Kuhmon kaupunki ja Woodpolis kehittävät uutta mallia puiseen soterakentamiseen


Kuhmossa rakennetaan parhaillaan muunneltavissa olevaa puista tilaelementtiä, josta haetaan vaihtoehtoista mallia sote-rakentamisen tarpeisiin. Uutta rakennettavassa mallissa on sen muunneltavuus, sillä sen käyttötarkoitusta on helppo muuttaa potilashuoneesta esimerkiksi tuetun asumisen asunnoksi. Rakentaminen tapahtuu osana Kuhmon puinen sote-asema – Kestävää sote-rakentamista Kainuusta-hanketta, joka on käynnissä elokuun 2022 loppuun asti. Hanketta tukee Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelma.

Kuvassa potilashuone.

Muunneltavuutensa ansiosta elementti on monikäyttöinen sote-rakentamisessa koko Suomessa. Elementin korkeutta voidaan muuttaa, joka mahdollistaa suuremmassakin rakennuksessa eteen tulevat ilmastointiputkitukset. Eteisessä ja pesutilassa on avattava, alas laskettu sisäkatto, joten tekniikka-asennukset sekä niiden huolto on helppo tehdä. Tarvittaessa elementin eteiseen voidaan tehdä myös pieni minikeittiö ja toisen ikkunoista voi muuntaa ulko-oveksi, joka mahdollistaa oman sisäänkäynnin tai käynnin omalle terassille.

Elementin sisäpinnat voidaan jättää puupintaiseksi tai verhoilla erilaisilla sisäverhouslevyillä palomääräykset huomioiden. Palonsuojakäsittely on mahdollista myös puupinnalle, joka voidaan käsitellä eri tavoin. Elementtiin voidaan rakentaa myös avattava tekniikkaseinä potilashuonetekniikkaa varten, joka mahdollistaa sairaalatekniikan asennuksen ja sen huollon vaivattomuuden.

Elementin rakentaa Kuhmon puuklusterissa eli Woodpolis-alueella toimiva Elementti Sampo Oy. Tilaelementtirakentamisen etuja ovat nopeus sekä erittäin korkea laatu, sillä elementit rakennetaan tehtaassa kontrolloiduissa ja täysin kuivissa olosuhteissa. Tilaelementtien käyttö mahdollistaa monenlaiset perus- ja monikerroksiset ratkaisut ja sote-rakentamisessa samanlaisina toistuvien tilojen nopean rakentamisen. Elementtirakentaminen tuo mukanaan myös tilojen joustavan muunneltavuuden niiden käyttötarkoitusten muuttuessa.

Kuhmon kaupungilla on hyvät kokemukset puurakentamisesta Tuupalan puisen koulun myötä. Suomen metsäkeskeisimpänä kaupunkina Kuhmo suunnittelee rakentavansa myös tulevan sote-aseman puusta. Mallielementin rakentaminen tukee sote-aseman rakennusprosessia ja vie eteenpäin puu- ja hybridirakentamista koko Kainuussa. Puurakentaminen tukee Kuhmon kestävän kehityksen tavoitteita.

Tilaelementin arkkitehtisuunnittelijana toimii alt Arkkitehdit Oy, Antti Karsikas ja rakennesuunnittelijana A-Insinöörit Suunnittelu Oy, Tuomas Malinen. Palokonsulttina toimii Palotekninen Insinööritoimisto Kauriala Oy, Hannu Nyyssölä, LVI-konsultoinnista vastaa Ilkka Talvisara, Taitoplan Oy, sähkösuunnittelijana toimii Insinööritoimisto Varpiola Oy, Sami Itkonen. Elementin valmistaa Elementtisampo Oy.

Lisätietoja antavat

Kaupunginjohtaja Tytti Määttä, p. 044 725 5220

Projektipäällikkö Sirpa Huttunen, p. 040 182 5248