Kuhmon musiikkiopiston uutena sellonopettajana aloittanut Pietari Willey – ”Opettajana haluan inspiroida opiskelijoitani soiton parissa”


Pietari Willey aloitti noin kuukausi sitten sellonsoiton opettajana Kuhmon musiikkiopistolla. Willey on vieraillut Kuhmossa vain kahdesti aiemmin osallistuessaan Kamarimusiikkiin, joten kaupunkiin muutto oli pitkälti hyppy tuntemattomaan. Miltä tuntuu siirtyä Lontoon sykkeestä rauhaisaan kulttuurinkehtoon, Kuhmoon?

Kuvassa Pietari Willey, kuvaaja Mikko Nortela.

Willey on aloittanut sellonsoiton 6-vuotiaana Helsingin konservatorion selloryhmässä, jossa hän suoritti musiikkiopiston opinnot sekä toisen asteen musiikkialan ammattiopinnot. Toisen asteen opintojen jälkeen hän pääsi Lontooseen opiskelemaan Guildhall School of Music & Drama – taideyliopistoon, josta Willey valmistui maisteriksi vuonna 2020. Lopulta Pietari Willey päätyi Kuhmon musiikkiopistolle ”viidakkorummun” kautta.

Olen käynyt Kuhmon kamarimusiikissa kahtena kesänä, viimeisimmän kerran vuonna 2017,  jolloin olin mukana Paavali Jumppasen kurssilla osana pianotrioa. Toin samalla Lontoosta porukkaa mukanani Kamarimusiikkiin”, kertoo Willey.

Kuhmossa tuore sellonopettaja on asunut nyt noin kuukauden päivät ja hän kertoo pitävänsä erityisesti kaupungin luonnosta sekä lämminhenkisistä ja auttavista ihmisistä. Myös kaupungin laaja ja kekseliäs kulttuuritarjonta houkutteli helsinkiläissyntyistä lähtemään Kuhmoon.

Lontoossa koulumatkan aikana näkyvät puut pystyin laskemaan yhden käden sormilla – Kuhmossa edes raajat eivät riitä”, naurahtaa Willey ja kertoo ihastuneensa Kuhmon luontoon.

Musiikkiopiston rehtori Elisa Kerola toivoo, että Pietari viihtyy Kuhmossa metsien keskellä:
Kuhmolainen musiikkiyhteisömme on saanut hänessä huikean uuden jäsenen joukkoomme ja olemme siitä iloisia”, Kerola kertoo.

”Pyrin tuomaan opiskelijoille puhdasta innostusta soittamiseen”

Pietari Willey opettaa tällä hetkellä Kuhmon musiikkiopistolla, sekä Sotkamossa vajaata kymmentä sellonsoiton opiskelijaa. Opiskelijoissa on niin nuoria kuin aikuisiakin, ja vasta-aloittelijoita sekä jo pidemmälle opinnoissaan edenneitä. Sellonsoiton opetuksen lisäksi Willey opettaa musiikin hahmotusaineita, musiikin historiaa ja on mukana Kuhmon jousiorkesterien toiminnassa.

Opettamisessa on paljon uutta opittavaa minulle itselleni, mutta pyrin tuomaan puhdasta innostusta soittamiseen. En halua katsoa kelloa, vaan antaa opiskelijalle hänen oman innostuksensa mukaan ohjausta ja luoda motivaatiota soittamista kohtaan. Haluan lähestyä avoimesti eri opettamisen ja itse oppimisen keinoja, ja pyrkiä löytämään jokaiselle opiskelijalle parhaimman oppimistavan

Useilla urheilua harrastavilla henkilöillä on urheiluidoleita ja esikuvia, joita seurataan kisoissa, joten miksi sama ei toimisi  musiikin parissa. Voimme yhdessä yrittää opiskelijoiden kanssa löytää juuri heitä innostavia henkilöitä ja erilaisia inspiraationlähteitä” hän jatkaa.

Yhteistyöllä kohtia uusia elämyksiä

Willey haluaa myös omalta osaltaan olla kehittämässä musiikkiopiston toimintaa ja tarjota musiikkiopistolaisille uusia oppimisen elämyksiä. Toiveena on myös päästä kehittämään yhteistyötä ja tarkastelemaan uusia yhteistyömahdollisuuksia muiden kuhmolaisten toimijoiden kanssa. Tällä hetkellä hän kehittelee osaksi musiikin historian kurssia konserttikäyntejä normaalista poikkeavalla tavalla:

Kaivaessani useamman muuton jäljiltä aika sotkuun päätyneitä nuotti-arkistojani, löysin monisteen, jonka oma opettajani oli jakanut huoltajille historian kurssiin kuuluvista konserttikäynneistä. Omalta osaltani olen ollut onnekas, sillä perhe on tukenut tiiviisti musiikkiharrastusta ja jo nuoresta pitäen pääsin ainakin kerran viikossa nauttimaan pääkaupunkiseudun konserttitarjonnasta.

Mieleen juolahti heti, että meidän pitäisi saada konserttikäynti aikaan myös Kuhmossa. Vastaavaa mahdollisuutta kuin pääkaupunkiseudulla lähteä kuuntelemaan täysimittaista sinfoniaorkesteria ei tietenkään ole, mutta sitten välähti. Meillä on Kuhmo-talolla aivan upea konserttisali käytössämme. Jos etäisyys lähimpään konserttiin on suuri, luodaan konserttielämys omassa talossa. Tuodaan konsertit opiskelijoiden nähtäville valkokankaan välityksellä. Tavoitteena on siis järjestää keväällä elämys konserttitaltioinnin avulla, jolloin voidaan luoda uudenlaisia musiikkikokemuksia opiskelijoille ja hyödyntää käytössä olevia resursseja eri tavoin” iloitsee Willey.

Pietari Willeyn musisointia kuultiin jo yhdessä pianonsoitonopettaja Johannes Ruotsalaisen kanssa Kuhmon Taiteiden tähtiyössä muutama viikko sitten. Yhteisenä toiveena on, että opetuksen ohessa syntyisi mahdollisuuksia esiintyä ja järjestää konsertteja monipuolisesti sekä opiston opettajien, että muiden lähialueen toimijoiden kanssa.

Lisää musiikkiopiston opettajien musisointia on siis varmasti luvassa myös tulevaisuudessa!

 

Lisätiedot

Pietari Willey, pietari.willey@kuhmo.fi, p. 0466857474

Musiikkiopiston rehtori Elisa Kerola, elisa.kerola@kuhmo.fi, p. 044 725 5440

 

Jutun kirjoittanut Camilla Aspivaara.