Koronatestaus Vartiuksen rajanylityspaikalla käynnistyy


Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote) ja Kainuun Rajavartiosto tiedottavat Vartiuksen rajanylityspaikalla 21.joulukuuta käynnistyvästä koronatestauksesta.

Kainuun sote tarjoaa Vartiuksen rajanylityspaikalla vapaaehtoisen koronaviruksen pikatestauksen Suomeen saapuville matkustajille. Vartiuksessa työskentelee 21. joulukuuta alkaen terveydenhuollon ammattilaisia, jotka toimivat yhteistyössä rajaviranomaisten kanssa.

Testausmenettely on tarkoitettu sekä matkailijoiden että asukkaiden turvallisuuden takaamiseksi kansalaisuudesta riippumatta.

Ohjeistetaan ja testataan

Suomeen saapuvilta tiedustellaan mahdollista koronavirukselle altistumista rajanylitystä edeltävien päivien aikana sekä suostumusta vapaaehtoiseen testiin. Testausta varten paikalle on varattu tilat antigeenipohjaista pikatestausta varten. Testin tulos on selvillä alle puolessa tunnissa.

Rajaliikenteen rajoitukset ovat edelleen voimassa. Vartiuksen kansainvälisen rajanylityspaikan kautta Suomeen saapuu noin 50 – 60 henkilöä päivässä. Suurin osa maahan saapuvista on raskaan liikenteen kuljettajia, ja muuta henkilöliikennettä on vähän.

Terveysviranomainen vastaa terveysturvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä sekä testaamisesta. Rajavartiosto vastaa rajatarkastuksista selvittämällä maahan saapuvien henkilöiden maahantuloedellytykset ja opastaa tarvittaessa Kainuun soten testauspisteeseen.

Positiivisen testituloksen kohdalla Kainuun soten henkilöstö konsultoi tartuntataudeista vastaavaa lääkäriä, joka voi tarvittaessa määrätä henkilön karanteeniin. Negatiivinen testitulos ei aiheuta toimenpiteitä.

Maahan saapuville annetaan myös yleistietoa koronapandemiaan liittyen sekä ohjeita toiminnasta Kainuun alueella, mikäli on tarve hakeutua terveydenhuollon palveluihin oleskelun aikana.

Lisätietoja:

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari (044 797 4668)

Rajatarkastusupseeri kapteeni Jouko Kinnunen +358 295 424 000 (vaihde)