Kuhmoon perustetaan kaksi yhteisöllistä etätyötilaa


Kuhmon kaupunki vastaa työnmurrokseen ja etätyön suosion lisääntymiseen perustamalla kaksi etätyötilaa. Myös koronan aikana laaja etätyöhön siirtyminen ja etäopetus antoi ihmisille mahdollisuuden siirtyä asumaan ja tekemään työtä vuokramökille tai vapaa-ajanasunnolle.

“Monipaikkaisuus asumisessa on yleistä. Kuhmo voi myös houkutella etätyötiloilla ja etätyöyhteisöllä mielenkiintoisia persoonia Kuhmoon. Nämä tuovat alueelle uuttaa osaamista ja näkyvyyttä. Etätyötilat ovat tärkeitä myös yksinyrittäjille ja tietotyötä tekeville sekä muualla työssä käyville kuhmolaisille”, perustelee Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä.

Etätyötilat perustetaan Kuhmon kaupungintalolle ja Iivantiiran kylätalolle. Kaupungintalolle yhteisöllinen etätyö- ja kokoustila tulee valtuustosalin yhteyteen ja toteutetaan osana valtuustosalin remonttia. Iivantiirassa kylätoimijat organisoivat pintaremontin osana hanketta ja se kalustetaan hankkeen toimesta. Etätyötilojen avaamisesta tiedotetaan erikseen.

“Hanke rahoitetaan maaseuturahastosta ja tavoitteenamme on tukea myös kylien elinvoimaa. Kuhmon kaupunki haki kyliä mukaan yhteistyökumppaniksi ja Iivantiiran kylä oli tässä aktiivinen. Olen myös ajatellut itse käydä työskentelemässä Iivantiirassa ja näin lisätä maaseutusihteerin läsnäoloa kylillä”, Kuhmon kaupungin maaseutusihteeri Susanna Eskola kertoo.

Etätyötilat ovat osa Kuhmon kaupungin Leader-rahoitteista Pitoa ja vetoa -hanketta. Toimintaa jatketaan Kuhmon kaupungin normaalitoimintana. Etätyötilat ovat kaikille avoimia. Käyttäjille tehdään käyttäjäkysely, jolla toimintaa arvioidaan. Lisäksi selvitetään mahdollisuus periä etätyötilasta pientä vuokraa, jolla toimintaa ylläpidetään. Kalusteista ei peritä vuokraa, koska ne on rahoitettu hankkeella. Etätyötilojen malli on monistettavissa muihin kuntiin.

Kuhmon kaupungille on myönnetty Elävä Kainuu Leader -hankerahoitus yleishyödylliseen kehittämishankkeeseen Pitoa ja vetoa Kuhmoon. Hankkeen tavoitteena on tutkia kattavasti Kuhmon pito- ja vetovoimatekijöitä ja hyödyntää tätä tietoa Kaupungin viestinnän, tulomuuttopalveluiden ja peruspalvelujen kehittämisessä. Hankkeen tavoitteena on ollut selvittää myös Tuupalan puukoulukeskuksen ja metsästyslain 8§ merkitys pito- ja vetovoimatekijänä.

Hankkeen tavoitteet voidaan jakaa neljään osa-alueeseen.

  1. Pitovoimatekijöiden vahvistaminen osana palvelumuotoilua ja kehittämistä.
  2. Vetovoimatekinöiden nostaminen esille osana viestintää ja tulomuuttopalveluja.
  3. Selvittää erityiskohteena puurakenteisen koulun ja metsästyslain 8§ merkitys pito- ja vetovoimatekijänä.
  4. Tukea monipaikkaisuutta ja palvelujen kehittämistä vapaa-ajan asukkaiden ja kylillä vierailevien tarpeisiin kehittämällä yhteisöllisiä tiloja.

Lisätietoja:

Tytti Määttä

Kuhmon kaupunginjohtaja

Puh. 044 7255 220

tytti.maatta@kuhmo.fi

 

Susanna Eskola

Vs. maaseutusihteeri

Puh. 044 7255 280

susanna.eskola@kuhmo.fi