Kaupunki avaa palveluja hallitusti ja asteittain – tiedote liittyen koronarajoituksien purkamiseen


Suomen hallitus linjasi neuvottelussaan toimintasuunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi sekä viruksen aiheuttamien rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta. Kuhmon kaupunki seuraa tilannetta tiiviisti ja pyrkii kaikessa toiminnassaan huomioimaan riskit ja turvallisuusnäkökohdat sekä edistämään hallitusti rajoitusten purkamista. Kaupunki pyytää myös kuntalaisia jatkamaan ohjeiden noudattamista. Hyvä hygienia ja turvaetäisyydet muodostuvat entistä tärkeämmiksi, kun rajoituksia aletaan asteittain purkaa.

Valtioneuvoston linjaus hybridistrategiasta ja rajoitusten purkamisesta on luettavissa tästä linkistä.

 

Hyvä hygienia ja turvaetäisyys korostuvat

Suomessa koronavirusepidemian kasvu on pysähtynyt rajoitustoimien ja hygieniakäyttäytymisen selvän parantumisen kautta. Vaikka epidemia on tällä hetkellä suvantovaiheessa, on edelleen olemassa uhka sen kiihtymisestä uudelleen. Hyvä hygienia ja turvaetäisyydet muodostuvat entistä tärkeämmiksi, kun rajoituksia aletaan asteittain purkaa.

Yleiset ohjeet

 1. Terveenä palveluihin

Sairaana ollaan kotona eikä hakeuduta muiden ihmisten seuraan. Koronainfektioon viittaavat oireet pitää selvittää viiveettä. Jos epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita 116 117.

 

 1. Lähikontaktien välttäminen ja käsihygienia

Lähikontaktiksi katsotaan:

 • Kohtaaminen kasvotusten alle 2 metrin etäisyydellä, ei mekaanista estettä kuten lasia tai pleksiä
 • Fyysinen kontakti kuten kättely
 • Altistuminen ysköksille
 • Oleskelu suljetussa tilassa yli 15 minuuttia, esimerkiksi sama talous, luokkahuone, työ-, kokous- tai -odotustila (suuressa tilassa rajaus lähellä oleskelleisiin)

Kahden metrin turvaetäisyys vähentää pisaratartuntavaaraa kaikkien hengitystieinfektioiden osalta. Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Kahden metrin turvaväli muihin ihmisiin minimoi tartuntariskin. Kasvokkain saman pöydän ääressä istumista tulee välttää samoin kun kasvojen tai nenän koskettelua.

Kädet tulee desinfioida tai pestä vedellä ja saippualla aina

 • sisälle tullessa
 • ulos lähtiessä
 • toisen ihmisen koskettamisen kuten kättelyn jälkeen
 • nenän tai kasvojen koskettamisen tai niistämisen jälkeen
 • ennen ruokailua
 • wc:ssä käymisen jälkeen
 • kun käsissä on likaa

Kaupunki on hankkinut palvelupisteisiinsä käsidesiä, jotka sijoitetaan näkyville paikoille ja joita toivotaan käytettävän palveluihin tullessa ja sieltä lähtiessä.

Samanaikaista oleilua samassa huoneessa muiden kuin perheenjäsenten kanssa tulee välttää.

 

 1. Pysy omassa ryhmässäsi

Mitä useamman ihmisen kanssa on tekemisissä, sitä suuremmaksi tartuntariski kasvaa. Kaikkia ei-välttämättömiä lähikontakteja tulee välttää.

 

 1. Jos sairastut

Minimoi lähikontaktit muihin ihmisiin. Hengitystie- ja vatsaoireissa tulee olla yhteydessä terveyskeskukseen tai päivystykseen ja hakeutua sieltä saatujen ohjeiden mukaisesti tarvittaessa koronavirustestiin.

 

 1. Tunnistaudu tapahtumissa

Erilaisissa tilaisuuksissa, tapahtumissa, näyttelyissä jne. (pois lukien perhejuhlat) voidaan kerätä vapaaehtoista osallistujalistaa, johon osallistujat voivat itse ilmoittaa osallistumisensa etukäteen. Tilaisuuden järjestäjä voi koota tällaisen osallistujalistan, johon vapaaehtoisesti kukin voi ilmoittaa nimensä ja puhelinnumeronsa. Listan kerääjän tulee ilmoittaa mihin tarkoitukseen listan tietoja käytetään. Mikäli tilaisuuteen osallistujalla todetaan koronavirustartunta, helpottaa lista sairaanhoitopiirin tartunnanjäljitystyötä. Sairaanhoitopiirin tartunnanjäljitys tiedustelee listaa erikseen tapahtuman järjestäjältä, jos todetun tartunnan selvittelyssä käy ilmi, että sairastunut on osallistunut juuri edeltävästi johonkin tilaisuuteen tai tapahtumaan. Tartunnanjäljitysvalmiuden vuoksi kerätty lista tulee hävittää 30pv kuluttua tapahtuman päättymisestä.

