Kirjaston kirjavinkkiblogin vinkit joululukemiseksi


Vuoden viimeisessä kirjavinkkiblogissa esitellään kolme lukusuositusta jouluun. Luvassa on suositun Lotta ja pappa -kaksikosta tutun kirjailijan elämäkerta, aivonystyrät haastava mysteeri sekä rajat yrittävä rakkaustarina. Kaikki kirjat on julkaistu kuluvana vuonna.

Seuraavan kerran blogi ilmestyy kevättalvella 2023. Kuhmon kirjastolaiset toivottavat kuhmolaisille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Kuvassa tonttu istuu lumisessa maisemassa lukemassa kirjaa, takanaan tontulla on muovikuusi valoineen ja koristeineen.

Mitähän tonttu on löytänyt kirjastosta luettavakseen?

Lotta-Sofia Saahko: Koti kulttuurien välissä (Tammi 2022,351 s.)

Lotta Saahko on tullut suurelle yleisölle tutuksi esiintymällä pappansa Jorma Saahkon kanssa sosiaalisessa mediassa. Sen lisäksi hän on kirjoittanut karjalaisuutta ja pappansa elämää käsitteleviä kirjoja. ”Koti kulttuurien välissä” -teoksessa hän kertoo oman tarinansa lapsuudesta aikuisuuteen.

Kaksivuotias ei suostu nousemaan autosta mummonsa ja pappansa pihalla, koska hän lähtee Saksaan. Tulevat vuodet Saahko viettääkin ulkomailla perheensä kanssa. Suomi säilyy mielessä ihmemaana, jossa mummo ja pappa asuvat. Paluuta synnyinmaahan seuraa kuitenkin kulttuurishokki, eikä kaikki olekaan niin ihanaa kuin voisi kuvitella.

Saahkon teos on tarina ulkosuomalaisuudesta mutta myös kasvutarina lapsesta aikuiseksi eri kulttuureissa.  Koskettavaa elämäkertaa on vaikeaa laskea käsistään aloittamisen jälkeen.

 

Alexandra Benedict: Joulun murhapeli (Otava 2022,335 s.)

Suomentanu Kaisa Sivenius

Syrjään vetäytyvä Lilly saa kirjeen kuolleelta tädiltään. Hänet on kutsuttu osallistumaan joulupeliin suvun omistamaan kartanoon. Perinteeksi muodostuneessa kilvoittelussa on tänä vuonna palkintona koko Endgame-kartanon omistajuus.

Osallistuessaan peliin Lilly kuitenkin haluaa ratkaisun vain yhteen kysymykseen: mitä hänen äidilleen todella tapahtui kauan sitten?

Sen sijaan osalla peliin osallistuvista sukulaisista on omia suunnitelmia kartanon varalle, ja täten häikäilemätön halu voittaa.  Haluaako joku voittoa niin paljon, että on valmis jopa murhaamaan?

Suljetun tilan murhamysteeri tarjoaa lukijalleen pähkäiltäväksi myös tarinan sisässä olevia pelejä, joita voi ratkaista lukiessa. Vastaukset löytyvät kirjan lopusta.

 

Amanda Hellberg :Krinoliinijoulu (Tammi 2022, 298 s.)

Suomentanut Nina Mäki-Kihniä

Makeispuodin apulainen Lovisa Lind saa tehtäväkseen auttaa makeiden tarjoilujen järjestämisessä leskiparoni von Dreverin talvitanssijaisiin.  Ensikohtaamisesta asti mies on herättänyt Lovisassa ristiriitaisia tunteita: millainen mies ylempisäätyinen paroni on? Paronin kartanolla on lisäksi omat salaisuutensa – ja kummituksensa.

Tanssijaisten jälkeen Lovisa on päättänyt matkustaa Amerikkaan uuden elämän toivossa. Talven 1870 hyytävä kylmyydessä tunteet kuitenkin roihuavat kuumana…

Jos pidät Nora Robertsin romantiikkaan ja yliluonnollista yhdistelevistä romaaneista, nautit varmasti myös tästä jouluisesta romanssista.

Haluaisitko lukemisvinkkejä tietyistä aiheista tai pyytää tekemään kirjavinkkauksen aikuisten kirjoista ryhmällesi (esimerkiksi työpaikalle tai yhdistyksen tapaamiseen)? Ota yhteyttä: kaupunginkirjasto@kuhmo.fi.

Kuhmon kaupunginkirjastoa voi seurata sosiaalisessa mediassa:

Facebook : Kuhmon kaupunginkirjasto

Instagram: Kuhmon kaupunginkirjasto