Kuhmossa selvitetään mahdollisuutta yhteismetsän perustamiseen


Kuhmon kaupunki on päättänyt selvittää, olisiko mahdollista perustaa uusi yhteismetsä yhdessä kaupungin ja yksityisten metsänomistajien kanssa. Selvitys toteutetaan yhdessä kaupungin ja yksityisten metsänomistajien kanssa. Liittymismahdollisuutta tarjotaan kaikille alueen metsänomistajille, mutta erityisesti kuolinpesien ja muualla asuvien kannattaa huomioida asia. Selvitykseen liittyvä kirje on postitettu kaikille Kuhmossa yli 7 hehtaaria metsää omistaville.

Kuhmon kaupunki on valmis liittämään yhteismetsään vähintään 500 hehtaaria omia metsiään, mikäli hankkeelle löytyy riittävästi kannatusta yksityisten metsänomistajien keskuudessa. Edellytyksenä kaupungin osallistumiselle on, että yksityismetsiä liittyy enemmän kuin kaupunki liittää. Tavoitteena on perustaa yli 1000 hehtaarin yhteismetsä. Yhteismetsän perustamisen ja siihen liittymiseen kuuluvat kiinteistötoimitukset maksaa pääosin valtio.

Kuhmon kaupungin tavoite yhteismetsän perustamiselle on edistää talousmetsien hyvää hoitoa ja metsien kasvua. Haluamme yhteismetsällä varmistaa kuhmolaiselle puuteollisuudelle laadukasta raaka-ainetta myös tulevaisuudessa.

Jokaista yhteismetsään liittymisestä kiinnostunutta pyydetään palauttamaan postitetun kirjeen mukana ollut vastauslomake 15.3.2019 mennessä Suomen metsäkeskukselle. Palautusohjeet kirjeessä. Lomakkeen palauttaminen ei sido metsänomistajaa vielä mihinkään. Tämän jälkeen jatketaan lomakkeiden palauttaneiden kanssa varsinaista selvitystyötä, jossa selvitetään yhteismetsän perustamisedellytykset.

Kuhmo-talolla pidetään 27.2.2019 klo 17.30 asiaan liittyvä tiedotustilaisuus. Aiheena perustietoa yhteismetsistä, perustamisselvityksessä mukana olevan Kuhmon kaupungin edustajan puheenvuoro ja tilannekatsaus maanomistajien vastauksista yhteismetsäkyselyyn. Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen 21.2.2019 mennessä osoitteeseen anne.palkki[a]metsakeskus.fi, p. 044 710 4219.

Selvityskirjeen allekirjoittajina ovat kaupunginjohtaja Tytti Määttä ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tuomas Kettunen.

Lisätietoja:
Mikko Honkanen
Yhteismetsäomistuksen edistäminen Kainuussa -hankkeen asiantuntija
Maanmittauslaitos, Oulun palvelupiste
p. 040 068 6766, mikko.honkanen[a]maanmittauslaitos.fi