Mikäli tilaisuuden järjestäjä kerää edellä mainitun osallistujalistan, tulee sen huolehtia rekisterinpitäjän velvollisuuksista ja noudattaa EU:n yleistä tietosuoja-asetusta sekä muuta voimassa olevaa lainsäädäntöä. Tietosuojaan liittyvistä asioista voi kysyä lisätietoja tietosuojavaltuutetun toimistosta https://tietosuoja.fi/etusivu, puh. 029 5666 700.

 

Riskiryhmään kuuluvat

Riskiryhmään kuuluvien suositellaan epidemian aikana välttämään lähikontakteja, eikä yleisötilaisuuksiin, yleisiin kokoontumisiin tai julkisissa tiloissa järjestettävään toimintaan osallistumista voida siten myöskään suositella. Jos osallistuminen on välttämätöntä, tulee tässä ohjeessa tarkoitettuja turvaetäisyyksiä ja hygieniasuosituksia noudattaa.

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät: lue THL:n sivustolta lisää.

 

Siivous

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät säily pitkiä aikoja ilmassa tai pinnoilla. Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa siivousta voi tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta. Noudatetaan Työterveyslaitoksen siivousohjeita.

 • Pyyhitään kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, tasot ja pöydät, valokatkaisijat ja hanat vähintään päivittäin, mielellään kahdesti päivässä. Sellaisessa ympäristössä, jossa kävijöitä on runsaasti, suositellaan puhdistamista 2–4 tunnin välein.
 • Yhteiskäytössä olevien tietokoneiden ja päätteiden tai muiden välineiden käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä.

Koronavirus siivousohje.

 

Palvelujen avaaminen 1.6.

 

Nuorten kesätyöt järjestetään mahdollisuuksien mukaan

Kuhmon kaupunki työllistää nuoria aiempien vuosien tapaan koronarajoitukset huomioiden.

 

Kuntouttava työtoiminta käynnistyy uudelleen

Käynnistymisessä huomioidaan kunkin työpaikan ohjeistus koronatilanteessa.

 

Etätyösuositus jatkuu toistaiseksi myös Kuhmon kaupungissa. Suositusta arvioidaan uudelleen kesän jälkeen.

 

Kaupungintalon palvelut toimivat ajanvarausperiaatteella 31.7.2020 saakka. Aikoja voi varata arkipäivisin klo 8 – 15 välille, muina aikoina erikseen sovittaessa.

 • Kaupungin puhelinvaihteen numero palvelee (08) 615 5521 normaalisti. Kaupungintalon neuvonta on suljettu ajalla 20.7. – 31.7.
 • Seuraavat palvelunumerot ovat käytössä COVID-19 -pandemiaan liittyvissä asioissa pl. terveydelliset kysymykset: 044 7255 396 ja 044 7255 295. Lomien aikana käytetään soitonsiirtoja.
 • Kaupungintalon kokoustiloja käytetään 31.7. saakka ainoastaan kaupungin omiin kokouksiin ja puolueiden ryhmäkokouksiin. Valtuustosali ei ole käytettävissä remontin vuoksi.

Kokousjärjestelyjen osalta kaupunginhallitus on päättänyt, että kokousosallistujat voivat osallistua kokoukseen etäyhteydellä toistaiseksi.

 

KIRJASTO, KULTTUURI JA MUSEOPALVELUT

Kirjasto avautuu ma 1.6. alkaen, aukioloajat ma-ke klo 10 – 19, to-pe klo 10 – 16.

Kirjaston lehtilukusali on asiakkaiden käytössä turvavälit huomioiden.

Riskiryhmäläiset voivat saada aineiston myös pussijakeluna ulos.

Kirjaston kokoustilat ovat suljettu kirjastossa alkavan remontin vuoksi. Kirjaston satusoppi on kesän ajan suljettu. Kirjastolla sijaitsevaa kotiseutuarkistoa ei avata, koska arkisto siirtyy kesän aikana kaupungintalolle.

