja karelianismiin sekä Vienan kulttuuriperinteeseen. Keskuksessa on esillä pysyviä ja kiertonäyttelyitä, auditoriossa voi katsoa elokuvamultimedioita eri kielillä.

Osoite: Kontionkatu 25

Uljaskanpirtti / Vienan portti

Vienan Portti Oy sijaitsee vanhalla Vienan karjalaisella tilalla Vartiuskylän Rimmillä. Vanhan sukutilan historia liittyy vahvasti Vienan karjalaisuuteen ja karelianismiin. Eljas Ahtonen, joka tunnetaan paremmin Rimmin Uljaskana, toimi esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan mallina hänen maalatessaan Väinämöistä kuuluisaan Aino -triptyykkiinsä. Tilan historia, Venäjän rajan ja useiden historiallisten/ myyttisten kohteiden läheisyys luovat tietyn viehätyksen sekä itse kohteelle että siellä tarjottaville ohjelmapalveluille.

Osoite: Kostamustie 5645

Kuhmon kirjastotalo Atalante

Kuhmon kirjastotalo Atalante on kansainvälisesti huomiota saavuttanut rakennus. Kirjasto on perustettu Kuhmoon jo vuonna 1880. Nykyisen kirjastotalon suunnittelu alkoi 1980-luvun alussa. Vuonna 1984 järjestettiin avoin arkkitehtikilpailu. Arkkitehtikilpailun voittajaksi valittiin Nurmela-Raimoranta-Tasa -arkkitehtitoimiston suunnittelema Atalante. Kirjasto sai Atalante nimen Jean Vigon samannimisen elokuvan mukaan. Elokuvassa Atalante on jokilaiva kun taas Kuhmossa se symbolisoi laivaa tuoden mukanaan tietoa ja taidetta maailmalta. Kirjastotalo otettiin käyttöön 19.12.1988.

Osoite: Pajakkatie 2

 

Kirjallisuusaiheisia tapahtumia Kainuussa

 

Lisää aiheesta

Tutustu Kainuun liiton sivuilta tarkemmin: