Kuhmossa kerätään muistitietoa aineettoman kulttuuriperinnön tallentamiseksi
Muistitiedon keruun teemoja ovat erityisesti rajaseudun elämä, sodan vaikutukset, tieto erityisistä paikoista ja niiden historiasta sekä metsään ja luontoon liittyvä perinnetieto, mutta myös esimerkiksi perinteiseen elämäntapaan liittyvät taidot, ruokakulttuuri, käsityöperinne, sananparret ja leikit.
Kuhmon kaupunki on käynnistänyt EU:n maaseuturahaston tuella kaksivuotisen Rajaseudun muistot -hankkeen (1.4.2025–31.3.2027). Hankkeen tavoitteena on koota ja tallentaa kuhmolaista aineetonta kulttuuriperintöä sen säilyttämiseksi sekä hyödynnettäväksi alueen kehittämisessä. Hanke on osa Kuhmon kirjallisuuskaupunkityötä, ja sen toteuttavat Kuhmon kaupungin elinkeinotoimi ja kulttuuritoimi yhteistyössä paikallisten yhdistysten kanssa.
Hankkeen projektipäällikkönä toimii perinteentutkija FT Marjukka Piirainen, jolle Kuhmo on tuttu sekä kotiseutuna että tutkimuksen kontekstina. Piirainen tutki väitöskirjassaan kainuulaista puutarhakulttuuria ja Itä-Suomen yliopiston Suotrendi-tutkimushankkeessa soihin liittyvän kulttuuriperinnön muutosta Suomessa.
Hankkeessa kerätään kuhmolaista muistitietoa ja perinnettä haastatteluiden, kirjoitusten, valokuvien ja videoiden muodossa sekä verkkokyselyiden avulla. Aineistoa kootaan sekä hankkeen omana työnä että talkootyönä. Kuhmolaisia ja kuhmolaislähtöisiä henkilöitä kannustetaan suulliseen ja kirjalliseen muisteluun järjestämällä erilaisia tapahtumia ja työpajoja. Muistitiedon keruun teemoja ovat erityisesti rajaseudun elämä, sodan vaikutukset, tieto erityisistä paikoista ja niiden historiasta sekä metsään ja luontoon liittyvä perinnetieto, mutta myös esimerkiksi perinteiseen elämäntapaan liittyvät taidot, ruokakulttuuri, käsityöperinne, sananparret ja leikit.
Hankkeen tuloksena muistinvaraista ja katoamisuhan alla olevaa paikallistietoa ja perinnettä saadaan tallennettua pysyvästi. Aineistoa kootaan ensisijaisesti digitaalisessa muodossa, ja se tallennetaan Kuhmon museoon. Materiaalia käytetään soveltuvin osin historiasivustojen sisällöntuottamiseen, paikalliskohteiden ja niiden historian esittelemiseen käyttöön otettavissa verkkosovelluksissa, olemassa olevien opastaulujen ja reittien sisällön täydentämiseen, Talvisotamuseon näyttelyn elävöittämiseen sekä näyttelyiden ja tapahtumien materiaalina.
Hankkeen avulla säilytetään katoavaa perinnetietoa, vahvistetaan alueen kulttuuri-identiteettiä sekä tarjotaan materiaalia matkailun kehittämiseen. Hankkeen kohderyhmänä ovat eri-ikäiset kuhmolaiset sekä taajamassa että haja-asutusalueella, kuhmolaislähtöiset ja paikkakunnasta kiinnostuneet muualla asuvat henkilöt sekä välillisesti matkailutoimijat ja matkailijat.
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Marjukka Piirainen
040 832 5387
marjukka.piirainen@kuhmo.fi