Kuhmon Työpajalla vaihtuu nimi


Kuhmon Työpajan uusi nimi on Ankkuri –valmennus.
- Nimen muutos tehtiin, koska toiminnalle halutaan antaa kuvaavampi nimi – valmennus. Työpajojen tehtävänä on valmentaa alle 29-vuotiaita nuoria mm. urasuunnitteluun, työelämään, koulutukseen ja työntekemiseen, kertoo vs. vapaa-aikatoimenjohtaja Ritva Juntunen.

Ankkurissa kartutetaan työtaitoja ja hankitaan työkokemusta vaihtelevissa ja mielekkäissä työtehtävissä. Tavoitteena on parantaa valmiuksia päästä koulutukseen, suorittaa koulutus loppuun tai päästä avoimille työmarkkinoille.

Ankkuri on valmennus-, toiminta-, työ- ja oppimisympäristö, jonka perustehtävänä on valmentaminen. Toiminta on työvaltaista ja yhteisöllistä, jossa työympäristö mahdollistaa osaamisen, kokemuksen ja itsetuntemuksen karttumisen. Ankkurissa työskenteleminen ei vaadi aiempaa työkokemusta vaan innostuneisuus käsillä tekemiseen ja uuden oppimiseen riittää.

Valmennuspalvelujen nimet ovat Ratkomo, Liiteri, Hitsi ja Starttivalmennus.
– Aiemmin valmennuspalveluista on käytetty nimiä kovat ja pehmeät materiaalit sekä Starttipaja. Starttipaja ei ole enää erillisenä tilana vaan se toimii Ankkuri-valmennuksen kanssa samoissa tiloissa ja siitä syntyy nimi Starttivalmennus, Juntunen taustoittaa.

Ratkomossa keskitytään erilaisten materiaalien, pääasiassa tekstiilien työstöön. Työtehtävinä ovat esimerkiksi ompelu, kankaanpainanta ja kudonta. Liiterivalmennuksessa tutustutaan puun moninaisiin mahdollisuuksiin ja tehdään sekä uutta tuotantoa että entisöidään tuotteita. Hitsi kertoo metallipuolen työvalmennuksesta eli hitsauksesta, metallin taivuttamisesta yms.

Ottamalla yhteyttä työvalmentajiin tai yksilövalmentajaan nuoret voivat suunnitella yhdessä valmentajien kanssa, mikä on juuri hänelle sopiva tapa työllistyä. Ankkurissa nuoret voivat käydä vaikka eivät olisi työsuhteessa. Siellä voi vaihtaa kuulumisia ja suunnitella tulevaisuuttaan.

– Ankkurin tiloihin on syntynyt myös uutta toimintaa, iloitsee Juntunen. Maanantai ja tiistai iltapäivänä Vesitornin puoleisessa päädyssä nuoret voivat käydä rassaamassa mopojaan klo 15.00 – 17.00. Heille tarjotaan huolto- ja remonttitilat, mutta varaosat, muut huoltotarvikkeet ja suojavaatteet tulee olla nuorella itsellään. Mopoille ja/tai sen osille ei ole säilytystiloja Ankkurissa, joten ne pitää huolehtia pois väliajoiksi. Moponrassausaikoina paikalla on ohjaaja.