Koronatilanne Kainuussa


Torstaina 11.3. Kainuussa todettiin 211 positiivista koronatestitulosta ja keskiviikkona 230. Viikosta on oletettavasti tulossa tartuntamäärien osalta korkein pandemian ajalta.

Kuten valtakunnallisesti on todettu, tilanne vaihtelee eri puolilla Suomea. Kokonaisuutena katsoen tilanne onkin helpottumassa, mutta Kainuussa epidemia kiihtyy. Ongelma ei sinällään ole perusterveiden ihmisten lieväoireinen sairastaminen, vaan tapausmäärien vaikutukset hoitojärjestelmään ja henkilökunnan poissaoloihin. Emme pysty tällä hetkellä suoriutumaan tavanomaisista tehtävistä, vaan kiireetöntä toimintaa on pakko supistaa”, toteaa Kainuun soten johtajaylilääkäri Ritva Kanervo.

Erityisesti riskiryhmiin kuuluvia on edelleen suojattava. Hoito- ja hoivalaitoksissa on todettu runsaasti koronatartuntoja, jotka voivat aiheuttaa vakavia oireita henkilöille, joilla on muita sairauksia tai heikko yleistila. Koronavirusinfektioissa erityisesti rokottamattomilla on kohonnut riski sairastua vakavasti.

Kainuun sote muistuttaa edelleen koronavarotoimien tärkeydestä sekä voimassa olevista ohjeista ja määräyksistä. Tartuntariski kasvaa lisääntyneiden lähikontaktien myötä, joten erityisesti lomien päättyessä on syytä erityiseen varovaisuuteen.

Terveysturvallisuusohjeiden noudattamista kuten kasvomaskien käyttöä, hyvää käsihygieniaa ja turvavälien säilyttämistä on jatkettava. Oireisena ei tule altistaa muita töissä, koulussa tai harrastuksissa, vaan sairastaa kotona ja tarvittaessa tulee hakeutua koronatestiin.

Tartunnanjäljityksessä on ruuhkaa sekä kontaktointeihin että kysymyksiin ja todistuksiin liittyen. Tartuntatautipäivärahan edellytyksenä olevan todistuksen voi kirjoittaa myös muu terveydenhuollon ammattilainen kuin tartuntatautilääkäri; esimerkiksi työterveyshoitajan tai -lääkärin todistus riittää KELA:lle, mikäli terveydenhuollon koronatestitulos on todennettu. Mikäli henkilöllä on edellä mainittu mahdollisuus, tämän vuoksi ei tarvita erillistä yhteydenottoa Kainuun soten tartunnanjäljitykseen.