Kasvomaskien jakaminen kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville aloitettiin Kuhmossa


THL:n kasvomaskisuosituksen mukaisesti Kuhmo huolehtii siitä, että maskeja, ja ohjeistus niiden käyttöön, on saatavilla kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville ilmaiseksi.

Kuhmossa maskien jakelu aloitettiin perjantaina. Jakelu jatkuu lauantaina kaupungintalon neuvonnassa, Kainuuntie 82, klo 9-11. Jatkojakelusta tiedotetaan myöhemmin.

Maskin käytön tavoitteena on suojata kanssaihmisiä mahdolliselta altistumiselta koronatartuntatilanteessa. THL suosittelee maskin käyttöä yli 15-vuotiaille henkilöille.

Maskin hakijan tulee olla flunssaoireeton. Turvavälit 1-2 m tulee säilyttää. Käsi- ja yskimishygieniasta tulee huolehtia.

Kuhmon kaupunki pyytää informoimaan maskien jakelusta myös niitä läheisiä, jotka eivät seuraa netti- tai sometiedotusta.

THL suosittaa maskin käyttöä, kun

  • olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
  • olet matkalla koronavirustestiin, ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin, ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Kasvomaskia ei tarvitse käyttää, kun turvaetäisyydet ovat kunnossa. Muun muassa väljissä olosuhteissa ulkoilu ja luonnossa liikkuminen ovat turvallista ilman suojautumista.

Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksen suojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Maskien teho perustuu siihen, että valtaosa kanssaihmisistä käyttää hengityssuojainta.

Kasvomaskin käyttö vaatii huolellisuutta, jotta viruksella mahdollisesti tahraantunut maski ei aiheuta tartuntariskiä. Maskia on aina käsiteltävä puhtailla käsillä. Katso maskin oikeaoppinen käyttö videolta.

Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai muut terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön. Keskustele tarvittaessa lääkärisi kanssa, jos terveydentilasi vaikeuttaa kasvomaskin käyttöä.

Katso THL:n suojainohjeet videolta.