 

Kirjastoauto liikennöi 1.6. lähtien aikataulun mukaisesti. Kirjastoautossa tulee huomioida turvavälit ja tarvittaessa rajoitamme asiakasmäärää. Varauksia voi tehdä ennakkoon verkkokirjastossa, sähköpostilla tai puhelimitse.

 

Museot

Talvisotamuseo avoinna 6.7. -31.12. ma – la klo 9.00 – 16.00

Tuupalan museo 6.7. – 30.9. ma – pe klo 10.00 – 16.00

Tapahtumia järjestetään rajoitukset huomioiden.

Kesämuusikkokausi alkaa poikkeuksellisesti maanantaina 29.6.2020.  Kesämuusikoiden konsertit pyritään järjestämään 29.6. – 24.7. arkisin klo 14. Asiasta tiedotetaan enemmän Kuhmo-talon internet-sivuilla.

Kuhmo-talo on kesäkuun ajan auki keskiviikosta perjantaihin klo 13-16. Lipunmyynti on avoinna lipputiskillä ja aulassa on Stefan Bremerin valokuvanäyttely menneiltä kesiltä. Salia voidaan esitellä pienille ryhmille aukioloaikoina.

 

MUUT PAIKAT JA TILAT

Matonpesupaikka avataan, kun tulvatilanne sallii. Pyydämme noudattamaan turvaväliä.

Järjestöjen kokoontumistilat, Tarinatupa pidetään suljettuina.

  

LIIKUNTAPAIKAT JA UIMAHALLI

Uimahalli avataan 3.8.2020 koronariskit huomioon ottaen ja niitä mahdollisuuksien mukaan ennaltaehkäisten. Ryhmätoiminnot ja yleisöaika rytmitetään 3.-30.8.2020 maanantaista perjantaihin aikavälille 7-20. Tarkemmista ryhmien ajankohdista ja yleisöaukioloajoista informoidaan asiakkaita heinäkuun aikana. 31.8.2020 alkaen olevista aukioloajoista tehdään päätös myöhemmin mm. koululaisten uinnin opetus huomioiden.

Tuupalan alakoulun liikuntasali avataan 1.6.2020 koronariskit huomioon ottaen ja niitä mahdollisuuksien mukaan ennaltaehkäisten. Kesän liikunta- ja muut tilaisuudet keskitetään Tuupalan alakoulun liikuntasaliin. Harrasteryhmätoiminnot suositellaan aloitettaviksi 8.6. alkaen Kuhmon kaupungin poikkeusolojen johtoryhmän suositusten mukaisesti. Liikuntasalin käyttäjiä ohjeistetaan noudattamaan viranomaisten ohjeita hygienia ja muista järjestelyistä salivuorojen osoittamisen yhteydessä.

3.-10.8.2020 välinen aika varataan liikuntasalin perussiivoukselle ja huoltotoimille ennen varsinaisen koulutyön alkamista.

Kaupungin kuntosalit avataan 1.6. Pyydämme käyttäjiä pyyhkimään laitteet käytön jälkeen. Tiloissa on tähän asianmukaiset välineet.

 

Ruukin rannan uimarannan WC-tilat ja pukukopit avataan 1.6. Tiloissa tehdään tehostettua siivousta. Siivousajoista ilmoitamme pukukopeissa erillisin tiedottein ja tilat ovat niinä aikoina suljettu muulta käytöltä. Pyydämme käyttäjiä myös itse pitämään paikkoja siisteinä. Pakkautumista isolla porukalla vaihtamaan uimapukua kannattaa välttää.

Ulkoharrastuspaikat ovat olleet avoinna ja niitä voi käyttää 14.5. alkaen kokoontumisrajoituksia noudattaen. Koulutyön päättymiseen saakka Tuupalan koulukeskuksen lähiliikuntapaikka on vain koulun käytössä. Suosittelemme harrasteryhmille, että ne eivät aloita harjoituksia ennen koulujen päättymistä.  Turvallisinta on aloittaa kokoontumiset vasta 8.6., jolloin nähdään onko koulujen avaaminen vaikuttanut tartuntojen määrään Kuhmossa. Myös tartuntaketjut voidaan helpommin jäljittää jos koulutyön jälkeen ei ole ryhmätoimintaa.

 

NUORISOPALVELUT

Ankkurivalmennus

Toiminta on toteutettu poikkeusolojen aikana pienelle ryhmälle, joka on ollut läsnä, sekä verkossa niille nuorille, joiden sopimukset olivat keskeytettyinä.

