Kuhmossa juhlitaan Oulu2026:n Rohkeasti Reunalla -sarjan ensimmäistä osaa – Kaupunki haastaa kaikki mukaan osallistumaan!


Kuhmon kaupunki haastaa mukaan osallistumaan Rohkeasti Reunalla -sarjan ensimmäisen, Kuhmoa esittelevän, osan ensi-iltaan paikanpäällä tai kotisohvalta käsin.

Maanantaina 31.10. kello 12 julkaistaan ensimmäinen osa Oulu2026:n Rohkeasti Reunalla -ohjelmaa. Esittelyvuorossa on Kuhmo eri puolineen. Jakson kunniaksi kaupunginkirjastolla (Pajakkakatu 2) Kuhmon kaupunki ja Kuhmon Kamarimusiikki järjestävät kaikille avoimen maailmanensi-illan kello 11.45. alkaen.

Lisäksi kaupunki haastaa kaikki Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026-alueen kunnat ja kaupungit sekä kuhmolaiset asukkaat ja toimijat osallistumaan maailmanensi-iltaan paikalla tai kotikatsomoista käsin ja jakamaan tunnelmia somessa. Haasteeseen ovat jo ilmoittautuneet mukaan Kuhmon kaupunginkirjasto, Kuhmon Kamarimusiikki, Kirjallisuuskaupunki Kuhmo (Kuhmo City of Literature) sekä Juminkeko-säätiö.

Julkaisuihin mukaan myös hastagit #kuhmo, #oulu2026 #kuhmofestival ja #kulttuuriilmastonmuutos.

Viime kesänä kuvatussa jaksossa kulttuurikotkotin Aapo Kukko matkasi kesäiseen Kuhmoon tapaamaan mielenkiintoisia ihmisiä ja nauttimaan kulttuurista Euroopan itärajalla. Kamarimusiikkikeskuksen pihalla viritettiin keskustelu Kuhmon merkityksestä Suomelle, Euroopalle ja jopa koko maailmalle kaupunginjohtaja Tytti Määtän, Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusasen ja Juminkeko-keskuksen perustaja Markku Niemisen kanssa.

Toki kuhmolaisiin kuvioihin kuuluu myös rönttösten leipominen. Lisäksi kamarimusiikkitunnelmasta nautittiin niin konserttisaleissa kuin Lammassaaren rannallakin kansainvälisyyttä kuhisevan festivaaliväen kanssa. Jaksossa esiintyvätkin myös Kaesan kotileipomon yrittäjä Henriikka Huusko, Kuhmon Kamarimusiikin taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen sekä hollantilainen Storioni-trio. Rohkeasti Reunalla on yksi kolmesta Oulu2026-kulttuuriohjelman teemoista. Teema nostaa esille Euroopan reuna-alueet ja niiden ihmiset.

Kuhmon jakson käsikirjoituksesta ja tuotannosta vastasi Oulun kulttuuritapahtumayhdistys. Jakson on kuvannut ja editoinut Saha Prod. Ohjelma julkaistaan Oulu2026:n kanavissa (www.oulu2026.eu) ja Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalla osoitteessa www.pohjoinenkulttuurivirta.fi. Ohjelma on tekstitetty suomeksi ja englanniksi. Sarjan seuraava osa julkaistaan marraskuun puolivälissä ja se kertoo pintaa syvemmältä oululaisesta kansainvälisestä ilmiöstä eli ilmakitaransoitosta kilpailulajina sekä muista suistotarinoista Oulujoelta.

Kuhmon kaupungin sivuilta löytyy myös uusi Oulu2026-osio, jossa kerrotaan Kuhmosta kulttuurikaupunkina sekä kerrotaan Oulu2026-alueen uutisia. Tällä hetkellä on esimerkiksi mahdollista hakea mukaan vuoden 2026-ohjelmahakuun.

Lisäkysymyksissä olethan yhteydessä:

Kirjasto- ja kulttuuripäällikkö Hanne Heikkinen
hanne.heikkinen@kuhmo.fi
p. 0401563640

Sari Rusanen
toiminnanjohtaja / Executive Director
p. / Tel. +358 44 544 5162
sari.rusanen@kuhmofestival.fi

Oulun kulttuurisäätiö, Oulu2026:
tuottaja Asta Salomaa
asta.salomaa@oulu2026.fi
p. 040 159 1374