Blogi – Kevään kirjauutuuksia kirjastossa


Vuoden ensimmäisinä kuukausina kirjastoon on tullut paljon uutuuskirjoja. Tällä kertaa kirjavinkkiblogissa esitellään kolme uutta kirjaa, joista kaksi ovat uuden sarjan aloituksia. Murhamysteeri, pakolaisen tarina ja chick lit, olkaa hyvä!

Kuvassa kirjaston edessä valkoisella liinalla, lumen päällä tyttönukke lukee avointa kirjaa.

 

Eeva Louko: Onnellisten saari (Otava 2022) (396 s.)

Kevään julkaisuihin kuuluu esikoisteos, joka aloittaa uuden dekkarisarjan.

Lontoossa Ronja Vaaran asuvan lomasuunnitelmat muuttuvat kertaheitolla, kun hän saa lentokentällä puhelun poliisilta: hänen isänsä on löydetty kuolleena meren rannalta Helsingin Lauttasaaresta. Suomessa Ronjaa odottaa kipeiden muistojen lisäksi nuoruudenystävät ja mysteeri: kuka tappoi isän, Harri Vaaran?  Ja keneen voi enää luottaa, kun tuntematon henkilö uhkaa myös Ronjan elämää? Loukon Lauttasaari on kuin pieni kyläyhteisö, jossa jokainen tuntee naapurinsa, ja jokaisella vaikuttavaa olevan jotain salattavaa. Myös isällä on salaisuus, jonka olemassaolosta Ronja ei tiedä.

Välillä vietetään välähdyksenomaisia hetkiä 1970 -luvun Lauttasaaressa, jossa mies ja naimisissa oleva nainen rakastuvat ja suunnittelevat yhteistä tulevaisuutta. Lukijalle on selvää, että rakkaustarina ja Vaaran murha liittyvät toisiinsa. Mutta motiivi ja murhaaja pysyvät salaisuutena kirjan loppumetreille saakka.

Dekkarisarjan aloitus yllättävine juonenkäänteineen saa dekkareiden ystävät varmasti odottamaan myös tulevia sarjan kirjoja. Varsinkin, kun murhaa tutkivan vanhemman konstaapelin Anton Koivun omaa salaisuutta on lukijalle vasta hieman raotettu.

 

Susan Abulhawa: Rakkaudetonta maailmaa vastaan (Like 2022) (383 s.)

Suomentanut: Anna – Mari Raaska

Abulhawan fiktiivinen teos on yllättävä, ehkä hieman järkyttäväkin teos pakolaisuudesta ja terrorismista.

Nahr on slummissa asuva palestiinalaispakolaisten tytär Kuwaitissa, jonka elämä mullistuu ensimmäisen aviomiehen jätettyä hänet. Nahirista tulee seuralaisnainen, joka kokee myös Irakin miehitysvallan Kuwaitissa. Tämä Nahrin mielestä onnellinen aika päättyy yhdysvaltalaisten tuloon ja väkivaltaan, jota Nahr lähtee pakoon. Lopulta hänet tuomitaan palestiinalaisena terroristina erityisvankilaan Israelia vastaan tehdyistä toimista.

”Rakkaudetonta maailmaa vastaan” käsittelee monia teemoja ylisukupolvisesta pakolaisuudesta, rakkauden eteen tehtävistä valinnoista, väkivallasta ja vainosta lähtien. Myös ajatus siitä, että näkökulma määrittelee, onko ihminen terroristi vai vapaustaistelija on yksi teemoista. Näkökulmat ovat yllättäviä ja ajatuksia herättäviä. Vaikka lukija ei olisi Nahrin kanssa samaa mieltä, päähenkilön kokemukset pakottavat pohtimaan kysymyksiä, joita ei ole ehjä aikaisemmin tullut ajatelleeksi.

Annie Darling: Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa (Tammi 2022) (345 s.)

Suomentanut: Saara Pääkkönen

Humoristinen chick lit- sarjan aloitus.

Polly Morland perii yllättäen edesmenneen pomonsa, leski Lavinia Thordyken kirjakaupan Lontoossa. Testamentissa pyydetään Morlandia huolehtimaan vaikeuksissa olevasta kaupasta, tai muuten se siirtyy Lavinian lapsenlapselle Sebastianille.
Pelastaakseen itselleen rakkaan paikan Polly haluaa muuttaa sen romanttiseen kirjallisuuteen erikoistuneeksi, mutta Sebastian on eri mieltä: hänen mielestään dekkareissa on tulevaisuus. Eikä mies muutenkaan vaikuta olevan mukavimmasta päästä.

Sebastian asioihin sekaantumisen lisäksi Polly huomaa sekä tuntevansa vetoa Sebastianiin sekä kirjoittavansa romanttisen eroottista draamaa hänestä. Aukeaa kirjakauppa sellaisena kun Polly haluaa? Ja syttyykö rakkaus parin välille?” Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa” on myös romanttisen kirjallisuuden puolustus täynnä hilpeitä sivuhahmoja. Sarjan tulevat osat sijoittuvat myös pieneen kirjakauppaan.

Seuraava kirjavinkkiblogi julkaistaan näillä näkymin toukokuussa. Haluaisitko lukemisvinkkejä tietyistä aiheista tai pyytää tekemään kirjavinkkauksen aikuisten kirjoista ryhmällesi (esimerkiksi työpaikalle tai yhdistyksen tapaamiseen)? Ota yhteyttä: kaupunginkirjasto@kuhmo.fi.

Kuhmon kaupunginkirjastoa voi seurata sosiaalisessa mediassa:
Facebook : Kuhmon kaupunginkirjasto
Instagram: Kuhmon kaupunginkirjasto