1.6.2020 ne nuoret, joiden sopimukset ovat olleet keskeytettyinä, palaavat työhön tai työtoimintaan (sopimuksesta riippuen). Myös uusia sopimuksia voidaan tehdä.

 

Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö on toiminut poikkeusolojen aikana verkossa.

1.6.2020 alkaen etsivä nuorisotyö toimii edelleen verkossa, mutta nuoria tavataan myös kasvotusten.

 

Nuorisotila Yläkerta

Poikkeusolojen alkaessa kerhot ja avoimien ovien toiminta siirtyivät verkkoon.

Kerhot ja avoimien ovien toiminta ovat siirtyneet tavanomaiselle kesätauolle.

 

Leiri- ja tapahtumatoiminta sekä nuorten kesätyöntekijöiden kouluttaminen alkavat porrastetusti:

Nuoret kesätyöntekijät aloittavat työnsä koulutusjaksolla 1.6.2020.

Ensimmäinen leiri alkaa 8.6.2020.

Tapahtumaviikko toteutetaan 15. – 18.6.2020.

Toinen leiri alkaa 22.6.2020.

Leireille ilmoittautuminen on käynnissä. Ilmoittautuminen päättyy 31.5.

Linkki leiritoimintoihin.

Nuorisotila Yläkerran toiminta alkaa elo-syyskuun vaihteessa, mutta tarkkaa päivämäärää ei ole vielä päätetty.

 

Tilaisuudet ja kokoontumiset

Epidemiologisen arvion perustella on mahdollista lieventää henkilömäärärajoitusta nykyisestä 10 henkilöstä enintään 50 henkilöön 1.6. alkaen toistaiseksi. Suomen hallitus arvioi tilanteen uudelleen kesäkuun loppuun mennessä.

50 hengen kokoontumisrajoitusta sovelletaan julkisten kokoontumisten lisäksi (suositukseen perustuvana toimintaohjeena) myös yksityisen ja kolmannen sektorin järjestämissä tilaisuuksissa, kulttuuri-, harraste-, liikunta- ja urheilutapahtumissa sekä uskonnollisissa tilaisuuksissa. Sisätilojen ja alueellisesti rajattujen ulkotilojen, kuten huvipuistojen, eläintarhojen, kirjastojen ja elokuvateattereiden osalta turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen kautta. Sosiaali- ja terveysministeriö antaa ohjauskirjeen aluehallintoviranomaisille näiden rajoitusten toimeenpanemiseksi tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi tartuntatautilain nojalla.

Suurten, yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen on kielletty hallituksen linjauksen mukaisesti 31.7.2020 asti.

 

Yli 70-vuotiaat

Yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen välttävän fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Valtioneuvosto korostaa riskiryhmään kuuluvien omaa harkintaa toimintaohjetta noudatettaessa.

Kaupunki on kartoittanut yli 70-vuotiaiden avuntarpeen ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa tehtävää yhteistyötä jatketaan. Lisäksi suunnitellaan palvelujen avaamista niin, että siinä huomioidaan erikseen yli 70-vuotiaiden tarpeet.

 

Rajoitukset vierailuista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ovat voimassa toistaiseksi ja asiaa tarkastellaan seuraavan kerran kesäkuun loppuun mennessä. Esimerkiksi hoivayksiköissä etsitään uusia käytäntöjä turvallisten sosiaalisten kontaktien mahdollistamiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt ohjeistusta kunnille ja palveluntuottajille koronavirustartuntojen ehkäisystä ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon toimintayksiköissä.

Pääsääntöisesti vierailut ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon toimintayksiköissä ovat edelleen kiellettyjä. STM:n mukaan tapauskohtaisesti harkiten oireettomien läheisten on kuitenkin voitava vierailla vakavasti sairaiden asiakkaiden, joiden tila on kriittinen, ja saattohoidossa olevien asiakkaiden luona turvallisella tavalla.

 

Matkustaminen

Vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei suositella,

ja ulkoministeriön matkustusohjetta jatketaan tältä osin. Sisäministeriö laatii tarkemman ohjeistuksen rajaliikenteen asteittaisesta avaamisesta. Suomi pitää tärkeänä, että rajaliikenteen rajoitusten purkutoimia koordinoidaan EU-tasolla.

Kotimaan matkustaminen turvallisuusohjeita noudattaen on mahdollista.

 

Lisätietoja: Kaupunginjohtaja Tytti Määttä, 044 7255 220