Kenestä vuoden 2023 Sammon Takoja?


Sammon Takoja valitaan tänä vuonna kolmannen kerran. Vuoden 2023 Sammon Takoja tittelistä kisaavat Kuhmo-talon esitysteknikko Elmeri Kinnunen, käsityöyrittäjä Sanni Homanen ja Runonlaulu-Akatemian toiminnanjohtaja Pekka Huttu-Hiltunen.

 

Sammon Takojaksi nimetään vuodeksi kerrallaan näkyvä kuhmolainen taitaja, jonka toiminta henkii paikallisen laadun arvostamista, myönteisyyttä ja tinkimätöntä viimeistelyä. Roolihahmon myötä Kuhmo, Suomen kalevalaisin kaupunki, haluaa nostaa esiin suomalaista ja kuhmolaista osaamista.

Asiantuntijaraadin puheenjohtaja Sari Rusanen kertoo, että ehdokasasettelu tuntui tänä vuonna jopa helpolta:
”Asiantuntijaraati kokoontui kahteen kertaan – ensin yleiseen keskusteluun ja toisen kerran ehdokkaiden asetteluun. Kaikki kolme ehdokasta nousivat listoille jo ensimmäisessä keskustelussa eikä heidän ylittäneitä ollut lopullisessa valinnassa.

”Kaikki kolme ehdokasta edustavat kaikkia niitä hyviä arvoja, joita Sammon Takojalta odotetaan – kukin kuitenkin omasta erikoisesta kulmastaan. Asiantuntijaraadille on kunnia nostaa heidät esille.”

Elmeri Kinnunen toimii esitysteknikkona Kuhmo-talossa. Kinnusen vastuulla on sekä tekniikka, valo- ja äänipalvelut, tilojen hoito, huolto ja käyttö. Omantoimensa ohessa Kinnunen pyörittää myös omaa äänitysstudiota ja tekee sekä video- että valokuvauksia. Kinnusen kädenjälki näkyy myös Kainuusta kertovassa musiikillisessa lyhytelokuvassa Saga Caianiassa, jossa hän myös esiintyy.

Sanni Homanen on näyttävistä designkoruistaan tunnettu yrittäjä. Homasen korujen inspiraationa on kainuulainen luonto, sen materiaalit sekä monimuotoiset kasvit ja eläimet sekä myyttiset tarinat. Eettiset ja ekologiset korut valmistetaan suomalaisesta koivuvanerista.

Sanni Homasella on myymälä Kuhmossa, jälleenmyyjiä Suomessa, verkkokauppa sekä työn alla kansainvälinen verkkokauppa. Sannincon koruille on myönnetty avainlippu -merkki.

Pekka Huttu-Hiltunen on pitkän linjan kulttuurivaikuttaja. Huttu-Hiltunen luotsasi vielä kesällä 2023 Kansanmusiikkijuhla Sommeloa. Runonlaulu-Akatemian toiminnanjohtajana Huttu-Hiltunen on vakiinnuttanut Kuhmon asemaa kalevalaisen perinteen vaalijana. Hän on myös kasvattanut uusia musiikkisukupolvia niin tekijöiksi kuin yleisöksi sekä musiikinopettajana että Kuhmon Musiikkiopiston rehtorina.

Ehdokkaita voi äänestää 27.8. asti kuhmo.fi -etusivun linkistä ja kaupunginkirjastossa sekä kaupungintalon neuvonnassa äänestyslipukkeella. Vuoden 2023 Sammon Takoja julkistetaan Kuhmo-talolla Taiteiden yössä 1.9.2023 klo 17.30.

ÄÄNESTYS on päättynyt.

Kuhmon Sammon Takojan tuntomerkit

· Hänessä ruumiillistuu laadukas työnjälki, luova kulttuuriajattelu, Kalevala-tieto, vahva metsäsuhde tai hyvän jakaminen.

·Keksii nokkelia, omintakeisia ja ennakkoluulottomia ratkaisuja.

·Hänen asenteensa on myönteinen ja yhteisöllinen. Hän jakaa hyvää.

·Hän ylläpitää taitojaan, on ylpeä osaamisestaan ja auttaa siirtämään sitä uusille sukupolville.

·Toimii vastuullisesti.