Kaksi uutta koronatartuntaa


Kuhmossa on todettu koronatartunta jo karanteenissa olleella henkilöllä. Sotkamossa on yksi uusi, viikonloppuna todettuun tapaukseen liittyvä tartunta, jonka johdosta 14 henkilöä on asetettu karanteeniin. Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on tällä hetkellä 40,3 / 100 000 / 14 vrk. Koronakoordinaatioryhmä käsittelee maakunnan tilannetta tänään.

Koronarokotusten ajanvaraus avoinna

Koronarokotusten ajanvaraus on jälleen avoinna kaikille 16 vuotta täyttäneille Kainuussa asuville. Aikoja on saatavilla niukasti heinäkuulle, ja lisää aikoja avataan elokuun alussa rokotteiden saatavuuden mukaan. Käytännössä vielä ensimmäistä rokotustaan odottavien ajat sijoittuvat elo-syyskuulle. Toinen rokote annetaan 12 viikon päästä ensimmäisestä.

Aika varataan kirjautumalla Omasoteen (omasote.kainuu.fi) ja valitsemalla koronarokotusten ajanvaraus sekä haluttu paikkakunta. Ajan voi varata myös soittamalla takaisinsoittonumeroon 044 709 3788. Tarkemmat ohjeet on luettavissa osoitteesta sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

Alle 18-vuotiaiden ajanvaraukset voi tehdä ainoastaan puhelimitse.

Rokotusjärjestelyt

Kuntalaisia pyydetään noudattamaan varauksia sujuvan toiminnan varmistamiseksi. Rokoteaikaa ei tule siirtää esimerkiksi lomailun vuoksi. Mikäli asiakas joutuu perumaan ajan, uusi ajankohta voi siirtyä toivotusta, koska aikoja on rajallisesti. Peruutuksen voi tehdä Omasote-palvelusta tai soittamalla 040 678 0590 ja varaamalla tämän jälkeen uuden ajan.

Rokotteina uusille rokotettaville käytetään mRNA-valmisteita. Alle 18-vuotiaat rokotetaan vain Pfizer-Biontechin valmisteella.

Rokotuksiin pyydetään ottamaan mukaan henkilökortti, ajokortti tai KELA-kortti, jonka viivakoodin avulla nopeutetaan rokotustietojen kirjaamista. Rokotettavalle annetaan toinen ajanvaraus ensimmäisen annoksen tai puhelinvarauksen yhteydessä.

Rokotussuoja nopeuttaa pandemian taltuttamista

Kattavan väestötason suojan saavuttamiseksi tavoitteena on rokottaa kaikki, joille rokote voidaan antaa. Myös toisen annoksen ottaminen on tärkeää, koska rokotteen suoja koronavirusta vastaan nousee tehosteen myötä merkittävästi. Käytettävillä rokotteilla on hyvä suojateho myös nykyisiä virusmuunnoksia vastaan.

Koronarokotteet estävät virusinfektiota ja viruksen erittymistä sekä tarttumista ihmisestä toiseen. Se ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä, joten rokotuksen jälkeen tulee edelleen noudattaa muita varotoimia ja ohjeita.

EU:n rokotustodistus otetaan käyttöön – korjauspyynnöt vain tarvittaessa

EU:n koronatodistus on saatavilla Omakanta-palvelusta (www.kanta.fi). Se sisältää kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta. Kahden viimeksi mainitun osalta todistus otetaan käyttöön 14.7.2021.

Ulkomaan matkailua kehotetaan edelleen harkitsemaan huolella. Mikäli todistukselle on kiireellistä tarvetta esimerkiksi välttämättömän ulkomaanmatkan vuoksi, mutta todistuksessa on puutteita, tulee ottaa yhteyttä omaan terveysasemaan (ensisijaisesti Omasoten kautta). Samoin mikäli tarvitsee välttämättä paperisen todistuksen, eikä voi sitä itse tulostaa, voi ottaa yhteyttä terveysasemaan (yhteystiedot löydät osoitteesta sote.kainuu.fi/koronainfo ja yleistä lisätietoa asiasta kanta.fi/koronatodistus-ukk).

Lisätiedot

Pandemiapäällikkö Tuomo Erola, p. 044 797 4872